Od rušenja Vučića i „jezičkih patrola“ do preletanja u SNS: Ko je Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe naprednjaka

Fonet

Za poraz te politike dakle nije dovoljno vikati ‘ua Vučić!’ i nije dovoljno samo srušiti Vučića. Potrebno je da sadašnja vlast ode, ali da se bivša ne vrati. U tome je suština i mora se jasno objašnjavati ljudima da se u Srbiji neće bolje živeti sve dok ponovo ne budemo suvereni i slobodni, a da ni suvereniteta ni slobode, pa samim tim ni boljeg života, nema u dovođenju na vlast rezervnih igrača stranih ambasada, Brisela i Vašingtona, pričao je Milenko Jovanov, 2015. godine, kao visoko pozicionirani funkcioner Demokratske stranke Srbije, koja je uoči izbora napravila savez sa Dverima.

Nekoliko meseci kasnije, ovaj kadar DSS-a, zajedno je sa ostalim preletačima u Srpsku naprednu stranku tražio da se sa mesta predsednice stranke. čiji su tada još bili funkcioneri, smeni Sanda Rašković Ivić zbog njenog stava da DSS treba da napusti koaliciju sa SNS u Beogradu i Novom Sadu.

Istog meseca, u maju 2015. godine, Jovanov napušta DSS.

“Ne vraćam mandat DSS-u i ne prelazim u drugu stranku. Ostaću kao nezavisni poslanik u Skupštini Vojvodine do kraja ovog saziva”, rekao je tada.

Međutim, tri meseca kasnije, a pre izbora, Jovanov je postao funkcioner SNS.

SNS nakon konstitutivne sednice: Milenko Jovanov novi šef poslaničke grupe

Tada je rekao da motiv za njegov ulazak u SNS nisu izbori, već želja da se zaustavi propadanje Vojvodine. ‘

A kako je Jovanov video Vojvodinu dok je bio kadar Demokratske stranke Srbije, živeći i radeći u Kikindi, može se steći najbolji uvid kroz naslove i vesti koje je ispostavljao svojim izjama: Rasrbljavanje Vojvodine, Stvaranje države u državi, Austrugarska se vraća na mala vrata, Sramotni mađarski tepih, Ukidanje naroda u Vojvodini, Pastorov napad na suverinitet Vojvodine, Ustav je brana separatizmu, Vojvođanski identitet je lažan, Da li je srpska vojvođanska policija…

Posebno je jeziva bila njegova izjava kao predsednika Pokrajinskog odbora DSS u maju 2014. da će ta stranka formirati „jezičke patrole“ kojima će utvrditi u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti ne govore srpskim jezikom.

Više takve izjave ne daje, valjda zato što pripada stranci koja je na vlasti i koja ga je, u najnovijoj postavci, imenovala za šefa poslaničkog kluba SNS u Skupštini Srbije, naslednika Aleksandra Martinovića.

Od rušenja Vučića i „jezičkih patrola“ do preletanja u SNS: Ko je Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe naprednjaka

Foto: Kikindske

Podsetimo, lider naprednjaka, Aleksandar Vučić bio je te 2015. godine neobično srećan ovim transferom iz DSS u njegovu partiju, a to je, nakon niza drčnih, upečatljivo uvredljivih i uglavnom diskriminatorskih izjava novog kadra – Jovanova – upućenih političkim suparnicima, opisao rečima: „Ima još jedan mlad momak koji je kod nas došao iz DSS. Nije hteo da se pojavljuje šest meseci. Reč je o Milenku Jovanovu iz Kikinde. On ima izvanrednu energiju, borac je bez straha i mane. Podseća me na vreme kad sam ja bio mlad. Ima izvanrednu budućnost pred sobom. Zapamtite to ime“.

Čini se, po izboru za isticanje, da su lideru SNS najvažniji i najizuzetniji „kadrovi“ koji se ne ustručavaju da poput njegovog političkog oca, osuđenog ratnog zločinca, Vojislava Šešelja, jure i plaše nacionalne manjine po Vojvodini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs