Pratimo 82. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo. Ranjenici iz čeličane prebačeni u grad koji drže Rusi; zapovjednik Azova ispričava se ukrajinskoj javnosti

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Razgovarali ukrajinski i američki ministar obrane
  • Švedska potvrdila da želi u NATO
  • NATO počinje s masovnim vježbama u zemljama oko Rusije
  • Razgovarali ukrajinski i američki ministar obrane
  • Mađarska: ‘Nećemo plaćati cijenu rata u Ukrajini’
  • Globalne cijene pšenice skočile na najvišu razinu u dva mjeseca
  • Britanci: Bjelorusija raspoređuje specijalne snage duž granice s Ukrajinom
  • Ruski diplomat zaprijetio Švedskoj i Finskoj oko pristupanja NATO-u

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Reuters: Vojnici iz Azovstala stigli u Novoazovsk

22:53 Svjedok je Reutersu rekao da su ranjeni vojnici iz Azovstala stigli u Novoazovsk koji je pod kontrolom Rusa. Opisao je da je dio njih iz buseva koji su ih evakuirali iznesen na nosilima.

Očekuje se obraćanje Zelenskog, govorit će o Azovstalu

22:25 Guardian javlja kako se uskoro očekuje obraćanje predsjednika Zelenskog iz Kijeva i dodaje kako će on javnosti govoriti o situaciji u Azovstalu. Novinar Kyiev Independenta, Illia Ponomarenko je na Twitteru objavio da će Zelenski osobno izvijestiti javnost o tome što se dogodilo u Azovstalu.

“Ispunili su naredbu”, dodao je u tvitu. Guardian piše da se čini kako su Rusi evakuirali ukrajinske vojnike iz Azovstala, ali okolnosti te evakuacije nisu jasne. Katerina Sergatskova, iz Zaborona medije, je tvitala da su teško ranjeni borci evakuirani i odvedeni u Donetsk pod ruskom okupacijom.

“Zapovjednik Azova, Denis Prokopenko je zamolio javnost da ih ne krivi za tu odluku”, dodala je. Prokopenko je ranije danas rekao da izvršava naredbu o spašavanju života, ali o predaji nije govorio. RIA u isto vrijeme piše da su se s Ukrajincima dogovorili o evakuacijama. Reuters je objavio fotografije ruskih buseva koji evakuiraju borce iz Azovstala.

Izvješća: ‘Busevi evakuiraju borce iz Azovstala’

21:30 Pojavljuju se izvješća da je 12-ak buseva s borcima iz Azovstala napustilo čeličanu. Svjedok je Reutersu rekao da nije moguće odrediti koliko je boraca bilo u busevima.

Zapovjednik u Azovstalu kaže da izvršava naredbu za spašavanje života vojnika

21:20 Viši zapovjednik ukrajinskih snaga koji je u Azovstalu rekao je da izvršava naredbu za spašavanje života vojnika. Zapovjednik Denis Prokopenko rekao je: “Glavno je shvatiti koji su rizici. Postoji li plan B, jeste li predani tom planu koji mora omogućiti ispunjavanje zadataka i sačuvati živote ljudi i osoblja?” Sky napominje da Prokopenko nije spominjao predaju.

Borell: ‘Neprihvatljivo da zemlje Balkana budu neutralne prema Rusiji’

20:23 Stigla je još jedna izjava Josepa Borella koji je ranije danas rekao da i dalje nema dogovora o embargu na rusku naftu te da Mađarska i dalje blokira tu odluku. Borell je rekao: “EU smatra neprihvatljivim da zemlje Balkana zadrže neutraln poziciju prema Rusiji.”

Erdogan: ‘Turska ne može reći ‘da’ članstvu Finske i Švedske u NATO-u’

20:00 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da neće dopustiti ulazak Švedske i Finske u NATO. Erdogan je na novinskoj konferenciji rekao da švedska i finska delegacija ne moraju ni dolaziti u Tursku kako bi pokušale uvjeriti Ankaru da podupre njihov zahtjev.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Turska ne može reći ‘da’ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće”, rekao je Erdogan, prenose RIA Novosti. “Kako da im vjerujemo? Švedska je uzgajalište terorističkih organizacija”, rekao je šef države.

Borell kaže da nema dogovora o novim sankcijama Rusiji

19:30 Šef europske diplomacije, Josep Borrell, rekao je danas na konferenciji za medije da nema dogovora oko novih sankcija Rusiji. Kazao je da Mađarska i dalje ostaje pri tome da blokira sankcije i to zbog, kako tvrdi, ekonomskih razloga. Borell je najavio da će se razgovori nastaviti.

Ukrajina: ‘Deset osoba poginulo u granatiranju Sjeverodonecka ‘

19:15 Ukrajinci tvrde da je najmanje 10 civila bijeno u granatiranju Sjeverodonecka u regiji Luhansk. Vijest je objavio guverner Serhij Haidai. Kazao je da je granatiranje dovelo do požara u stambenim naseljima, da su oštećene kuće i bolnice te jedna tvornica.

Kuleba: ‘Nemamo drugu opciju osim pobjede’

18:45 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba dao je intervju Bloombergu u kojemu je rekao da njegova zemlja nema drugu opciju osim pobjede u ratu. “Moramo ih zaustaviti kako drugi ne bi patili kao mi”, rekao je Kuleba i upozorio kako Rusija predstavlja opasnost svijetu.

Američki dužnosnik: ‘Ukrajinci su potisnuli rusku vojsku tri-četiri kilometra od granice’

18:00 Ukrajinska vojska je ranije danas javila da je kod Harkiva potisnula rusku vojsku sve do granice s Rusijom. Viši američki dužnosnik sada je dao svoju procjenu rekavši kako s Ukrajinci potisnuli ruske vojnike tri do četiri kilometra od granice. BBC dodaje kako nije neovisno uspio potvrditi ove tvrdnje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zelenski zahvalio vojnicima koji su potisnuli Ruse iz Harkiva

17:10 Predsjednik Zelenski je zahvalio ukrajinskim vojnicima koji su potisnuli Ruse iz Harkiva, drugog najvećeg grada u Ukrajini. Poručio je da je 227. bojna iz 127. brigade teritorijalne obrane zaslužna za to. “Hvala vam”, poručio je ina Instagramu.

“U ime svih Ukrajinaca, u ime svih, u moje ime i moje obitelji, moja zahvalnost nema granica. Svima vam želim dobro zdravlje, brinite se za sebe. Slava Ukrajini”, poručio je.

Pojavila se navodna audio snimka s krstarice Moskva prije potonuća

16:37 Društvenim mrežama širi se audio zapis s potopljene ruske krstarice Moskva, na kojoj se navodno čuje razgovor posade netom prije potonuća. Na snimci se čuje kako član posade govori da je brod pogođen dvaput i da se naginje u stranu. Podsjetimo, Rusija je uvjeravala da je krstarica sredinom travnja potonula nakon što se na brodu zapalila zaliha streljiva, dok je Ukrajina tvrdila da je brod pogodila dvama projektilima Neptun.

Prekinut ruski izvoz struje u Finsku

16:12 Ruski izvoz električne energije u Finsku danas je prekinut, pokazuju podaci mrežnog operatera. Ruska komunalna tvrtka Inter RAO najavila je prošli tjedan da će zaustaviti izvoz u Finsku, navodeći da ta zemlja od 6. svibnja nije platila električnu energiju prodanu preko paneuropske burze Nord Pool.

Dotok ruske električne energije u Finsku pao je s 87 megavata na nulu, pokazali su podaci mrežnog operatera Fingrida koji je priopćio da može zamijeniti rusku opskrbu švedskom električnom energijom i povećanjem domaće proizvodnje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kuleba: Odbijanje naše kandidature za EU bio bi ‘moralni neuspjeh’

16:00 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba isključio je mogućnost eventualnih ustupaka Rusiji kako bi došlo do prekida vatre, prenosi Bloomberg. “Ambicija Ukrajine je obnoviti potpuni teritorijalni integritet”, rekao je. “Želimo da sve što nam pripada – bude naše”, dodao je.

Osvrnuo se i na pristupanje Ukrajine Europskoj uniji, rekavši da bi odbijanje njihove kandidature bio “moralni neuspjeh o kojem će suditi povijest”. Rekao je da je “između kandidature i članstva dug proces, u kojem se mnogo toga može blokirati u bilo kojem trenutku”.

Charles Michel pozdravio odluku Švedske o NATO-U

15:55 Šef Europskog vijeća Charles Michel pohvalio je odluku Švedske da zatraži članstvo u NATO-u, rekavši da je to “odluka u korist kolektivne sigurnosti i obrane”.

Zajednička izjava Norveške, Danske i Islanda

15:48 Norveška, Danska i Island izdali su zajedničku izjavu u kojoj nude podršku Finskoj i Švedskoj – u slučaju da te dvije zemlje budu napadnute tijekom njihova apliciranja za članstvo u NATO-u.

“Zajedno s Danskom i Islandom, Norveška je spremna pomoći nordijskim susjedima kako god bude trebalo, ukoliko budu žrtve agresije prije nego postanu članice NATO-a”, rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Švedska potvrdila da želi u NATO

15:14 Švedska premijerka Magdalena Andersson potvrdila je da se Švedska pridružuje Finskoj u apliciranju za članstvo u NATO-u, uslijed ruske invazije na Ukrajinu. Andersson je to nazvala “povijesnom promjenom u sigurnosnoj politici zemlje”.

“Švedskoj su potrebna službena sigurnosna jamstva koja dolaze s članstvom u Savezu”, kazala je. Priopćila je da je velika većina zastupnika za pristupanje NATO-u, dodavši da je “pridruživanje Savezu najbolja stvar za Švedsku i švedski narod”. Susjedna Finska je jučer također službeno potvrdila da će tražiti ulazak u NATO.

Rusija: Dogovorili smo iznošenje ranjenih vojnika iz čeličane

15:07 RIA novosti javljaju da je ruska vojska na području mariupoljskog Azovstala otvorila humanitarni koridor za iznošenje ranjenih vojnika iz čeličane. “Kao rezultat pregovora s predstavnicima ukrajinskih boraca blokiranih u čeličani, postignut je dogovor”, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Ranjeni se prebacuju u bolnicu u Novoazovsk, na području proruske samoprozvane Donjecke Narodne Republike.

Putin o širenju NATO-a: Stvaraju se problemi bez ikakvog razloga

14:50 Curi još informacija s moskovskog summita Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti. Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da SAD koristi širenje NATO-a “na agresivan način” kako bi pogoršao ionako tešku globalnu situaciju. “Problemi se stvaraju bez ikakvog razloga, reagirat ćemo na odgovarajući način”, poručio je, prenosi Guardian.

Putin: Širenje NATO-ove infrastrukture je problem

14:35 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija nema problema s Finskom i Švedskom, ali da bi širenje vojne infrastrukture na njihovom teritoriju zahtijevalo reakciju Moskve.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o proširenju NATO-a na moskovskom summitu Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) na čelu s Rusijom, kazao je da je to u interesu SAD-a, ali da je to i problem za Rusiju. Također je rekao da Rusija treba obratiti dodatnu pažnju na, kako je kazao, planove NATO-a za povećanje globalnog utjecaja.

Lukašenko: Sankcije su se mogle izbjeći

14:25 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je članice Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) da budu ujedinjene te je optužio Zapad da se nada da će produžiti sukob u Ukrajini kako bi pokušao oslabiti Rusiju što je više moguće, prenosi Reuters. CSTO je međunarodna je organizacija vojno-političke prirode koju su 1992. osnovale pojedine članice bivšeg SSSRa.

Lukašenko je, govoreći na summitu čelnika CSTO-a u Moskvi, rekao da su se “paklene sankcije” njegovoj zemlji i Rusiji mogle izbjeći da je skupina bila jednoglasna. Obraćajući se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i čelnicima Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana, Lukašenko je u televizijskoj uvodnoj riječi rekao: “Bez jedinstvene fronte, Zapad će pojačati pritisak na postsovjetski prostor.”

Ukrajina: U regiji Sumi zaustavljen ruski napad

14:10 Ukrajinski graničari odbili su jutros napad ruske diverzantsko-izviđačke skupine u sjeveroistočnoj regiji Sumi, izjavio je regionalni guverner Dmitro Živitski. “Ruska skupina ušla je na ukrajinski teritorij pod okriljem minobacačkih granata, granata i mitraljeza, ali se povukla nakon što su graničari uzvratili”, napisao je na Telegramu.

Ruska vojska prešla je u regiju Sumi nedugo nakon što je 24. veljače započela njezina invazija na Ukrajinu, međutim, ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu nad regijom 8. travnja i pripremaju se za daljnje napade.

Zelenski zamijenio čelnika teritorijalnih obrambenih snaga

14:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zamijenio je čelnika teritorijalnih obrambenih snaga, gotovo tri mjeseca od početka rata. Bez otkrivanja detalja, tamošnje ministarstvo obrane objavilo je da je Zelenski izabrao generala bojnika Igora Tantsjurua da preuzme dužnost od Jurija Haluškina na mjestu zapovjednika snaga koje pomažu ukrajinskoj vojsci u obrani zemlje.

Kremlj prozvao SAD

13:45 Kremlj je ogorčen zbog navodnih pokušaja FBI-ja i CIA-e da regrutiraju osoblje ruskog veleposlanstva u Washingtonu. Ruski veleposlanik u Washingtonu, Anatolij Antonov, rekao je državnim medijima da se zaposlenicima ambasade, među ostalim, prijetilo fizičkim nasiljem. “Smatramo to neprihvatljivim”, poručio je.

Švedska vlada obavijestila kralja o procesu pristupanja NATO-u

13:35 Švedska vlada službeno je obavijestila tamošnjeg kralja o aplikacijskom procesu za NATO. “Danas se Savjetodavno vijeće za vanjske poslove sastalo u kraljevskoj palači, gdje je vlada iznijela informacije o aktualnim pitanjima vanjske i sigurnosne politike”, rekla je švedska ministrica za vanjske poslove Ann Linde.

Dužnosnici: EU u srijedu predlaže novi paket financijske pomoći Ukrajini

13:30 Europska komisija će u srijedu predložiti novi paket financijske pomoći Ukrajini, uključujući nove zajmove i obvezu dugoročnog financiranja rekonstrukcije zemlje, javlja Guardian, pozivajući se na europske dužnosnike. Iznos kratkoročne potpore Ukrajini još se definira, dodaju.

Rusija: Traju pregovori s ukrajinskim borcima u Azovstalu

13:12 Ruska vojska pregovora s ukrajinskom stranom na području čeličane Azovstal u Mariupolju, tvrdi zapovjednik ruske brigade u Donjecku, prenosi RIA Novosti. Alexander Kodakovskij rekao je da je devet ukrajinskih boraca s bijelom zastavom izašlo iz bunkera čeličane, dodavši da se “neprijatelj našao u bezizlaznoj situaciji”. Rezultati pregovora za sada nisu poznati, prenosi RIA.

Ministar iz Litve: Cijela Unija taoc je jedne članice

13:05 “Na žalost, cijela Unija je taoc jedne zemlje članice”, izjavio je ministar vanjskih poslova Litve, govoreći o šestom paketu sankcija protiv Rusije, koji uključuje i embargo na uvoz rusko nafte. Ministar Landsbergis referirao se na Mađarsku, koja se najglasnije protivi tom prijedlogu.

McDonald’s planira prodati svoje poslovnice u Rusiji

12:58 McDonald’s namjerava prodati svoj ruski ogranak nakon više od 30 godina poslovanja u zemlji i tako se potpuno povući iz Rusije. Brojne globalne kompanije, kao i McDonald’s, zbog rata u Ukrajini pauzirale su svoje poslovanje u Rusiji, ali rijetko koja se potpuno povukla s tog tržišta.

Mnogi zaposlenici i aktivisti su od McDonald’sa tražili potpuno povlačenje iz Rusije, ali su iz tvrtke oklijevali. No, kompanija sada planira prodati svoje ruske franšize lokalnoj tvrtki. “Ovo je komplicirano pitanje koje nema presedana i koje će imati velike posljedice”, kazao je čelnik McDonald’sa Chris Kempczinski u poruci franšizama do koje je došao New York Times.

Kremlj: Pomno pratimo pokušaje Finske i Švedske da uđu u NATO

12:50 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija pomno prati pokušaje Finske i Švedske da se priključe NATO-u, prenosi Reuters. Rekao je i da je uvjeren da njihovo pristupanje Savezu neće ni na koji način ojačati europsku sigurnosnu arhitekturu. “Kremlj će analizirati sve moguće posljedice njihova pristupanja NATO-u”, poručio je Peskov.

Renault se povlači iz Rusije

12:06 Francuski proizvođač automobila Renault objavio je da prodaje svoj većinski udio u ruskom proizvođaču automobila Avtovaz. Njihov udio je blizu 70 posto i bit će prodan Ruskom Središnjem istraživačkom i razvojnom institutu za automobile i motore.

Ukrajina i Japan potpisale ugovor o zajmu od 100 milijuna dolara

12:00 Ukrajina i Japan potpisale su sporazum o zajmu od 100 milijuna dolara koji je prvenstveno namijenjen pomoći ranjivim stanovnicima uslijed ruske invazije, rekao je ukrajinski ministar financija. Ukrajina zajam ne mora početi vraćati u narednih 10 godina, prenosi Guardian.

Ukrajina: Najmanje 3000 stanovnika Mariupolja je u ‘filtracijskom centru’

11:50 Najmanje 3000 stanovnika Mariupolja je zadržano u ruskom “filtracijskom kampu” – centru za zadržavanje civila prije nego budu evakuirani, rekao je savjetnik tamošnjeg gradonačelnika, Petro Andrjuščenko. Ranije tijekom ruske invazije pojavljivala su se svjedočanstva civila koji su prošli takozvane “filtracijske kampove”, a neki su ih opisali kao koncentracijske logore.

“Rusi ljudi dijele u grupe i opasno je za bilo koga za kojeg sumnjaju da ima veze s ukrajinskom vojskom, novinarima ili vladom. Te ljude odvedu u Donjeck i muče”, ustvrdila je tako za BBC jedan od civila.

Njemačka: EU treba još nekoliko dana za dogovor oko novog paketa sankcija

11:40 Europskoj uniji trebat će još nekoliko dana da postigne dogovor oko šestog paketa sankcija protiv Rusije, koji uključuje embargo na uvoz ruske nafte, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. “Mi Nijemci znamo da to nije jednostavan korak. Još uvijek je potrebno riješiti određena pitanja, a to se neće dogoditi danas”, rekla je uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu.

Ukrajina: Rusi izgubili 27.700 vojnika

11:25 Ukrajinske oružane snage objavile su nove podatke o ruskim gubicima. Tvrde da je poginulo 27.700 ruskih vojnika te da je uništeno, među ostalim, 1228 njihovih tenkova, 2974 oklopnih borbenih vozila, 577 topničkih sustava, 200 aviona i 13 brodova.

Američki Kongres će nastojati ratificirati finsku aplikaciju za NATO prije kolovoza

11:15 Američki Kongres će nastojati zahtjev Finske za pristup NATO-u ratificirati prije kolovoza, kada zastupnici Kongresa idu na odmor. Rekao je to republikanski čelnik američkog Senata Mitch McConnell nakon što se sastao s finskim predsjednikom Niinistom, prenosi Sky News. “Postoji snažna dvostranačka podrška Finskom zahtjevu”, rekao je McConnell u Helsinkiju.

Regionalni guverner: Intenzitet granatiranja Harkiva se značajno smanjio

11:08 Intenzitet granatiranja Harkiva “značajno se smanjio”, objavio je tamošnji guverner Oleg Sinegubov. Preko kanala Telegram poručio je da ukrajinske snage i dalje drže položaje i uspješno provode protuofenzivu. Dodao je da se ruske snage sada pripremaju za ofenzivu na grad Izjum, koji se nalazi jugoistočno od Harkiva.

Guverner Harkiva ranije danas je objavio da su ukrajinske snage, koje brane taj grad, stigle do državne granice s Rusijom. Ta informacija za sada nije neovisno potvrđena.

Rusija: Srušili smo tri ukrajinska borbena aviona

10:55 Rusija tvrdi da su njihove snage srušile tri ukrajinska borbena aviona, jedan blizu Zmijskog otoka u Crnome moru, a ostale na području Mikolajiva i Harkiva. Također, Rusi nastavljaju gađati ciljeve na istoku Ukrajine, objavilo je njihovo ministarstvo obrane. Njihove najnovije tvrdnje za sada nisu neovisno potvrđene.

Austrijski ministar: Dogovor oko šestog paketa sankcija u narednim danima

10:34 Austrija očekuje da će se Europska unija oko šestog paketa sankcija Rusiji dogovoriti u narednim danima, rekao je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. “Uvjeren sam da ćemo u narednim danima usvojiti novi paket sankcija”, kazao je Schallenberg novinarima u Bruxellesu.

“Jasno je da je još uvijek potrebno raspraviti, ali vjerujem da se razgovori trebaju odvijati tamo gdje pripadaju, kako ne bismo slali sliku neslaganja. Rusija nas gleda”, dodao je austrijski ministar.

Švedski parlament danas raspravlja o mogućem apliciranju za NATO

10:30 Švedski parlament danas će raspravljati o mogućem ulasku zemlje u NATO. Do rasprave dolazi nakon što su preko vikenda vladajući socijaldemokrati objavili da podupiru ulazak Švedske u Savez, prekidajući desetljećima dugo protivljenje tom potezu.

Luksemburški ministar: EU će usvoji šesti paket sankcija, ali bloku treba još vremena

10:07 Europska unija će usvojiti šesti paket sankcija protiv Rusija, ali bloku će trebati još vremena za dogovor, rekao je je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn uoči sastanka u Bruxellesu. “Stvarno nema izgovora da se taj paket ne usvoji”, rekao je. Najnoviji paket sankcija uključuje embargo na rusku naftu, čemu se najglasnije protivi Mađarska. Tamošnji ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto jučer je rekao da njihova vlada inzistira da Mađari neće plaćati cijenu rata u Ukrajini.

Ukrajina: Ponovno raketirana Odesa

9:54 Ukrajina je izvijestila o još jednom raketnom napadu na Odesu, lučki grad na Crnome moru. Tamošnja vojna uprava jutros je objavila da je u napadu oštećena turistička infrastruktura te da je u nekoliko zgrada, kao posljedica napada, izbio požar, prenosi CNN.

Prošlog tjedna su u napadu na Odesu uništeni trgovački centar te dva hotela.

Švedska šalje diplomate u Tursku

9:42 Švedska će poslati diplomate u Tursku kako bi razriješili najavljeno protivljenje Ankare oko ulaska Švedske i Finske u NATO, kazao je švedski ministar obrane Peter Hultqvist za televiziju SVT. Turski predsjednik Recep Erdogan prošlog je tjedna kazao kako ne mogu “pozitivno gledati” na zahtjev za članstvom skandinavskih država jer su “pansioni za terorističke organizacije”.

Želi da Švedska i Finska prestanu podržavati kurdske militantne skupine u njihovim teritorijima te da se ukine zabrana prodaja određenog oružja Turskoj.

“Poslat ćemo skupinu diplomata da razgovaraju s Turskom kako bi vidjeli može li se ovo razriješiti i o čemu se radi”, rekao je Hultqvist. Švedski parlament danas će raspravljati oko pridruživanja NATO-u, ali s obzirom na to da većina zastupnika to podržava radi se o formalnosti. Hultqvist je kazao da će tijekom dana vlada u Stockholmu donijeti službenu odluku.

Ruski diplomat zaprijetio Švedskoj i Finskoj: ‘Ne bi trebali imati iluzija da ćemo se pomiriti s tim’

9:25 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Sergej Rjabkov, ulazak Finske i Švedske u NATO nazvao je pogreškom koja će imati “dalekosežne posljedice”. “Situacija se radikalno mijenja zbog onog što se događa…. Posve nam je jasno da sigurnost Švedske i Finske neće biti ojačana zbog te odluke. Ne bi trebali imati iluzija da ćemo se samo pomiriti s tim”, rekao je Rjabkov, javlja ruska agencija Interfax, a prenosi Reuters.

Istaknuo je da će doći do rasta vojnih napetosti, a do smanjivanja mogućnost da se predvidi što će se događati. “Šteta je da žrtvuju zdrav razum zbog neke fantomske odredbe što bi trebalo napraviti u ovoj situaciji koja se razvija”, poručio je Rjabkov.

Ruski veleposlanik: ‘Američko uvlačenje u sukob iznimno je opasno’

8:50 Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je da rat u Ukrajini sve više uvlači Washington u sukob s Moskvom, nazvavši situaciju “iznimno opasnom”.

“Današnja situacija je izuzetno, iznimno opasna. SAD se sve dublje uvlači u sukob s najnepredvidivijim posljedicama za odnose između dviju nuklearnih sila”, rekao je Antonov u subotu na ruskoj televiziji.

Estonija o ulasku Švedske i Finske u NATO

8:40 Ulazak Švedske i Finske u NATO savez povećao bi sigurnost na Baltiku, rekla je estonska ministrica vanjskih poslova Eva-Maria Liimets. “Kada vidimo da u našem susjedstvu i druge demokratske zemlje pripadaju NATO-u, to bi značilo da možemo imati šire zajedničke vježbe i također … više obrambene suradnje”, rekla je Liimets u Berlinu, gdje je tijekom vikenda sudjelovala na sastanku s kolegama iz drugih država članica saveza.

Liimets je rekla kako se nada da će Švedska, Finska i Turska prevladati razlike u mišljenjima glede ulaska nordijskih zemalja u savez, dodajući da je atmosfera na sastanku u Berlina bila puna podrške. “Vidjeli smo neke razlike, no također smo vidjeli spremnost tih zemalja da prevladaju razlike”, kazala je Liimets.

Estonija cijeni što NATO jača svoju prisutnost na Baltiku, no također bi htjela da saveznici počnu jačati i svoju obranu, a ne samo prisutnost. “To bi značilo da bismo imali snažniju prisutnost kopnenih snaga, no također i zračne i pomorske obrane”, dodala je.

Britanci: Bjelorusija raspoređuje specijalne snage duž granice s Ukrajinom

8:15 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo izvješće o stanju na terenu u Ukrajini. Tvrde da su uočili povećanje aktivnosti bjeloruskih oružanih snaga, što smatraju dijelom ruske taktike kako bi spriječili slanje ukrajinskih vojnika u borbu s Rusima za kontrolu teritorija u Donbasu.

Britanci su priopćili da je Bjelorusija, inače vjerni ruski saveznik, “najavila raspoređivanje snaga za specijalne operacije duž granice s Ukrajinom, kao i jedinica protuzračne obrane, topništva i raketa na poligone za obuku na zapadu zemlje”. “Prisutnost bjeloruskih snaga u blizini granice vjerojatno će fiksirati ukrajinske trupe, tako da ih se ne može rasporediti kao dio potpore operacijama u Donbasu”, navodi se u analizi.

NATO počinje s masovnim vježbama u zemljama oko Rusije

7:55 NATO bi danas trebao početi s masovnim vježbama, planiramima mjesecima prije ruske invazije na Ukrajinu. Jedna od najvećih, kodnog naziva Jež, održat će se u Estoniji i uključivat će 15.000 vojnika iz 14 zemalja. To je jedna od najvećih vojnih vježbi u zemlji od 1991. godine.

Operacije ‘Defender Europe’ i ‘Swift Response’, u kojima će sudjelovati 18.000 vojnika iz 20 zemalja, odvijat će se u Poljskoj i još osam zemalja. U Litvi se planira vježba kodnog naziva Iron Wolf te će uključivati 3000 savezničkih vojnika i 100 vozila. Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je u petak: “Vježbe poput ovih pokazuju da je NATO jak i spreman zaštititi naše nacije i braniti se od svake prijetnje”.

Globalne cijene pšenice skočile na najvišu razinu u dva mjeseca

7:45 Globalne cijene pšenice skočile su na najvišu razinu u dva mjeseca nakon što je Indija zabranila izvoz usjeva. Indija, drugi najveći proizvođač pšenice u svijetu, objavila je zabranu u petak u pokušaju kontroliranja rasta domaćih cijena, nakon što je toplinski val utjecao na lokalne usjeve.

Cijene pšenice ove su godine skočile za 60 posto, dijelom potaknute padom izvoza pšenice iz Ukrajine. Ukrajina je šesti najveći izvoznik pšenice, ali rat je utjecao na žetvu, a predviđa se da će proizvodnja žitarica ove godine biti najmanje za trećinu niža.

Mađarska: ‘Nećemo plaćati cijenu rata u Ukrajini’

7:10 Mađarska vlada inzistira da Mađari neće plaćati cijenu rata u Ukrajini, rekao je u nedjelju ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Szijjarto je na radiju Kossuth izjavio da Mađari ni na koji način nisu krivi za izbijanje rata u Ukrajini pa ako Europska komisija namjerava uvesti embargo na rusku naftu ona mora garantirati da to neće pogoditi Mađare ni mađarsku energetsku sigurnost.

Kada bi se u ovom trenutku usvojio embargo na naftu, koji je dio prijedloga šestog paketa sankcija Europske komisije, Mađarska ne bi mogla dobiti sirovu naftu koja joj je potrebna da bi ekonomija funkcionirala, rekao je šef diplomacije. Vlada će prihvatiti prijedlog samo ako “EK ponudi rješenje problema koji je stvorila”, rekao je.

Szijjarto je dodao da su se članice EU-a prije nekoliko mjeseci dogovorile u Parizu da će svaki korak kojim će se smanjivati ovisnost o ruskim energentima morati uzeti u obzir specifičnu situaciju svake zemlje.

Švedska premijerka danas će tražiti podršku parlamenta za NATO

7:00 Švedska premijerka Magdalena Andersson najavila je da će danas zatražiti široku potporu parlamenta za podnošenje zahtjeva za pristupanje NATO-u, nakon što je njezina stranka objavila da podupire ulazak u Savez. “Sutra ću se uvjeriti da postoji široka parlamentarna potpora u Riksdagu za švedski zahtjev za članstvo, a nakon toga ćemo biti spremni donijeti odluku vlade”, rekla je Andersson na konferenciji za novinare. Andersson je naglasila da je zajednička kandidatura s Finskom najbolja za Švedsku i njezinu sigurnost.

Rusi odustali od opkoljavanja kod Donjecka u korist zauzimanja Luganske oblasti

6:50 Ovo je karta think tanka Institut za proučavanje rata na kojoj prikazuju ruski napredak na terenu, osobito oko Izjuma, Kostjantinovke i Donbasa.

Prema posljednjoj analizi, objavljenoj sinoć, ruske snage su “vjerojatno odustale od toga da izvrše veliko opkoljavanje ukrajinskih jedinica od grada Donjecka do Izjuma kako bi dovršili zauzimanje Luganske oblasti”.

Novi grobovi kod Mariupolja

6:4o Fotografije snimljene dronom prikazuju groblje puno novih grobova u naselju Stari Krim (Donjecka oblast) kod Mariupolja.

Razgovarali ukrajinski i američki ministar obrane

6:35 Američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je sinoć s ukrajinskim ministrom obrane Oleksijem Reznikovom. Austin je na Twitteru napisao da su “razgovarali o situaciji na bojnom polju i potrebama Ukrajine”. “Izvijestio sam ga o svom razgovoru 13. svibnja s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom i ponovio našu nepokolebljivu potporu suverenitetu i sigurnosti Ukrajine”, rekao je.

Source link: www.telegram.hr