Turski lovci upali u grčki zračni prostor, Atena poručuje da provokacije eskaliraju

FOTO: AFP

Grčki ministar vanjskih poslova priopćio je u petak da je uputio “prosvjednu notu” Turskoj, osudivši “povredu grčkog suvereniteta bez presedana” tijekom leta dvaju turskih lovaca.

Po nalogu ministra Nikosa Dendiasa, “glavni tajnik ministarstva Themistocles Demiris uputio je prosvjednu notu turskom veleposlaniku u Ateni” pošto su “dva turska lovca nezakonito ušla u grčki zračni prostor”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Eskalacija turskih provokacija’

Turski zrakoplovi su se približili luci Aleksandropoliju, blizu grčko-turske granice na sjeveroistoku Grčke, “na samo 2,5 nautičke milje”, navodi se u tekstu.

Ministarstvo je tu akciju ocijenilo “jasnom eskalacijom turske provokacije” koja “narušava temeljna načela međunarodnog prava” nanoseći štetu jedinstvu NATO-a i očito prijeteći Europskoj uniji u kritičnom trenutku”.

Česti incidenti

Aleksandropoli je “glavna luka za premještaj NATO-ovih snaga”, podsjeća ministarstvo koje će o ovom izgredu obavijestiti svoje saveznike i partnere, EU, NATO i UN.

Atena i Ankara, susjedi i saveznici u NATO-u, imaju tradicionalno loše odnose koji su se zadnjih godina pogoršali zbog turskih pokušaja bušenja nafte i plina u istočnom Sredozemlju. Atena neprestano proziva susjednu Tursku zbog ulaska njezinih borbenih zrakoplova u grčki zračni prostor .

Source link: www.telegram.hr