Zvaničnik EK: Ne znamo hoće li moći da se otvori novi klaster u pregovorima sa Srbijom zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Foto: Ljiljana Bukvić

Evropska komisija (EK) radi na tome da se otvori neki novi klaster u pregovorima o članstvu sa Srbijom, ali ne zna se da li će to moći da se učini i kad, izjavio je danas u Briselu jedan visoki zvaničnik EK nadležan za proširenje.

On je to rekao na brifingu za akreditovane novinare, pošto je EK preporučila davanje statusa kandidata za članstvo Ukrajini i Moldaviji, istakavši da su „u toku rasprave o usaglašavanju ili neusaglašavanju Srbije s merama EU, što ne znam hoće li ili ne imati posledice po odluke koje treba se usvoje“.

Visoki funkcioner EK je time odgovorio na pitanje novinara da li će biti dosledno biti primenjivana klauzula, na temelju nove EU metodologije proširivanja, da se nekom kandidatu za članstvo pregovori zbog manjkavosti vrate na početak klastera i da li će to moći da se na Srbiju primeni, zbog neprihvatanja sankcija EU protiv Rusije.

Tadić: Za udaljavanje Srbije i EU nije kriva samo Srbija, već je greška i u nedostatku strateškog promišljanja EU

Zvaničnik u Briselu je naveo da je „mehanizam vraćanje nekog kandidata u pregovorima o članstvu na početak poglavlja, odnosno klastera zbog velike manjkavosti u reformama ‘kočnica za opasnost’, što tek treba da proverimo“.

„Treba podsetiti da smo krajem prošle godine otvorili klaster o ‘zelenoj tranziciji’ i prirodnoj sredini, što je bio krupan napredak jer je Srbija morala da sprovede neke bitne uslove, sada radimo na tome da se otvore drugi klasteri, što ne znam hoće li moći da se učini i kad“, zaključio je on.

LSV: Vlast da shvati ozbiljnost situacije i uvede sankcije Rusiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs