Brod je pogođen nedaleko Zmijskog otoka

Ukrajinci tvrde da su ponovno pogodili ruski brod, ovaj put jedan od najmodernijih u floti

FOTO: Screenshot Twitter

Ukrajinske snage zapalile su moderan logistički brod ruske mornarice u Crnome moru, tvrdi glasnogovornik regionalne vojne uprave Odese na jugu Ukrajine. Radi se o brodu naziva Vsevolod Bobrov, ali glasnogovornik Sergij Bratčuk nije iznio detalje o navodnom napadu i razmjerima prouzročene štete.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vsevolod Bobrov nalazio se, tvrdi Ukrajina, na području Zmijskog otoka, otočića u zapadnom dijelu Crnog mora, oko kojeg se posljednjih dana vode teške borbe.

Inače, radi se o jednom od najnovijih brodova u ruskoj mornarici. Na Crno more pušten je u srpnju 2020. godine, nosivost mu je 2000 tona i ima 24 člana posade. Namijenjen je utovaru, skladištenju i transportu tereta, podmornica i drugih plovila, ali i pružanju pomoći drugim brodovima i posadama u nevolji.

Ime dobio po sovjetskom sportašu

Brod je dobio ime po Vsevolodu Mihailoviču Bobrovu, jednom od najuspješnijih sovjetskih sportaša, nogometašu i hokejašu na ledu te počasnom treneru SSSR-a. Njemu u čast mnogobrojni sportski objekti u Rusiji nose ime Vsevoloda Bobrova, među njima je ledena dvorana moskovskog CSKA.

Jedna od najvećih udara za rusku mornaricu bilo je potapanje krstarice Moskve sredinom travnja, iako Rusija tvrdi da je uzrok potonuća bila eksplozija zaliha oružja. Ukrajinci tvrde da su ponos ruske flote pogodili krstarećim raketama Neptun. Prošlog tjedna Ukrajina je objavila da je pogodila rusku fregatu Admiral Makarov, također u blizini Zmijskog otoka.

Source link: www.telegram.hr