”Ideja da se zemlje koje teže članstvu ujedine u okviru neke nove političke organizacije je, u najboljem slučaju, pokušaj pauziranja proširenja EU a u najgorem pokušaj njegovog sprečavanja”, kaže direktorica CGO komentarišući predlog Makrona

Daleko od "brze pruge" za EU

Makron dosta dugo izražava skepsu prema daljem proširenju EU: Uljarević, Foto: Luka Zekovic

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je da je predlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona da se zemlje, koje nijesu članice Evropske unije (EU) ujedine u okviru nove političke organizacije, opominjući i da treba ozbiljno da zabrine donosioce odluka u Crnoj Gori i regionu.

Makron je 9. maja u obraćanju Evropskom parlamentu kazao da se zalaže za novu vrstu “političke evropske zajednice” koja bi omogućila državama izvan EU, uključujući Ukrajinu i Britaniju, da se pridruže “suštinskim evropskim vrijednostima”.

Objasnio je da bi ta “evropska politička zajednica” bila otvorena za demokratske evropske zemlje koje se pridržavaju njenih suštinskih vrijednosti u oblastima poput političke saradnje, bezbjednosti, energetske saradnje, saobraćaja, investicija u infrastrukturu… Naveo je da pridruživanje ne bi moralo da znači i najavu budućeg članstva u EU, “niti bi bila zatvorena za one koji napuste EU”.

Direktorica CGO kaže da je to najava mogućeg dosta lošeg scenarija.

Source link: www.vijesti.me