Četiri uslova za prijem Kosova u Savet Evrope, među njima i vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani

Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Nakon podnošenja prijave za članstvo u Savetu Evrope, Kosovo bi moralo da ispuni četiri uslova da bi njegova aplikacija bila prihvaćena, a među njima su vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani i obnova Crkve svetog Nikole u Prizrenu, prenosi Reporteri.

U diplomatskom dokumentu, koji je objavio Reporteri, navodi se da je Vladi jasno dato do znanja da Kosovo mora da preduzme neke korake u vezi sa onim što je u dokumentu navedeno, pre nego što Savet Evrope uzme u razmatranje aplikaciju za članstvo.

Četiri zahteva se odnose na usvajanje zakona o verskim slobodama i zakona o kulturnom nasleđu u parlamentu, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije iz 2014. godine.

Kosovo apliciralo za članstvo u Savetu Evrope

Pored toga, Savet Evrope zatražio je od Kosova dozvolu da Srpska pravoslavna crkva obnovi Crkvu svetog Nikole u Prizrenu, kao i da Vlada ispoštuje odluku Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.

Međutim, kako je navedeno, iz kancelarije premijera Aljbina Kurtija i Ministarstva spoljnih poslova nije potvrđeno da li je Kosovo prihvatilo te uslove.

Tužilaštvo u Peći pokrenulo istragu protiv Visokih Dečana

Ističe se da je Kurti poznat kao protivnik Ahtisarijevog plana, a on i njegova vlada nisu dali nikakve signale za sprovođenje odluke Ustavnog suda iz 2016. godine, kojom se manastiru Visoki Dečani priznaje pravo svojine na 24 hektara zemljišta, uprkos pozivima iz SAD i drugih zemalja Kvinte, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs