Pratimo 124. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo. Zelenski se obratio liderima G7: 'Rat mora biti gotov prije zime'. Kremlj tvrdi da stranog duga nema

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Rusija prvi put u više od stoljeća kasni s plaćanjem stranog duga
  • Zelenski se danas obratio liderima G7
  • G7 ponovno potvrdio ‘nepokolebljivu’ potporu Ukrajini
  • Zelenski želi da se rat završi ove godine, zatražio još oružja od G7
  • Više od sto tijela pronađeno u uništenoj zgradi u Mariupolju
  • Ukrajina: Rusi pokušavaju blokirati pristup Lisičansku s juga
  • SAD će vjerojatno ovog tjedna najaviti kupnju proturaketnog obrambenog sustava za Ukrajinu

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Cijene zlata porasle nakon najave G7 o zabrani uvoza iz Rusije

13:41 Cijene zlata porasle su u ponedjeljak nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će SAD i druga vodeća gospodarstva iz skupine G7 zabraniti uvoz zlata iz Rusije. Na fizičkom tržištu cijena zlata porasla je 0,6 posto, na 1.838,87 dolara po unci. U terminskim ugovorima na američkom tržištu zlatom se trgovalo po 0,5 posto višoj cijeni, od 1.840,40 dolara po unci.

Britanija, SAD, Kanada i Japan odlučili su na sastanku skupine sedam vodećih gospodarstava svijeta G7 zabraniti uvoz ruskog zlata u novom paketu sankcija Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu. Izvoz zlata drugi je najveći izvor prihoda za Rusiju koja godišnje proizvodi 350 do 380 tona plemenitog metala.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel bio je u nedjelju oprezan u razgovorima o zabrani uvoza ruskog ruskog zlata. “Što se tiče zlata, spremni smo razgovarati o detaljima i utvrditi je li moguće ciljati zlato tako da se nanese šteta ruskom gospodarstvu i da ne stradamo mi sami”, rekao je Michael. EU planira do kraja godine zabraniti uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, ali iznio je primjedbe na američku inicijativu da se ograniče cijene nafte kako bi se smanjili ruski prihodi od prodaje crnog zlata.

Habeck: ‘Nedostatak plina mogao bi dovesti do teške ekonomske krize u Europi’

13:32 Nestašica plina ove zime mogla bi dovesti do “teške ekonomske krize u Europi”, upozorio je njemački vicekancelar. “Tijekom zime postoji prijetnja scenarija u kojem će se zapravo morati nametnuti smanjenja”, rekao je Robert Habeck, prenosi CNN. “Po mom mišljenju, to bi dovelo do teške ekonomske krize u Europi i Njemačkoj, a to se mora izbjeći pod svaku cijenu. Još nismo tu, ali da ne bismo stigli, potrebna nam je odlučna, zajednička, solidarna i prije svega vrlo brza akcija.”

Ranije danas je izrazio potporu planu pod vodstvom SAD-a za uvođenje ograničenja cijena na uvoz ruske nafte. Rusija je smanjila isporuku plina Europi preko plinovoda Sjeverni tok 1, a posebno teško pogođena je Njemačka.

G7 ponovno potvrdio ‘nepokolebljivu’ potporu Ukrajini

12:45 Zemlje G7 ponovno su potvrdile svoju “nepokolebljivu predanost” podršci Ukrajini u njezinoj borbi protiv Rusije. U priopćenju svjetski čelnici rekli su da su spremni dati, ili su obećali i osigurali, do 29,5 milijardi dolara za pomoć zemlji. Rekli su kako će nastaviti koordinirati napore kako bi se zadovoljile potrebe Ukrajine za vojnom i obrambenom opremom.

Njemačka i EU ne isključuju sudjelovanje u G20 zajedno s Putinom

12:25 Njemačka i EU poručile su kako ne isključuju sudjelovanje na summitu G20 u studenom, unatoč pozivu koji je Indonezija domaćin također uputila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. “Njemačka ‘ne želi torpedirati’ rad G20”, rekao je kancelar Olaf Scholz jutros za televiziju ZDF, prenosi AFP. Govoreći sa summita G7 u Bavarskoj gdje je domaćin, njemački kancelar kaže da razvijena gospodarstva i gospodarstva u razvoju koje čine G20 nastavljaju igrati “veliku ulogu”, te da je suradnja ključna. Kaže da će konačnu odluku o tome hoće li sudjelovati na summitu donijeti kasnije ove godine “neposredno prije polaska”.

S njegovim mislima složila se i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja također ne isključuje mogućnost sastajanja s Putinom u studenom. “Također je važno da mu u lice kažemo što mislimo o njemu, a moramo pažljivo razmotriti želimo li paralizirati cijeli G20”, kaže von der Leyen. Indonezija je odbila blokirati ruskog čelnika da prisustvuje unatoč globalnim kritikama njegove invazije na Ukrajinu, ali kako Scholz ističe, domaćin G20 također je uputio poziv ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci ‘zarobljeni, premlaćeni i mučeni strujom’ u Enerhodaru

11:58 Stotine stanovnika zatočeni su u Enerhodaru u ukrajinskoj regiji Zaporižje, tvrdi ukrajinski gradonačelnik. Dmitro Orlov je na svom Telegram kanalu napisao: “Značajan dio njih su kvalificirani radnici nuklearne elektrane Zaporižje.” “Ljude muče strujnim udarima, tuku i drže tjednima, a ponekad i mjesecima”, dodao je.

“Natjerani su da priznaju ‘nezakonite aktivnosti’, posebice sudjelovanje u samoobrani grada, prikrivanje oružja, te da imenuju imena svojih ‘suučesnika’.” Ruske snage su početkom ožujka zauzele Zaporišku nuklearnu elektranu u blizini Enerhodara. “U protekla dva tjedna situacija u okupiranom Enerhodaru se samo pogoršavala”, rekao je.

Kremlj: ‘nije naš problem’ ako se uplate ruskih obveznica blokiraju zapadnim sankcijama

11:43 Kremlj je odbacio tvrdnje da nije platio svoj vanjski dug prvi put nakon više od stoljeća. Reuters javlja da je tijekom svog redovnog svakodnevnog razgovora s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Rusija platila obveznice u svibnju, ali činjenica da ih je Euroclear blokirao zbog zapadnih sankcija Rusiji “nije naš problem”.

Zelenski je rekao G7 da želi da se rat završi ove godine

11:38 Za sada još uvijek nema potpunih informacija o tome što je ukrajinski predsjednik Zelenski rekao čelnicima G7, no dvojica diplomata EU rekli su da je svjetskim čelnicima rekao da želi okončati rat do kraja ove godine, prije nego što nastupi zima. Potvrdili su i da je njegovo obraćanje G7 završilo, stoga se uskoro očekuju i potpune informacije.

Erdogan se sastaje u utorak s čelnicima Finske i Švedske

11:18 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastaje se u utorak u Madridu s finskim predsjednikom i švedskom premijerkom kako bi razgovarali o kandidaturi dviju zemalja za članstvo u NATO-u, koje Ankara trenutno blokira. Taj prvi susret na visokoj razini s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson održat će se na početku samita NATO-a, u nazočnosti glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga, objavilo je finsko predsjedništvo na Twitteru.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Za ponedjeljak su u sjedištu NATO-a u Bruxellesu također predviđeni novi “pregovori” o deblokadi turskog veta, priopćio je službeni Helsinki. I švedska premijerka Andersson stiže danas u Bruxelles na sastanak sa Stoltenbergom uoči samita. Ona je u subotu telefonski razgovarala s Erdoganom, no, kako tvrdi Ankara, tom prilikom nije došlo do nikakvog pomaka u stajalištima dviju strana.

Zelenski je zatražio od G7 više oružja i sankcija protiv Rusije

11:14 Ukrajinski predsjednik Zelenski obratio se čelnicima G7. Za sada još nema službenih informacija o tome što je rekao, ali europski dužnosnik rekao je Reutersu da je Zelenski tražio sustave protuzračne obrane, sigurnosna jamstva i pomoć oko izvoza žitarica. Također je zatražio uvođenje daljnjih sankcija Rusiji, kao i pomoć za obnovu Ukrajine.

U Kijevu oglašene sirene za zračni napad uoči govora Zelenskog

11:00 Neposredno prije obraćanja predsjednika Zelenskog na summitu G7, u Ukrajini su aktivirana su brojna upozorenja o zračnim napadima. U Kijevu je ponovno oglašena uzbuna za zračni napad zajedno s nekim sjevernim i zapadnim dijelovima zemlje. Današnje sirene oglašene su nakon brojnih raketnih udara u zemlji u nedjelju. U jučerašnjim napadima na stambeni blok u Kijevu jedna osoba je ubijena, a šest ozlijeđeno.

Zelenski se obratio stanovnicima Bjelorusije

10:56 Ukrajinski predsjednik Zelenski obratio se građanima Bjelorusije, poručivši im da ih Moskva “uvlači u rat”. Obraćanje dolazi nakon što je ruski predsjednik Putin ovog vikenda rekao predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku da će im Moskva kroz nekoliko mjeseci isporučiti raketne sustave koji mogu nositi nuklearno oružje, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

“Želio bih se danas posebno obratiti građanima Bjelorusije. Ljudima – i civilima i onima u uniformama: uvučeni ste u rat. Još aktivnije nego što je to bilo u veljači i u proljetnim mjesecima.”, rekao je Zelenski, govoreći na ruskom. “Kremlj je već odlučio sve umjesto vas – vaši životi njima ništa ne vrijede. Ali vi niste robovi ni topovsko meso. Ne smijete umrijeti. U vašoj je moći da ne dopustite nikome da umjesto vas odlučuje što vas sljedeće čeka”, rekao je Zelenski.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će oni u Bjelorusiji koji “osiguraju lansiranje projektila na Ukrajinu” snositi odgovornost. “Kada vaše rakete pogode stambene zgrade, to su ratni zločini. Sud je ono što vas sve čeka, a nećete se moći nigdje sakriti – ni na obalama Kaspijskog mora, preko kojeg se lansiraju vaše rakete, niti u Bjelorusiji”, poručio je Zelenski.

Haidai poziva na evakuaciju iz Lisičanska

10:36 Ukrajinski guverner Luhanska, Serhij Haidai, pozvao je civile da evakuiraju iz Lisičanska, grada na istoku Ukrajine, rekavši da je situacija “vrlo teška”. “Dragi stanovnici teritorijalne zajednice grada Lisičansk i njihovi rođaci. Zbog stvarne opasnosti po život i zdravlje pozivamo na hitnu evakuaciju. Situacija u gradu je vrlo teška. Spasite sebe i svoje najmilije. Čuvajte djecu. Budite sigurni da ćete biti zbrinuti u gradovima za evakuaciju na području Ukrajine”, napisao je Haidai na svom Telegram kanalu.

Ruski dužnosnik ‘meta pokušaja atentata’ u Hersonu

10:32 Još jedan dužnosnik koji je surađivao s ruskom okupacijom Hersona bio je meta atentata. Ruska državna novinska agencija TASS javila je da je automobil Irine Makhneve dignut u zrak u gradu Kahovka. TASS je dodao da je ona “zadužena za pitanja obrazovanja i kulture u novoj administraciji”, te da nije ozlijeđena. “Eksplozivna naprava je eksplodirala ranije nego što je planirano, što joj je spasilo život”, piše TASS, pozivajući se na regionalnu policiju.

Ukrajinski dužnosnik Serhij Hlan potvrdio je pokušaj atentata. “Okupatori nastavljaju terorizirati stanovništvo i vršiti pritisak na liječnike i prosvjetne djelatnike”, rekao je. Tvrdi da je direktor škole u Novoj Kahovki otet u nedjelju. Bilo je nekoliko pokušaja ubijanja dužnosnika u Hersonu, koji je od prvih dana rata bio pod ruskom kontrolom. Dmitrij Savlučenko, šef odjela za obitelj i mladež hersonske vojno-civilne uprave, poginuo je u eksploziji automobila u petak.

EU će razgovarati o mogućnostima za zajedničko smanjenje potražnje za plinom

10:05 Povjerenik Europske unije za energetiku Kadri Simson kaže da će ministri energetike EU razgovarati o mogućnostima kako bi zajedno mogli obuzdati potražnju za plinom, dok se blok bori s rezovima ruske opskrbe i priprema za moguće daljnje šokove u opskrbi. “Planiram ministrima predstaviti konkretne korake za koje vjerujem da ih moramo napraviti, kako na strani država članica, tako i na strani Komisije, kako bismo bili bolje pripremljeni”, rekao je Simson.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Njemački ministar energetike Robert Habeck rekao je kako bi ograničenje cijena ruskog uvoza energenata koje su potaknule Sjedinjene Države bilo učinkovito samo uz dovoljnu međunarodnu podršku. “Ovo je dobra ideja ako sudjeluje dovoljno zemalja”, izjavio je Habeck.

BBC ima nove dokaze o krađi tisuća tona žitarica

09:52 Istraga BBC-a pronašla je dokaze da su okupatorske ruske snage ukrale tisuće tona žitarica iz Ukrajine. Dokumenti pokazuju da su vlasti koje je postavila Rusija rekle poljoprivrednicima da oduzimaju njihovo žito kako bi osigurali “sigurnost hrane”. Međutim, čini se da snimke sigurnosnih kamera s jedne farme pokazuju kako ruski vojnici kradu žito. Moskva poriče bilo kakvu krađu, ali američki dužnosnici naveli su devet brodova za koje se vjeruju da su prevozili ukradeno žito s Krima u druge dijelove svijeta.

Više od sto tijela pronađeno u uništenoj zgradi u Mariupolju

09:28 Savjetnik gradonačelnika Mariupolja, Petro Andriuščenko, izvijestio je da je pronađeno više od sto tijela ispod ruševina jedne stambene zgrade. U objavi na Telegramu Andriuščenko je dodao da ruske snage ne planiraju prikupiti i pokopati tijela nakon što je stambeni blok pogođen zračnim napadom. Lučki grad pao je u ruke Rusa prošlog mjeseca, nakon što je gotovo uništen kroz višetjedna granatiranja.

Sinoć dvije uzbune u Lavovu

09:23 Maksim Kozicki, guverner Lavova, objavio je na svom Telegram kanalu da su u njegovoj regiji tijekom noći bila dva upozorenja o zračnom napadu, ali da se “prijetnje nisu ostvarile”, te da je 190 ljudi jučer stiglo u Lavov iz istočne Ukrajine s dva vlaka za evakuaciju.

Ima ozlijeđenih u Harkivu

09:18 Dvije žene, jedna u dobi od 21 godine, te druga od 57 godina, poginule su u regiji Harkiv od posljedica ruskog granatiranja, prema objavi na Telegramu regionalnog guvernera Olega Sinegubova. Dodao je kako je preko noći ruski projektil pogodio školsko dvorište, a još troje civila ozlijeđeno u eksploziji. “Naše oružane snage nastavljaju uništavati okupatore na liniji dodira. U smjeru Harkiva, osvajači su napali u smjeru Dementivka i Pitomnika, pretrpjeli gubitke i povukli se. Na području Izjuma neprijatelj ne prestaje s pokušajima napredovanja. Naši branitelji pružaju otpor, uništavaju ljudstvo i oklopna vozila okupatora”, izvijestio je Sinegubov.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zelenski bi mogao biti pozvan u posjet Velikoj Britaniji

09:10 Ukrajinski predsjednik Zelenski mogao bi biti pozvan u državni posjet Velikoj Britaniji, navodi Daily Telegraph. Navodi se da dužnosnici rade na mogućem posjetu, ali je malo vjerojatno da će se to dogoditi prije završetka rata s Rusijom. Cilj tog poteza je povećati kredibilitet Borisa Johnsona unatoč sve većim kritikama njegovog vodstva, ističe Times. Ukrajinski predsjednik također bi se mogao videovezom obratiti na konferenciji Konzervativne stranke na jesen.

Johnson i Macron održat će vlastiti summit

08:35 Boris Johnson i Emmanuel Macron složili su se održati anglo-francuski summit kako bi ojačali odnose nakon što su obećali pomoći Ukrajini da pobijedi Rusiju, navodi The Times. Na jučerašnjem summitu G7 britanski premijer navodno ga je nazvao “le bromance” i rekao da su “sto posto usklađeni”. Čelnici su uočeni kako zagrljeni piju bavarski viski nakon što su formalni razgovori završili.

U razgovorima s francuskim predsjednikom, Johnson je “naglasio da će svaki pokušaj sadašnjeg rješavanja sukoba samo uzrokovati trajnu nestabilnost i dati Putinu dozvolu da vječno manipulira i suverenim zemljama i međunarodnim tržištima”. Ranije ovog mjeseca, Macron je rekao da će Ukrajina odlučiti o uvjetima bilo kakvih mirovnih pregovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Britanci: ‘Rusija će se vjerojatno oslanjati na više dobrovoljačkih pričuvnih snaga’

08:14 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je novi izvještaj o stanju u Ukrajini. “Tijekom idućih tjedana ruska kampanja će se vrlo vjerojatno sve više oslanjati na ešalone pričuvnih snaga”, priopćilo je Ministarstvo obrane. To uključuje pričuvu ruske borbene vojske, koja je sastavljena od dobrovoljaca.

Drugi sastav rezervista čine veterani koji su služili vojsku u posljednjih pet godina. “Ruske vlasti vjerojatno koriste dobrovoljce iz ove kategorije za popunjavanje trećih bataljuna u okviru redovnih brigada”, priopćilo je Ministarstvo obrane. “Unatoč stalnom manjku broja rezervista koji se mogu rasporediti za Ukrajinu, rusko vodstvo vjerojatno i dalje oklijeva narediti opću mobilizaciju.”

SAD će vjerojatno ovog tjedna najaviti kupnju proturaketnog obrambenog sustava za Ukrajinu

7:45 Reuters doznaje od upućenog izvora da će SAD vjerojatno ovog tjedna objaviti kupnju naprednog sustava obrane zemlja-zrak srednjeg do dugog dometa za Ukrajinu. Također se očekuje da će Washington najaviti drugu sigurnosnu pomoć Ukrajini, uključujući dodatno topničko streljivo i protubaterijske radare kako bi se zadovoljile potrebe ukrajinske vojske, dodao je izvor.

Rusija prvi put u više od stoljeća kasni s plaćanjem stranog duga

7:00 Prvi put u više od jednog stoljeća, Rusija kasni s plaćanjem svog državnog duga u stranoj valuti, što je kulminacija zapadnih sankcija koje su Rusiji zatvorile puteve plaćanja inozemnim vjerovnicima. Sinoć je isteklo razdoblje počeka za otplatu kamata od oko 100 milijuna dolara, koje su trebale biti plaćene 27. lipnja, što znači da Rusija nije platila dug. To je prvi put od 1918. godine da Rusija nije platila dug u stranoj valuti.

Zelenski se danas obraća liderima G7

6:50 “Moramo ostati ujedinjeni” protiv Rusije, rekao je u nedjelju američki predsjednik Joe Biden saveznicima na početku samita lidera G7 na kojemu dominira rat u Ukrajini i njegov utjecaj na opskrbu hranom i energentima. Na početku sastanka jučer u bavarskim Alpama, četiri od sedam bogatih nacija koje čine skupinu G7, najavile su zabranu uvoza ruskog zlata kako bi se pojačale sankcije Moskvi i blokirale njezine mogućnosti financiranja invazije na Ukrajinu.

Nije, međutim, još jasno postoji li konsenzus o tom potezu, a predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će se tim pitanjem trebati dodatno pozabaviti. Prozivani od Ukrajine što nisu otišli dovoljno daleko u kažnjavanju Rusije, čelnici G7 vode i “stvarno konstruktivne” razgovore o mogućem ograničavanju cijena ruske nafte, rekao je izvor iz njemačke vlade.

Delegati iz skupine sedam zemalja – Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država okupili su se u Schloss Elmauu, dvorcu u podnožju planina Wetterstein. Očekuje se da će im se danas obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajina: Rusi pokušavaju blokirati pristup Lisičansku s juga

6:45 Ruski vojnici usmjeravaju svoje napade na grad Lisičansk, nakon što su prethodno zauzeli njegov susjedni grad Sjeverodoneck preko rijeke Sjeverni Donjec. Ruske snage koristile su topništvo kako bi blokirale pristup gradu s juga, tvrdi glavni stožer ukrajinske vojske. Civilna i vojna infrastruktura također je pogođena, navodi se u izvješću, ali se to nije moglo neovisno provjeriti. Ukrajinski vojnici sada kontroliraju samo Lisičansk u regiji Luhansk, no ruski vojnici već su napredovali do predgrađa tog grada.

Source link: www.telegram.hr