OGLAS

Apel Briselu, SAD-u i NATO-u: Članstvo za zemlje zapadnog Balkana u EU Vijesti Autor:N1 BiH21. jun. 202213:00 > 13:01

Apel Briselu, SAD-u i NATO-u: Članstvo za zemlje zapadnog Balkana u EU

Izvor: AFP

Predstavnici i predstavnice civilnog društva zemalja regiona uputit će, prema saznanjima N1 televizije danas apel zvaničnom Briselu, SAD-u i NATO-u u kome ističu da je pridruživanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji geopolitička i geostrateška neminovnost s obzirom na stalne pretenzije Rusije da ovaj region destabilizuje.

Smatraju da efikasnija politika EU nije moguća sve dok zemlje unije balansiraju između principa vrijednosti na kojima EU počiva i jedinstva prilikom donošenja odluka. Ističu da taj odnos ima pogubne posljedice na Zapadni Balkan.

Potpisnici pisma koje će biti upućeno očekuju da budućnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine ne zavisi od politike Beograda koja, kako su naveli, neometano dvije decenije integriše bh. entitet Republiku Srpsku (RS) na svim nivoima (ekonomskom, kulturnom, obrazovnom i informativnom).

Prema njihovim riječima, EU i SAD, osim suzbijanja korupcije i radikalne nacionalne politike, trebalo bi da ohrabre objedinjavanje obrazovnog i kulturnog prostora, kako bi se uz partikularne posebnosti gradio i bosansko-hercegovački identitet.

Samo kulturna osvješćenost i obrazovanje kao temeljne okosnice društva, garantuju integraciju i solidarnost unutar Bosne i Hercegovine. Među potpisnicima ovog pisma nalaze se bivši ministri vanjskih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Vesna Pusić i Zlatko Lagumdžija, univerzitetski profesori Husnija Kamberović, Nerzuk Ćurak i Ivo Komšić, predstavnici iz organizacija civilnog društva regiona – Štefica Galić, Sonja Biserko i drugi.

Source link: ba.n1info.com