Zajamčio je punu podršku nastojanjima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u

Grlić Radman razgovarao s Blinkenom oko izborne reforme u BiH: 'Moglo bi doći do radikalizacije u zemlji'

FOTO: AFP

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman zatražio je u nedjelju u Berlinu od američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena da se SAD dodatno angažira oko izborne reforme u BiH. Upozorio je da bi u suprotnom moglo doći do radikalizacije u toj zemlji.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Američkom državnom tajniku sam prenio našu veliku zabrinutost zbog propuštene šanse da se promijeni izborni zakon BiH. Upozorio sam i na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora”, rekao je Grlić Radman novinarima.

Dodao je da je Blinkena zamolio za još jaču prisutnost i pomoć da se bošnjački lideri dogovore s hrvatskim predstavnicima o pravilima za izbore koji se održavaju u listopadu. Dvojica dužnosnika sudjelovala su na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a koje su ponovo podržale Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije.

Grlić Radman zajamčio podršku Finskoj i Švedskoj

“Svi su ministri iznova iskazali solidarnost u pomoći te izrazili spremnost za jačim angažmanom ne samo pojedinih zemalja članica nego i cjelokupnog NATO-a”, rekao je Grlić Radman. Istaknuo je da NATO nije dio sukoba, ali podržava “pravedni i obrambeni rat Ukrajine.

Šef hrvatske diplomacije je razgovoru sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Mirceom Geoanom zajamčio punu podršku nastojanjima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u. “Razgovarali smo i o brzini procedure i vjerujem da bi se to pitanje moglo riješiti i prije samita NATO-a krajem lipnja u Madridu”, rekao je Grlić Radman. Ponovio je kako vjeruje da će dvojbe koje je glede članstva Finske i Švedske izrazila Turska, uskoro riješiti kroz zajedničke razgovore.

Source link: www.telegram.hr