Utisak nedelje: Stefanović i Lazović za sankcije Rusiji, Jovanović protiv

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović i Radomir Lazović iz „Ne davimo Beograd“ rekli su u „Utisku nedelje“ da se zalažu za usaglašavanje za spoljnom politikom Evropske unije, odnosno za uvođenje sankcija Rusiji, dok je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović poručio da to „ne dolazi u obzir“.

Borko Stefanović je naglasio da Srbija ne odlučuje ni pod pritiskom, ni ucenama, već da li je na strani reda i civilizacije, ili jednostrane akcije jedne strane koja ne može da se podrži, prenosi Nova.rs.

„Ne smemo da promašimo sada još jedno rušenje Berlinskog zida kao što je bilo 1989. Moramo da donesemo pametnu odluku, da se opredelimo u pravcu EU integracija, jer je nama tamo mestu u ekonomskom, političkom, bezbednosnom smislu. Možemo da biramo u tom slučaju jednu avanturu, pustoš i lutanje. Teško je braniti poziciju Rusije, a mi treba da branimo poziciju Srbije. Stvar je potpuno jasna, Srbija treba da ide na Zapad, jer joj je tamo mesto. Sankcije će biti neizbežne, a velikih problema će biti u Srbiji”, jasan je bio zamenik predsednik SSP.

Predsednik DSS-a naglasio je da nikakve sankcije prema Rusiji ne dolaze u obzir.

“Potpuno bi bilo pogubno da uvedemo sankcije. Ništa se nije promenilo u mojim stavovima za mesec dana. Neće nikome biti lakše, neće niko da živi 10 puta bolje ako uvedemo sankcije, jer je sve poremećeno. Cela Evropa će osetiti inflaciju, energetsku nebezbednost… Od EU nema ničega, jer se ona neće širiti. Evropski put Srbija mora da plati secesijom Kosova i Metohije, to je već hiljadu puta rečeno. Neće biti lako ništa, predsednik dramatizuje, ali nije ni sve potpuno netačno. Neko bi rekao da je ovo borba za novi svetski poredak“, istakao je Jovanović.

Lazović je dodao da su se oni saglasili da su za usklađivanje spoljne politike sa EU i da su za uvođenje restriktivnih mera prema režimu Vladimira Putina, s tim što on lično ne bi podržao taj predlog ako bi on došao od predsednika Vučića.

“Smatram da ta jedna odluka ne znači da se Srbija kreće ka Zapadu, već je to njegova lična borba za vlast. Mi još nismo odlučili šta ćemo, ali u svakom slučaju ne treba mu (Vučiću) pomagati“, odgovorio je Lazović.

Gosti „Utiska nedelje“ govorili su i o sastanku predsednika SSP Dragana Đilasa i mogućnostima da se ponove izbori u Beogradu, a više o tome čitajte na Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs