OGLAS

Serwer: Put u raspad BiH Vijesti Autor:N1 BiH26. jul22:46

Serwer: Put u raspad BiH

Izvor: Daniel Serwer (N1)

Daniel Serwer, profesor Univerziteta Johns Hopkins, u analizi koju je objavio danas upozorio je da bi nametanje promjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava entiteta Federacije BiH doveo do raspada države.

U tekstu na svom blogu on je oštro kritizirao prijedlog nametanja promjena i istakao da bi najveći dobitnik bio Vladimir Putin.

“Nefunkcionalna ili podijeljena BiH u ruskom je interesu. Istovremeno, time je članstvo u EU i NATO nemoguće.

Moskva je dugo podržavala secesionističku retoriku iz entiteta RS. Ista ta Moskva podržava hrvatske ambicije za trećim entitetom.

Ima jako puno analogija sa situacijom u Ukrajini.

Moskva se protivi učinkovitoj vladi u Kijevu tako što podržava secesioniste u Donbasu, kao i na Krimu (koji je anektirala).

‘Reforma’ kakvom je vidi visoki predstavnik, oduševit će Putina. On će je odmah iskoristiti da opravda komadanje Ukrajine”, napisao je Serwer.

Upozorio je da, suprotno vjerovanju, ove mjere neće ugušiti secesionizam Republike Srpske, a pogotovo neće zadovoljiti apetite u HDZ-u.

Kao rezultat ta dva secesionizma, stvorit će se dvije neodržive muslimanske kvazi-državice.

“Izbjegavanje upravo ovog scenarija bio je najvažniji razlog za NATO – intervenciju u BiH tokom 90-ih godina prošlog vijeka. I sada su to argumenti za isto”, napisao je Serwer.

Dodao je i da bi “samo islamski radikali bili oduševljeni”.

“Većina Bošnjaka osjećalo bi se napušteno i ogorčeno, mada bi neki od njihovih nacionalista profitirali”.

Upozirio je da bi ovakvim djelovanjem Vašington i Brisel nagradili “političare koji bi birali ko može glasati za njih”, etnonacionalistički separatizam “koji Rusija naprosto voli”, a integracije u EU i NATO bile bi (trajno) blokirane.

Ocijenio je i da se Balkanom u EU i SAD “bave dječurlija”.

“Odrasli u Vašingtonu i Briselu se sada trebaju probuditi”, zaključio je Serwer, prenosi Politički.

Source link: ba.n1info.com