Borelj: Zapadni Balkan i proces pristupanja važni za EU

Žozep Borelj Foto: EPE-EFE/ FRANCOIS LENOIR POOL

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da današnjim sastankom sa šefovima diplomatija zapadnobalkanske šestorke EU želi da ukaže koliko je za nju važan Zapadni Balkan i proces pristupanja.

„Imao sam sastanak sa njima pre nekoliko dana ovde u Briselu, a danas će sedeti u Savetu za spoljne poslove da bi sa nama razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu – veoma pogođenom ekonomskom krizom“, rekao je Borelj pred početak dvodnevnog sastanka Saveta EU za spoljne poslove u Briselu u okviru koga se odrćava i radni ručak ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana.

Borelj je dodao i da će evropski ministri putem video konferencije razgovarati i sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

Ukrajinci nastavljaju sa veoma žestokim otporom, a mi ćemo nastaviti da im pružamo oružje za otpor“, rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara Borelj je kazao da EU snažno podržava Finsku i Švedsku koje nastoje da se učlane u NATO.

On je rekao da ga je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde obavestila da je „proces počeo, da će obavestiti kralja i da postoji snažna podrška ovoj odluci unutar švedskog društva i švedskog političkog spektra“.

„Dakle, mislim da će zemlje članice Evropske unije podržati ovu odluku i nadam se da bismo mogli da nadjačamo protivljenje nekih članica NATO“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs