‘Pola čovječanstva je u zoni opasnosti. Od poplava, ekstremnih suša i požara. Nijedna nacija nije imuna’

Glavni tajnik UN-a o rekordnim vrućinama: 'Čovječanstvo se suočava s kolektivnim samoubojstvom'

FOTO: Profimedia

Požari i toplinski valovi koji stvaraju kaos diljem planeta pokazuju da se čovječanstvo suočava s “kolektivnim samoubojstvom.” Riječi su to Antonia Guterresa, glavni tajnika UN-a koji je danas na ove probleme upozorio ministre 40 zemalja na raspravi o klimatskim promjenama.

“Pola čovječanstva je u zoni opasnosti. Od poplava, ekstremnih suša i požara. Nijedna nacija nije imuna. Pa ipak, mi i dalje nastavljamo hraniti svoju ovisnost fosilnim gorivima”, rekao je, dodajući kako “imamo izbor – kolektivna akcija ili kolektivno samoubojstvo. U našim je rukama.”

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ministri se danas sastaju u Berlinu na dvodnevnoj klimatskoj konferenciji poznatoj kao Petersberški klimatski dijalog. Razgovarat će o ekstremnom vremenu, rastućim cijenama fosilnih goriva i utjecaju klimatske krize.

Guterres kritizirao i banke

Guterres je jako kritizirao i “multilateralne razvojne banke” uključujući i Svjetsku banku. Kazao je da im je potrebna reforma i pozvao razvijene zemlje koje su dioničari u tim bankama da odmah zatraže sredstva i investicije za širenje obnovljive energije u zemljama u razvoju.

“Tražite od tih banki da postanu svrsishodne. Tražite da promjene svoje umorne okvire i politike kako bi riskirale više. Pokažimo zemljama u razvoju da se mogu osloniti na svoja partnere”, kazao je, javlja Guardian.

Source link: www.telegram.hr