OGLAS

Požar u Neumu još nije pod kontrolom, čeka se na pomoć Oružanih snaga BiH Vijesti Autor:N1 BiH03. avg 202211:43

Požar u Neumu još nije pod kontrolom, čeka se na pomoć Oružanih snaga BiH

Izvor: Neum online

Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera Općine Neum za N1 je govorio o požaru koji je zadesio ovo područje naglašavajući da on još nije stavljen pod kontrolu te da se očekuje pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kako bi se iz zraka vatra ugasila.

Butigan je za N1 kazao da je požar još aktivan, ali da je najvažnije da su kuće odbranjene te da trenutno domaćinstva nisu u opasnosti.

“Bilo je jako napeto sinoć, vjetar je vatru nosio velikom brzinom. Srećom, imali smo pomoć iz susjednih općina iz Hrvatske, ali i iz Mostara, Čapljine i Stoca. Sve te vatrogasne ekipe su dale maksimum i uspjele su odbraniti kuće, ali su stradali i velike su štete pričinjene na maslinicima, to su stoljetni nasadi i to će biti velika bol za vlasnike jer se uzgoj maslina prenosio s koljena na koljeno i svako to uništeno stablo je velika šteta”, naveo je Butigan.

Mišljenja je da je smiješno da BiH raspolaže samo jednim helikopterom za gašenje požara, a čija uloga je veoma bitna u ovakvim situacijama.

“I još je potrebna iznimna procedura da bi se dobilo odobrenje i za taj jedan helikopter. Mislim da BiH kao država mora imati na raspolaganju i kanadere. Mi smo u ovom slučaju tražili pomoć Hrvatske da nam pošalju kanadere, ali oni su zauzeti zbog požara i na ovom području”, dodao je.

Požar u Neumu još nije pod kontrolom, čeka se na pomoć Oružanih snaga BiH

Izvor : N1

Trenutno su na terenu samo vatrogasci u Neumu i susjednih općina.

“Još je u toku procedura dobijanja dozvole za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH”, naveo je.

Osvrnuo se i na sezonu u ovoj godini kada je riječ o ljetovanju u Neumu.

“Ne može se reći da je bolja od prethodnih, ali je dobro to što smo imali uspješne pretsezone od aprila do juna. Juli je bio dobar, ali ne toliko rekordan kao prethodnih godina, popunjenosti ima, ali nije tolika potražnja. August je počeo sa 95 posto popunjenosti kada je riječ o hotelima, a privatni smještaji se također pune, ali se prvo zauzimaju oni kvalitetniji pa zatim ostali. Zadovoljni smo sezonom, ali se ipak primijeti ekonomski utjecaj i inflacija”, zaključio je Butigan.

Source link: ba.n1info.com