Pratimo 157. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo: Ukrajina tvrdi da ima dokaze da su Rusi sami raznijeli logor, Azov najavio osvetu

Danas je 157. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Ukrajina tvrdi da su deseci Rusa ubijeni u borbama u Hersonu
  • Rusija i Ukrajina pokrenule istrage o napadu na zatvor
  • Reuters snimio pogođeni zatvor, deseci mrtvih
  • Najmanje pet poginulih u napadu na autobusnu stanicu u Mikolajivu
  • Ukrajina traži da UN i Crveni križ istraže smrt zatvorenika
  • Gazprom zaustavio opskrbu plinom Latviji

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Pukovnija Azov najavila osvetu za napad na zatvor

  • Pukovnija Azov objavila je priopćenje na svim svojim službenim kanalima, u kojem poručuju da će se osvetiti Rusima odgovornima za ubojstvo ukrajinskih zarobljenika zatočenih u ruskom zatvoru, a među kojima su bili i pripadnici Azova. Rusima i Putinu se u priopćenju se obraća privremeni vršitelj dužnosti zapovjednika Azova, bojnik Mikita Nadtoči. “Napad smatramo činom javne egzekucije… Rusi su navikli na to da ih nitko ne poziva na odgovornost ni ne proziva zbog otvorenog kršenja zakona, običaja i pravila ratovanja. Zato ćemo mi – Azov, Ukrajina kao država i cijeli civilizirani svijet bolno uzvratiti kako bi Rusija to jednom zauvijek zapamtila.Imena egzekutora i organizatora ubojstva već doznajemo. Već imamo preliminarne informacije, ali još nismo spremni objaviti detalje.Pronaći ćemo ih gdje god bili – na okupiranim područjima Ukrajine, u Rusiji ili u trećim zemljama. Ukrajina će kao država osigurati pravedno kažnjavanje. Lagali su 24 sata o ukrajinskoj vojsci, a danas su svoj zločin potvrdili priopćenjem veleposlanstva (referiraju se na objavu ruskog veleposlanstva u Britaniji u kojem pozivaju na vješanje pripadnika Azova, op.a.) . Želim podsjetiti Putina, koji je osobno odgovoran za ovaj ratni zločin, da ne govori o užetu u kući obješenog čovjeka. I sami ćete biti pogubljeni. Zajedno s vašim šakalima i ambasadama. Kako želite – sa svim atestima i pečatima. Odlukom Međunarodnog suda. Varvarsko lažno carstvo će biti uništeno. Rusija misli da je ubila Azov, pogubila ga. Ali Azov je sada cijela Ukrajina. Svaki Ukrajinac će osvetiti svakog našeg izmučenog i mrtvog brata”.

Ukrajina tvrdi da ima dokaze da su Rusi sami raznijeli logor

  • Ukrajina tvrdi da ima dokaze koji potvrđuju da su Rusi sami raznijeli ratni logor sa zarobljenicima. New York Times piše kako je ukrajinska služba SBU u posjedu audio snimke na kojoj ruski separatisti razgovaraju o eksploziji te u kojoj se spominje da prije eksplozije nije bilo zvuka nikakve rakete. Mihaijlo Podoljak, savjetnik Zelenskog je pak izjavio da u logoru nije bilo zarobljenika te da su ih Rusi onamo prebacili nekoliko dana prije tragedije. Ukrajinske službe također ukazuju na to da su prozori na zdanju u Olenivki, te na okolnim objektima ostali cijeli. Pojašnjavaju i da su zidovi objekta u kojem je došlo do eksplozije zaustavili eksplozivni val te tako spasili od oštećenja susjedne zgrade.

Latvija o zaustavljanju isporuke plina

  • Nakon što je Gazprom objavio kako zbog kršenja odredbi ugovora prekida isporuku plina Latviji, situaciju je komentirao zamjenik ministra energetike u vladi Latvije Edijs Saicans. Kazao je kako potez Gazproma neće imati značajniji utjecaj na energetsku situaciju u toj zemlji.

Ukrajina osudila ruske pozive na vješanje boraca pukovnije Azov

  • Ukrajina je u subotu osudila ruske pozive na “vješanje” ili “ponižavajuću smrt” za borce iz ukrajinske pukovnije Azov. “Pročitajte ovo kad vam kažu da se Rusija ne smije izolirati. Nema razlike između ruskih diplomata koji pozivaju na pogubljenje ukrajinskih ratnih zarobljenika i ruskih trupa koje to čine u Olenivki. Svi su oni sukrivci za ove ratne zločine i svi odgovorni moraju biti uhićeni”, tvitao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Oleg Nikolenko. To je njegova reakcija na tweet što ga je u petak navečer na engleskom jeziku objavilo rusko veleposlanstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu. “Borci Azova zaslužuju da budu pogubljeni, ali ne vatrenim oružjem, nego vješanjem. Oni nisu pravi vojnici i zaslužuju ponižavajuću smrt”, stoji u tweetu.

Rusija zabranila ulazak u zemlju za 32 novozelandska dužnosnika i novinara

  • Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da zabranjuje ulazak na svoj teritorij za 32 novozelandska dužnosnika i novinara. Na popisu su, između ostalih dužnosnika, Shane Arndell, zamjenik načelnika mornaričkih snaga, i gradonačelnik Wellingtona Andy Foster. “Uzimajući u obzir da Wellington ne namjerava odustati od svog antiruskog kursa i nastavlja s novim ograničenjima protiv Moskve, rad na ažuriranju ‘crne liste’ će se nastaviti”, poručili su.

Rusija : Srušili smo ukrajinski MIG-29

  • Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov na današnjem je brifingu za medije objavio da su ruske snage srušile ukrajinski MIG-29 u blizini mjesta Krivi Rog. Tome je dodao kako su u jednom danu srušili i 13 bespilotnih letjelica.

Konašenkov o napadu na Olenivku

  • Rusko ministarstvo obrane objavilo je popis ukrajinskih vojnika koji su poginuli i koji su ranjeni tijekom raketnog napada Oružanih snaga Ukrajine na istražni zatvor Olenivku, objavile su Ria Novosti koje ujedno prenose izjavu glasnogovornika Ministarstva Igora Konašenkova. “Kao rezultat namjernog raketnog napada 29. srpnja iz američkog višecijevnog raketnog sustava HIMARS na istražni zatvor u području sela Olenivka, režim u Kijevu ubio je i ranio većinu od 193 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili tamo”, rekao je Konašenkov. Potom je precizirao kako je ubijeno 50 ljudi od kojih je 48 poginulo na mjestu dok je dvoje preminulo na putu do bolnice. Ranjena su 73 zarobljenika, te im je, kazao je, pružena pomoć. Tako se na ukupnom popisu nalaze 123 osobe od kojih najmlađa ima 20, a najstarija 49 godina. Pripadnost konkretnoj postrojbi i vojni činovi nisu navedeni.

Zelenski: Spremni smo započeti izvoz žitarica

  • Ukrajinski predsjednik Volodymir Zelenski rekao je da je Ukrajina spremna započeti s izvozom žitarica iz svojih crnomorskih luka, ali da čeka zeleno svjetlo UN-a i Turske, koje su posredovale u dogovoru s Rusijom kako bi se ukrajinskim brodovima omogućio siguran prolaz. Pošiljke iz luka Odesa, Čornomorsk i Pivdennji nadzirat će zajednički koordinacijski centar sa sjedištem u Istanbulu, koji će uključivati ruske, ukrajinske, turske i službenike UN-a.

Napadi na Mikolajiv i Harkiv, jedna osoba mrtva

  • U posljednjim ruskim napadima na ukrajinskoj bojišnici jedna je osoba poginula na jugu zemlje, a pogođena je i škola u Harkivu, rekli su dužnosnici u subotu. Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandr Sjenkevič je rekao da je jedna osoba ubijena kada su rakete pogodile dvije stambene četvrti tijekom noći, prenosi agencija France-Presse. Još šest osoba je ranjeno. Žrtava u Harkivu, koliko je zasad poznato, nema.

Rusija: Militante Azova treba objesiti

  • Na Twitter profilu ruskog veleposlanstva u Velikoj Britaniji objavljen je status u kojem se navodi da pripadnici bataljuna Azov zaslužuju smrt vješanjem. “Militanti Azova zaslužuju da ih se smakne, ali ne vatrenim oružjem, nego vješanjem”, piše iz veeleposlanstva pa dodaju da oni “nisu pravi vojnici” i da “zaslužuju ponižavajuću smrt”.

Gazprom zaustavio opskrbu plinom Latviji

  • Ruski proizvođač plina Gazprom priopćio je u subotu da je prestao opskrbljivati ​​susjednu Latviju plinom, optužujući je za kršenje uvjeta za povlačenje plina. Rusija je već prekinula opskrbu plinom Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Danskoj, koje su odbile platiti plin u skladu s nalogom predsjednika Vladimira Putina koji je zahtijevao otvaranje računa u rubljama u ruskoj banci kao dio novog rješenja za plaćanje.Rusija je također zaustavila prodaju plina tvrtki Shell Energy Europe u Njemačkoj. U priopćenju od subote Gazprom nije precizirao koje je uvjete povlačenja plina Latvija navodno prekršila. Gazpromov potez dolazi dan nakon što je latvijska energetska tvrtka Latvijas Gaze rekla da kupuje plin iz Rusije i plaća u eurima, a ne u rubljama koje se traže kada se trguje s Gazpromom.Glasnogovornik Latvijas Gaze rekao je, međutim, u petak da ta tvrtka kupuje plin od Rusije, ali ne od Gazproma. Latvijas Gaze nije htio imenovati svog dobavljača pozivajući se na poslovnu povjerljivost. Putin je u ožujku rekao da će najveći svjetski proizvođač prirodnog plina zahtijevati od zemalja koje su označene kao “neprijateljske” zbog svog stajališta oko sukoba u Ukrajini da plaćaju plin u rubljama.

Ukrajina traži da UN i Crveni križ istraže smrt zatvorenika

  • Ukrajina je zatražila da se Ujedinjenim narodima i Crvenom križu dopusti istražiti smrt više od 50 ukrajinskih ratnih zarobljenika (POW) u napadu na okupiranom području. Crveni križ rekao je da traži pristup zatvoru kako bi pomogao u evakuaciji i liječenju ranjenih, prenosi BBC. Među zatočenicima u zatvoru navodno su bili pripadnici bataljuna Azov, koji su u svibnju zarobljeni dok su branili južni grad Mariupolj, a koje je Rusija nastojala prikazati kao neonaciste i ratne zločince. Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine pozvao je UN i Crveni križ da istraže smrt, tvrdeći da je Rusija ciljala na logor kako bi prikrila svoje postupanje prema ratnim zarobljenicima.Također se navodi da treba odmah reagirati jer su dvije organizacije dale jamstva da će ratni zarobljenici tamo biti sigurni. Crveni križ objavio je da traži pristup mjestu i ponudio je pomoć u evakuaciji ranjenih. “Trenutno nam je prioritet osigurati da ranjeni dobiju liječenje koje im može spasiti život i da se s tijelima onih koji su izgubili živote postupa na dostojanstven način”, stoji u priopćenju. Novi ukrajinski glavni tužitelj Andrij Kostin ranije je rekao da je otvorio istragu ratnih zločina povezano s ovim napadom.

Ukrajina tvrdi da je ubila desetke Rusa u Hersonu

  • Ukrajinska vojska priopćila je u subotu da je ubila desetke ruskih vojnika i uništila dva skladišta streljiva u borbama u regiji Herson, središtu kijevske protuofenzive na jugu zemlje i ključnoj vezi za opskrbne linije Moskve. Željeznički promet do Hersona preko rijeke Dnjepar prekinut je, priopćilo je vojno južno zapovjedništvo, potencijalno dodatno izolirajući ruske snage zapadno od rijeke od zaliha na okupiranom Krimu i istoku.Ukrajina je posljednjih tjedana upotrijebila raketne sustave dugog dometa isporučene sa Zapada kako bi zadnjih tjedana teško oštetila tri mosta preko Dnjepra, odsjekavši grad Herson, čime je, po procjeni britanskih obrambenih dužnosnika, ruska 49. vojska stacionirana na zapadnoj obali rijeke postala visoko ranjiva.”Kao rezultat vatre koja je uspostavila kontrolu nad glavnim prometnim vezama na okupiranom teritoriju, utvrđeno je da promet preko željezničkog mosta preko Dnjepra nije moguć”, navodi se u priopćenju ukrajinskog južnog zapovjedništva.U priopćenju se navodi da je više od 100 ruskih vojnika i sedam tenkova uništeno u borbama u petak u regiji Herson, prvom većem gradu koji su Rusi osvojili nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Rusija i Ukrajina pokrenule istrage o napadu na zatvor

  • Rusija i Ukrajina pokrenule su kaznene istrage o napadima u kojima je ubijeno najmanje 40 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili držani u istražnom zatvoru u selu Olenivka, nakon što su obje zemlje za napad okrivile drugu stranu.

Reuters snimio pogođeni zatvor, deseci mrtvih

  • Dvije su strane u petak razmijenile optužbe u vezi s raketnim napadom ili eksplozijom u kojoj su ubijeni deseci ukrajinskih ratnih zarobljenika u istočnoj pokrajini Donjeck. Četrdeset zatvorenika je ubijeno, a 75 ranjeno u zatvoru u gradu Olenivka na prvoj liniji, koji drže separatisti koje podržava Moskva, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Neke od smrtnih slučajeva potvrdili su Reutersovi novinari u zatvoru. Glasnogovornik separatista rekao je da su poginule 53 osobe i optužio Kijev da je gađao zatvor raketama HIMARS američke proizvodnje.Ukrajinske oružane snage odbacile su odgovornost, rekavši da je ruska artiljerija gađala zatvor kako bi prikrila maltretiranje onih koji su tamo držani.Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je Rusija počinila ratni zločin i pozvao na međunarodnu osudu. Reuters nije mogao odmah potvrditi različite verzije događaja. Televizija Reuters prikazala je ostatke izgorjele zgrade, prostorije s metalnim krevetima, a na nekima su ležala pougljenjena tijela, dok su druga tijela bila poredana na vojnim nosilima ili na tlu vani. Prikazani su i fragmenti granata, no nije bilo moguće utvrditi nikakve identifikacijske oznake niti gdje su fragmenti prikupljeni.

Najmanje pet poginulih u napadu na autobusnu stanicu u Mikolajivu

  • Najmanje pet osoba je poginulo, a sedam je ozlijeđeno u napadu na autobusnu stanicu u gradu Mikolajivu, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim. Slike s mjesta događaja prikazuju ulicu prepunu tijela, javlja Guardian.

Source link: www.telegram.hr