Porfirije je kao nijedan patrijarh do sada u službi Vučićeve spoljne politike: Božović o izostanku govora mržnje prema Albancima na Vidovdan

Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Porfirije Perić je kao nijedan patrijarh do sada u službi Vučićeve spoljne politike. On zbog poslušnosti spolja može da radi šta hoće unutar Srbije. Takav je dogovor – ocenjuje za Danas Balša Božović, predsedavajući Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, odgovarajući na pitanje da li je SPC, kao i do sada, izlazila u susret ciljevima koje aktuelni režimi i vlast želi da postigne, bilo oni i od strane istog aktuelnog režima koji naglo menja kurs – od propagiranja mržnje prema kosovskim Albancima, do pomirljivog tona.

Naime, danas, na Vidovdan, primetno je odusustvo govora mržnje od strane najviših državnih zvaničnika prema kosovskim Albancima, uprkos ratno huškačom „maniru“ svih godina unazad, a posebno od kada je naslednik ratnog zločinca Vojislava Šešelja – Aleksandar Vučić na vlasti.

To se može tumačiti u smislu toga da je pritisak Zapada na Vučića postao toliko neumoljiv da je prinuđen da uz pomoć i SPC koja je unazad decenijama služila režimima i njihovim politkama, sada bude iskorišćena u smislu toga da okrene svoj narativ i utiče na javno mnjenje da prihvati priznavanje i relaksaciju odnosa sa nekadašnjom južnom srpskom pokrajinom.

Patrijarh Porfirije: Manastiri na Kosovu i Metohiji su naše oči

– Perićeva pomirljivost u Hrvatskoj, na koju je pala celokupna hrvatska građanska elita, čast izuzecima, je u službi novog strateškog dogovora Vučića i HDZ-a. To savezništvo traje više godina i usmereno je protiv Bosne i Hercegovine. Perićev novi ton prema Albancima na Kosovu je produkt Vučićevog odnosa prema njegovom novom prijatelju Ediju Rami sa kojim pokušava da zavlada Zapadnim Balkanon ali i Evropskoj Uniji i međunarodnim faktorom jer želi da pokaže konstruktivnost Srbije – smatra Balša Božović.

Kako dodaje, Perićev odnos prema Makedonskoj pravoslavnoj crkvi je Vučićeva potreba da zadrži poverenje Severne Makedonije u Otvorenom Balkanu, njegovom i Raminon ličnom projektu.

„Dogovor oba poglavara, Porfirija i Vučića – oštro prema nama unutra, blago prema ‘svetu’“

– Ali isto tako Perićeva agresivnost prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori se takođe podudara sa Vučićevom spoljnom politikom pokušaja dominacije nad Crnom Gorom i očuvanjem zamrznutog konflikta u BiH – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, koalicija Vučić – Porfirije Perić je jedina iskrena koalicija koju je Vučić ikada napravio i ona savršeno funkcioniše.

– Dokle god Vučić ima Crkvu na svojoj strani, on je miran. Za uzvrat, Crkva je nikada moćnija u Srbiji. Porfirije će uskoro da smenjuje i bira direktore škola i dodatno da klerikalizuje i rusifikuje Srbiju uz svesrdnu pomoć Aleksandra Vučića i savezničke ruske pravoslavne crkve.

“Znamo šta se dešava kad se prave takvi spiskovi”: Direktori škola u neverici nakon patrijarhove objave na Instagramu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs