Imenovanje mora biti zasnovano na zaslugama pojedinaca koji mogu da odlučuju nezavisno i bez političkog uticaja. Snage za sprovođenje zakona su imale ključne uspjehe kad je u pitanju borba protiv kriminalnih mreža, čime je napravljen zaokret u borbi protiv organizovanog kriminala. Broj pravosnažnih presuda za šverc duvana i pranja novca nizak, i dalje bez istraga i kazni za ratne zločine…

Šta piše u neformalnom dokumentu EK: Minusi za nezavisnost pravosuđa, pohvale za hapšenje vođa klanova

Veći broj izviđaja zbog šverca duvana: Dio zaplijenjenih cigareta, Foto: Ana Burić

Pravni okvir za nezavisnost pravosuđa u Crnoj Gori uglavnom postoji, ali ono je i dalje podložno političkom miješanju, pa bi trebalo jačati nezavisnost Tužilačkog i Sudskog savjeta između ostalog i primjenom preporuka Savjeta Evope -Venecijanske komisije i GRECO.

To se, između ostalog, navodi u posljednjem neformalnom dokumentu Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 za Crnu Goru, čije je zatvaranje ključno za dalji proces evropskih integracija države.

U dokumentu, u koji su Vijesti imale uvid, pohvaljuje se povećanje broja presuda u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, broj uhapšenih članova kriminalnih grupa i rekord u zapljeni droge.

”Snage za sprovođenje zakona su imale ključne uspjehe kad je u pitanju borba protiv kriminalnih mreža 2021. godini, uključujući i hapšenja vođa dva vodeća kirminalna klana, čime je napravljen zaokret u borbi protiv organizovanog kriminala”, piše u dokumentu.

Source link: www.vijesti.me