Državna izborna komisija možda donese tumačenje odluke Ustavnog suda u vezi sa lokalnim izborima, ali tek kad ona bude objavljena u Službenom listu. Pravna hajdučija parlamentarne većine proizvela pravni galimatijas, zakoniti izlaz izuzetno teško pronaći, smatra Boris Bogdanović. Jedan od pobjednika izbora 2020. Đukanoviću “na tacni” ponovo dao političku moć odlučivanja, poručuje Ines Mrdović

Velika mrlja vladajuće većine: Kako je vlast pojela demokratiju

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neustavne zakonske izmjene parlamentarne većine nanijele su tešku mrlju demokratskim procesima Crne Gore, smatraju sagovornici “Vijesti” i ukazuju na mogućnost da je to učinjeno da bi se predsjedniku države ostavilo što više manevarskog prostora za određivanje konačnog termina održavanja izbora u opštinama u kojima je mandat odbornicima već istekao.

Ustavni sud je u četvrtak ocijenio neustavnim dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, na osnovu kojih su odloženi izbori u 14 opština, ali nije obustavio radnje u vezi sa izborima i one koje su već završene. Između ostalog, to je i reizbor predsjednika opština kojima je isticao mandat zbog odlaganja izbora za 23. oktobar.

Za odluku je glasalo svih četvoro sudija, uz izdvojeno mišljenje sudija Miodraga Iličkovića i Milorada Gogića. Iličković je “Vijestima” ranije kazao da su izdvojili mišljenje jer odluka ostavlje dileme u vezi sa ponovo izabranim predsjednicima opština i raspisivanjem izbora za 23. oktobar.

Velika mrlja vladajuće većine: Kako je vlast pojela demokratiju

Zakon proglasili neustavnim 81 dan od kada ga je Skupština usvojila: Ustavni sudfoto: Luka Zekovic

Source link: www.vijesti.me