OGLAS

Tadić za N1: Sva velika i radikalna zla stvarali su intelektualci Vijesti Autor:N1 BiH16. maj. 202220:27

Tadić za N1: Sva velika i radikalna zla stvarali su intelektualci

Izvor: Izvan okvira, N1 BiH

U programu N1 gostovao je sociolog sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu Tomislav Tadić, koji je govorio o banalnost, ali i radikalnosti zla.

Rekao je da zlo ima svoju logiku i inteligenciju, te da ga ne treba podcijeniti.

“Sva velika i radikalna zla su nastala u intelektualnim sferama. To je tako bilo u povijesti, tako je i danas”, rekao je Tomislav Tadić u svom gostovanju u emisiji Izvan okvira.

“Hegel kaže da su sva velika zla nastala tako što je jedan princip i jedan stav podignut na nivo općenitosti, na nivo svevažećeg principa. To je klasičan izvor onog što podrazumijevamno pod pojmom totalitarizma”, rekao je Tadić te je dodao da teza o banalnosti zla vidimo kroz legitimaciju kroz proceduru.

“Možete ogromnu količinu korupcije da proizvedete u društvu i napravite nazadak društva, a kada neko pita ljude od ključne važnosti – oni samo kažu da su poštovali procedure. Zlo je važno da bude tretirano kroz prizmu procedure i legitimnosti. Sve je rezultat određenih procedura, za svako zlo naći ćete neke procedure”, mišljenja je docent na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta UNSA Tomislav Tadić.

Source link: ba.n1info.com