Davor Turković bio je zapovjednik protupožarne eskadrile i sada je ponovno angažiran

Ima li HRZ dovoljno pilota za kanadere? Požare ovih dana gasi i hrvatski vojni ataše u Izraelu

FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Na današnjoj konferenciji za novinare u MORH-u o problemima u protupožarnoj sezoni zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michaela Križanca novinari su pitali postoji li, osim manjka zrakoplova za gašenje požara, i nedostatak pilota. Drugim riječima može li uopće popuniti posade.

Naime, nedavno se pojavila informacija da se upravo zbog toga kanaderom ovih dana letio i nekadašnji zapovjednik protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković koji je trenutno hrvatski vojni ataše u Izraelu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Evo što kaže zapovjednik HRZ-a

“Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je organizam koji poseže za svim resursima koje imamo unutar Ministarstva obrane. Tako smo posegnuli i za onim pilotima koji imaju obuku na kanaderima i air tractorima i koji su u sustavu, te koji mogu obavljati ove zadaće”, kazao je Križanec dodajući kako to nije ništa neobično. Potvrdio je na izravno pitanje da i Turković ovih dana leti i gasi požare u Hrvatskoj, no uvjerava da je s brojem pilota, kojeg ne može otkriti, sve u redu i da ih ima dovoljno.

Kako je moguće da pilota ima dovoljno, ako se moralo angažirati bivšeg zapovjednika koji je sada u vojnoj diplomatskoj službi, zanimalo je novinare, no brigadni general Križanec uzvratio je kako Turkovića nitko nije posebno angažirao, već kao i svi u MORH-u i on mora obavljati ono za što je osposobljen.

Turković je jedan od najboljih

Je li se Turković ponudio sam da pomogne u gašenju požara Križanec nije potvrdio.

Inače, brigadira Turkovića bije glas kao jednog od najboljih pilota kanadera, zbog čega i ne čudi da je svojevremeno bio na čelu protupožarne eskadrile. Nije se, međutim, libio ni kritizirati sustav, zbog čega je na kraju, 2019. postao hrvatski vojni izaslanik u Izraelu. U Hrvatskoj se, kako doznajemo, zatekao na odmoru, te se bezrezervno priključio borbi s požarima koji bukte diljem zemlje.

Source link: www.telegram.hr