Moskva je ljutitim priopćenjem obilježila 30 godina diplomatskih odnosa s Hrvatskom

Rusija službeno Zagrebu: ‘Ponašate se neprijateljski, taj pristup bit će poguban’

Moskva se danas, na 30. obljetnicu uspostavljanja hrvatsko ruskih diplomatskih odnosa, obrušila na Hrvatsku zbog podrške Ukrajini u ratu. Ustvrdili su kako se Zagreb “neprijateljski ponaša” te da će takav “destruktivan pristup biti poguban”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova konstatiralo je kako su odnosi Hrvatske i Rusije u posljednjih 30 godina bili obilježeni “pozitivnom dinamikom i postupnim razvojem čitavog kompleksa suradnje”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Formirali smo solidan ugovorni i pravni okvir suradnje koji pokriva širok raspon područja. Uspostavili smo konstruktivan politički dijalog koji nam je s visokom razinom povjerenja omogućio razmjenu stajališta o situaciji u Europi. Aktivno smo razvijali trgovinsku, gospodarsku i investicijsku suradnju. Uspješno smo implementirali brojne zajedničke projekte na kulturnom i humanitarnom polju”, započeli su iz ministarstva, pa se požalili na poteze službenog Zagreba otkako je krenula ruska invazija na Ukrajinu.

‘Ovakav destruktivan pristup je poguban’

“Žalosno je što su hrvatske vlasti u posljednjih nekoliko mjeseci odabrale izrazito neprijateljski stav prema Rusiji, koji je u oštroj suprotnosti s postignutom kvalitetom naših bilateralnih odnosa i koji uništava njihovo tkivo te nanosi ozbiljnu štetu iskonskim interesima naroda dviju država. Sva pozitivna dostignuća iz prošlosti danas su pod napadom”, poručilo je rusko ministarstvo i zaključilo:

“Uvjereni smo da je ovakav destruktivan pristup uzaludan i poguban. Uvjereni smo da će zdrav razum prevladati i da će se Hrvatska vratiti na put konstruktivnog dijaloga i obostrano korisne suradnje temeljene na, između ostalog, svijesti o geopolitičkim stvarnostima i istinskim nacionalnim interesima.”

Hrvatska je od početka ruske invazije protjerala više ruskih diplomata iz veleposlanstva u Zagrebu.

Source link: www.telegram.hr