Temperature u Španjolskoj prelaze 40 stupnjeva

Toplinski val u Španjolskoj i Portugalu odnio stotine života proteklih tjedana

FOTO: AFP

Stotine osoba umrlo je proteklih tjedana zbog toplinskog vala koji je pogodio Pirinejski poluotok, prema izvješćima i podacima objavljenim u subotu. Najmanje je 350 osoba umrlo zbog toplinskog vala u Španjolskoj s temperaturama visoko iznad 40 stupnjeva Celzija, izvijestile su novine La Vanguardia u subotu, navodeći podatke državnog zdravstvenog instituta Carlos III.

Samo u petak, kad su se temperature u nekim dijelovima Španjolske popele na 45 stupnjeva, 123 osobe su umrle od uzroka povezanih s ekstremnom vrućinom. Visoke temperature zahvatile su ovaj tjedan jug Europe, dok se krivac za njih pronalazi u klimatskim promjenama.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Temperature bi mogle pasti ispod 40 stupnjeva

U susjednom Portugalu, zabilježeno je 238 više smrti između 7. i 13. srpnja nego prethodnih godina, izvijestila je novinska agencija Lusa. Te smrti pripisuju se ekstremnim vrućinama, a ne samo koronavirusu, dodano je. Žrtve su u većini slučajeva oni koji su oslabjeli zbog starosti ili prethodnih bolesti, piše La Vanguardia. U petak, primjerice, 60-godišnji čistač ulica u Španjolskoj se iznenada srušio. Liječnici hitne pomoći izmjerili su mu 41,6 tjelesnu temperaturu nakon što je odvezen u bolnicu prije nego što je umro.

Vlasti na poluotoku hitno savjetuju ljude da piju više vode, da odgode fizički naporne aktivnosti i, ako je moguće, napuštaju kuću u jutarnjim ili večernjim satima. Malo olakšanja je obećano u nadolazećim danima, kad se očekuje da temperature u mnogim mjestima padnu ispod 40 stupnjeva. Vrućina i dugotrajna suša također su uzrokovale brojne katastrofalne požare u Španjolskoj i Portugalu.

Source link: www.telegram.hr