Na čelu državnog tužilaštva treba da bude osoba koja će beskompromisno da se bori protiv i dalje prisutnih naslijeđenih negativnih praksi. Ranije smo svjedočili suvišnoj medijskoj prisutnosti GST-a, dok je sada taj odnos krajnje redukovan, i jedno i drugo je pogrešno

INTERVJU Stevo Muk za "Vijesti": Uskoro će se znati kako rade tužioci

Volio bih da v. d. VDT i Tužilački savjet djeluju odlučnije, brže i proaktivnije: Muk, Foto: Boris Pejović

Član Tužilačkog savjeta Stevo Muk očekuje da će uskoro biti poznati rezultati kontrole rada specijalnih tužilaca, koje sprovodi Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), na zahtjev glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Muk je u intervjuu “Vijestima” rekao da će na njegov predlog do kraja jula Tužilački savjet saslušati Novovića o izazovima u radu i preprekama za efikasnije funkcionisanje.

Imate li informacija o radu glavnog specijalnog tužioca, da li ste zadovoljni? Da li je Tužilački savjet tražio obavještenja o tome šta je g. Novović radio nakon izbora, posebno u kontekstu moguće umiješanosti policijskih i sudskih funkcionera u organizovani kriminal i korupciju?

Tužilački savjet nema informacije o radu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u konkretnim predmetima. Tužioci su samostalni u svom radu. Na zahtjev Tužilačkog savjeta glavni specijalni tužilac je dužan da dostavi posebne, ili periodične izvještaje. Predložio sam da Tužilački savjet pozove GST na sjednicu da čujemo njegovo mišljenje o izazovima u radu i preprekama za efikasnije postupanje. U pripremi za tu sjednicu GST bi trebalo da pripremi informaciju o organizacionim, kadrovskim, tehničkim, prostornim i drugim pitanjima od značaja za rad SDT sa naglaskom na izazovima i mogućnostima za efikasnije postupanje u radu. Takav predlog su podržale kolege iz netužilačkog dijela Savjeta. Očekujem da se ta sjednica održi najkasnije do kraja jula.

Source link: www.vijesti.me