Viola fon Kramon za Danas: Vučić i ja smo se složili samo oko jedne stvari; Poređenje Ukrajine i Kosova 1999. neprihvatljivo

Foto: Beta/European Parliament/Eric VIDAL/DS (arhivska)

„Vučićevo poređenje ruske agresije na Ukrajinu sa situacijom na Kosovu 1999. godine je neprihvatljivo. On razume da je ovaj rat kršenje međunarodnog prava, oko toga smo se složili, ali po pitanju 1999. godine on i dalje gleda na Srbiju kao žrtvu, a ne agresora“, istakla je Viola fon Kramon specijalno za Danas, govoreći o delu njenog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom koga je bilo reči o Kosovu.

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestiteljka EU za Kosovo, Viola fon Kramon, boravila je u Beogradu gde se, po prvi put tokom njenog angažmana oko pitanja Kosova, sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Razgovor je bio dug i u nekim tačkama težak, kako je ranije i najavljivano u medijima.

Jedna od najtežih tema bila je pitanje Kosova, što je i sama Fon Kramon potvrdila za Danas, nakon održanog obraćanja novinarima gde je prenela glavne poruke sastanka.

Govoreći o pitanju Kosova, koje je posebno aktuelno u konktestu rata u Ukrajini i kršenja međunarodnog prava, Fon Kramon je naglasila da su se ona i Vučić jedino „složili da se ne slažu“.

„Reference Vučića da je situacija danas u Ukrajini slična situaciji 1999. godine na Kosovu, nešto su sa čime stvarno ne mogu da se složim.  Imali smo dug razgovor o situaciji 1999. godine i preatećim posledicama koje je taj rat ostavio po srpsko društvo i mislim da tu postoje neka izvrnuta gledišta“, navela je Fon Kramon.

Ona je naglasila da apsolutno razume da su bombardovanje Srbije i sankcije Zapada bile „užasne“ za narod i da „nikada ne bi to poricala“, niti umanjivala značaj toga, ali da je politički kontekst 1999. godine i danas u Ukrajini potpuno drugačiji.

„Niko danas u Marijupolju, Harkovu ili drugim ruskim gradovima, nije pod represijom bilo kojih Ukrajinaca. Bila sam na istoku Ukrajine i videla ljude koji žive tamo, oni svi govore ruski, osećaju se kao Ukrajinci i nemaju potrebu da budu ’oslobođeni’“, navela je ona.

Današnje stanje dijaloga Beograda i Prištine, dodatno je opterećeno ovakvim poređenjima, ali kako primećuje Fon Kramon i nedostatkom jasne i kredibilne evropske perspektive za obe strane.

„Situacija oko dijaloga mora da se relaksira, za to nam treba više konstruktivnog stava prištinske strane ali i kredibilna evropska perspektiva. Obe zemlje treba da postanu članice Evropske unije, ali proces proširenja je trenutno zaglavljen i teško je iskomunicirati tu perspektivu na način koji bi uverio većinu ljudi da prihvate kompromis“, rekla je ona.

Fon Kramon je nakon sastanka sa Vučićem novinarima prenela koje su bile glavne teme i njene poruke Srbiji – od srpsko-ruskih odnosa, zavisnosti Srbije od ruskog gasa, kao i uvođenja sankcija Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs