OGLAS

Kako su Emirove ‘podjele’ pomirile Bosnu i Hercegovinu Vijesti Autor:Radio Slobodna Evropa23. maj. 202222:17

Kako su Emirove ‘podjele’ pomirile Bosnu i Hercegovinu

Izvor: Emir Isović/Privatna arhiva

U kontekstu brojnih političkih podjela koje su prisutne u posljednjih tridesetak godina u Bosni i Hercegovini, a posebno onih koje zagovaraju secesiju Republike Srpske ili treći entitet, na društvenim mrežama je izazvala pažnju podjela koju je osmislio Emir Isović.

On je autor 17 ilustracija na kojima je šaljivo prikazana “podjela Bosne i Hercegovine”. Ilustracije je objavio na Facebook stranici.

“Nije klasična podjela”, kaže Emir Isović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na svakoj od njegovih “podjela”, Bosna i Hercegovina je jedinstvena država, ali podijeljena na kulturološki način, prateći uvriježene stereotipe u bh. društvu.

“Zemlje su dijelili i dijele na nekim drugim mjestima. To je jedan kulturološki pogled na ovu našu zanimljivu geografiju u kojoj živimo, što mi kažemo u Bosni šprdancija”, kaže Isović za RSE.

Među 17 podjela je i ona koja zemlju “dijeli” na osnovu prosječne plate. Tako je glavni grad zemlje, Sarajevo, gdje su smještene skoro sve državne i međunarodne institucije, označeno kao grad sa najvećom prosječnom platom od 800 maraka (oko 400 eura). U ostatku zemlje, prema karti, plata je duplo manja i iznosi 400 maraka (oko 200 eura).

Prosječna mjesečna neto plata za mart ove godine iznosila je oko 600 eura u Bosni i Hercegovini, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Kako su Emirove ‘podjele’ pomirile Bosnu i Hercegovinu

Izvor : Emir Isović/Privatna arhiva

Bosna i Hercegovina je podijeljena na dva entiteta – Federaciju BiH i Republiku Srpsku i posebnu administrativnu jedinicu na sjeveru zemlje, Brčko distrikt.

U okviru entiteta Federacija BiH je deset kantona- Tuzlanski, Posavski, Zeničko-dobojski, Zapadnohercegovački, Kanton Sarajevo, Kanton 10, Hercegovačko-neretvanski, Unsko-sanski, Bosansko-podrinjski i Srednjobosanski. Svaki od njih ima svoje vlade, skupštine, univerzitete, klinike.

Administracija kantona je u gradovima koji su njihova središta- Tuzla, Orašje, Zenica, Široki Brijeg, Sarajevo, Livno, Mostar, Bihać, Goražde i Travnik.

U Emirovih 17 podjela nema entiteta ni kantona. Zbog toga i pitanje- da li je 17 slučajan broj?

“Broj 17 je slučajan, nije to ozbiljan pokušaj ka podjeli”, ističe Emir.

U njegovom viđenju Bosne i Hercegovine, zemlja je podijeljena, primjerice, i po vremenskim prilikama.

Tako je u Bosni oblačno, a u Hercegovini sunčano, zbog visokih temperatura na jugu zemlje, koje ljeti prelaze i 40 stepeni.

Klima je na sjeveru kontinentalna, u srednjem dijelu subkontinentalna, dok je na jugu mediteranska.

Više na portalu Radio Slobodna Evropa.

Source link: ba.n1info.com