Selaković: Svi vrše pritisak na Srbiju, do nivoa sekretarice u ambasadi

Foto: Printscreen/RTS

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković kaže za RTS da već 140 dana, koliko traje rat u Ukrajini, Srbija uspeva da odoleva pritiscima i sačuva svoju politiku, svoju poziciju i suvereni pristup izboru puta kojim želi da ide.

Naglašava da je „neverovatno teška“ situacija i da su „neverovatno veliki“ pritisci pod kojima se Srbija nalazi.

Gotovo četiri i po meseca od početka rata u Ukrajini, Srbija je i dalje na istoj poziciji – osuđuje agresiju Rusije, ali ostaje i jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Moskvi.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže za RTS da je rat u Ukrajini podelio Evropu i svet.

„Neverovatno je teška situacija i neverovatno su veliki pritisci pod kojima se nalazimo“, ističe Selaković.

Kaže da ne samo važni zvaničnici i diplomatski predstavnici stranih sila već svi, do nivoa sekretarice u ambasadama, pokušavaju da vrše pritisak i mešaju se u izbor srpske pozicije.

„Naša pozicija je veoma jasna i principijelna – mi smo stali na stanovište poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine kao međunarodno priznate države i članice Ujedinjenih nacija, a sa druge strane osudili smo ono što jeste oružani pristup traženju rešenja. Afirmišemo i stalno pozivao na dijalog i pregovore“, objašnjava Selaković.

Naglašava da je uvek bolje i 100 godina razgovarati nego jedan dan ratovati.

„Nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji i ako mogu da kažem iz svog iskustva, pod najvećim pritiscima je predsednik Vučić, ne samo kao neko ko je lider u Srbiji i suvereni lider u ovom delu Evrope, već i neko ko je potpuno legitiman nosilac vlasti“, kaže Selaković.

Ističe da Srbija nema problem sa tim da ostane na evropskom kursu i da će bez sumnje zadržati reformski kurs kretanja države i društva.

„Čini mi se nekada da mnogo više mi znamo naš evropski put nego što Evropa zna naš evropski put, ali to je pitanje njihovih unutrašnjih odnosa. Neka svako radi svoj posao i mi ćemo da radimo svoj posao. Nema sumnje da je naš put evropski, ali i da čuvamo svoja prijateljstva i državne i nacionalne interese“, naglašava Selaković.

„Politika povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova živa i aktivna“

Selaković kaže da Srbija ima obaveze koje je preuzela i da će ih, kao odgovorna i kredibilna strana, sprovoditi, ali naglašava da niko ne treba da gaji sumnju da li će Srbija ostati na kursu odbrane svojih državnih i nacionalnih interesa, naročito kada je Kosovo i Metohija u pitanju.

Ističe da u Beogradu dijalog i sedanje za pregovarački sto nikada nisu dovođeni u pitanje.

„Ako je neko pokazao posvećenost dijalogu, pokazali smo mi i predsednik Vučić. Samo je veoma važno da znate o čemu se razgovara kada sednete za sto i da znate ima li smisla razgovarati ili odlazite da vas neko vređa, ponižava i da zloupotrebljava činjenicu da ste se sreli“, navodi Selaković.

Kaže da je na predstavnicima Beograda da pokazuju svoju posvećenost dijalogu i dobru volju i da se bore za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Treba da zaboravimo na to da svi znaju ono što mi znamo. Nekada kao papagaji treba da ponavljamo ono što jesu pozicije naše politike jer jedino na takav način možemo da održimo svest kod naših prijatelja i partnera o tome kakva je situacija i za šta se borimo“, ističe Selaković.

Naglašava da je politika povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova živa i aktivna.

„Priština je ta koja je prekršila dogovore i ta koja je jednostrano odlučila da pokrene mehanizam za svoje učlanjenje u Savet Evrope i mi nećemo sedeti skrštenih ruku“, kaže Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs