Pratimo 121. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: Amerikanci vjeruju da Rusi imaju sve veću prednost na istoku i 'uče iz pogrešaka'. Najavili još oružja, Moskva prijeti

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Ukrajina dobila status EU kandidata
  • Amerikanci: Rusi uče iz pogrešaka, napreduju na istoku
  • SAD će Ukrajini poslati još 450 milijuna dolara sigurnosne pomoći

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci: Rusi uče iz pogrešaka, napreduju na istoku

7:00 Ruske snage imaju sve veću prednost u istočnoj Ukrajini, učeći iz pogrešaka učinjenih tijekom ranijih faza invazije. To uključuje bolju koordinaciju zračnih i kopnenih napada, poboljšanje logistike i opskrbnih linija, tvrde za CNN dva američka dužnosnika koja su direktno upoznata s procjenama američkih obavještajnih službi.

SAD ne očekuju da će novi sustavi naoružanja koji se isporučuju ukrajinskim snagama, uključujući sustav za višestruko lansiranje raketa HIMARS, odmah promijeniti situaciju na bojnom polju jer su se ti sustavi dosad slali s ograničenim dometom i s ograničenim brojem raketa kako bi se osiguralo da ne budu ispaljene na ruski teritorij. Osim toga, ruske snage uspjele su u ciljanim napadima uništiti dio novog oružja koje je isporučio Zapad, uključujući haubice M777.

SAD će Ukrajini poslati još 450 milijuna dolara sigurnosne pomoći

6:50 Sjedinjene Države poslat će Ukrajini dodatnih 450 milijuna dolara sigurnosne pomoći, uključujući još dalekometnih raketnih sustava, navode američki dužnosnici za Reuters u četvrtak. Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine u pokušaju da zauzmu industrijsko središte poznato kao Donbas, a ukrajinske snage istovremeno su zabrinute da će biti opkoljene. Jedan od dužnosnika je naveo, pod uvjetom da ostane anoniman, da se očekuje da će najnoviji paket uključivati četiri dodatna raketna sustava visoke pokretljivosti (HIMARS). Dužnosnik navodi da bi detalji oko pomoći mogli promijeniti u zadnji trenutak.

Washington navodi da su od Kijeva dobili jamstva da se to oružje veće dometa neće koristiti za napad na ruski teritorij, strahujući od eskalacije sukoba. Američki dužnosnici navode da, iako je HIMARS važan za ukrajinske snage, niti jedan jedini sustav sam ne može promijeniti tok rata. Moskva upozorava da će pogoditi ciljeve u Ukrajini “koje još nisu gađali”, ako Zapad Ukrajini isporuči rakete većeg dometa za korištenje u visoko preciznim mobilnim raketnim sustavima.

Povijesna EU odluka oko Ukrajine

6:45 Na redovitom samitu u četvrtak navečer čelnici država članica EU-a donijeli su povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji koja je najavila spremnost provesti potrebne mjere da i ona dobije kandiatski status. Ukrajinski predsjednik pozdravio je “jedinstveni povijesni trenutak” nakon službene dodjele kandidatskog statusa njegovoj zemlji. “To je jedinstveni i povijesni trenutak u odnosima Ukrajine i EU”, tvitao je Zelenski i ustvrdio da je “budućnost Ukrajine unutar EU-a”.

Source link: www.telegram.hr