Svaka zemlja kandidatkinja treba da ispuni standarde i pravila koja podržavaju osnovne vrijednosti EU i jednako se primjenjuju na sve zemlje članice. Važno je da region napreduje u uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta, što je politička obaveza koju je preuzelo šest lidera regiona na samitu u Sofiji. Zajedno radimo na smanjenju energetske zavisnosti od Rusije, manje zavisnosti znači i manje novca za ratni budžet Kremlja

Borelj za "Vijesti": Izbor sudija i tužilaca nedovoljan za napredak

Jačanje strateške autonomije EU ide ruku pod ruku s jačanjem saradnje s partnerima: Žozep Borelj, Foto: Reuters

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izrazio je očekivanje da bi političke partije trebalo da postignu konsenzus kako bi Crna Gora ubrzala put ka Evropskoj uniji, navodeći da država treba da ispuni privremena mjerila u dva ključna poglavlja.

”Ovo uključuje neophodna imenovanja u pravosuđu, ali nije ograničeno samo na njih”, rekao je on.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Borelj je ponovio stav da “Rusija mora smjesta i bezuslovno da prekine svoju vojnu agresiju i da povuče sve svoje snage i vojnu opremu s ukrajinske teritorije unutar njenih međunarodno priznatih granica”.

Premijer Grčke je nedavno rekao da zemlje ZB mogu očekivati ulazak u EU tek 2033? Da li se slažete sa tom prognozom i da li ste svjesni kakve geopolitičke posljedice ta perspektiva može da ima?

Source link: www.vijesti.me