Prilično je uvjeren da će nas Slovenija podržati pri ulasku u Schengen

Grlić Radman kaže da ga zbog Milanovića zovu iz Švedske i Finske: 'Zabrinuti su, pitaju misli li on to ozbiljno'

FOTO: Dnevnik.hr

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman večeras je gostovao Dnevniku Nove TV gdje je govorio o aktualnim političkim temama. Prvo je odgovorio može li se iz Ukrajine izvući zarobljenog Hrvata.

Članak se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da su šanse velike. “Ulažemo diplomatske i političke napore kako bismo dočekali njegovo oslobađanje. Ovog trenutka ne mogu toliko govoriti. Poduzimamo sve što je bitno. Ja sam optimističan osobito nakon što smo vidjeli ove slike”, rekao je govoreći o novom razgovoru sa zarobljenim Hrvatom koji je snimila RTRS.

“Još uvijek imamo i veleposlanstvo u Moskvi i u Ukrajini. Život hrvatskog državljanina nam je prioritet. Najvažniji”, zaključio je.

‘Hrvatsku u šengenskom prostoru najviše žele slovenski građani’

Sljedeća tema bila je blokada ulaska u Schengen. Grlić Radman je uvjere da ćemo sve odnose sa Slovenijom koji su dosad bili jako dobri, ojačati i nastaviti suradnji. Naime, jutros su mediji javili da će Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u Schengen.

Govoreći o slovenskoj premijerki rekao je: “Siguran sam da će se kolegica založiti za Hrvatsku u šengenskom prostoru. Jer je to u interesu Slovenije. To je u europskom duhu”, rekao je. Rekao je da je kako je činjenica da će hrvatski ulazak u Schengen biti najvažniji Slovencima koji ljetuju kod nas.

“Hrvatsku u šengenskom prostoru najviše žele slovenski građani kako bi nesmetano mogli prelaziti preko hrvatske granice. Negdje oko 100.000 građana prođe, oni su najprisutniji na Jadranu”, rekao je.

Kaže da prima pozive zbog Milanovićevih izjava

Ministar je ranije danas rekao da ga zovu kolege i raspituju se o izjavama predsjednika Zorana Milanovića koji je najavio da će Hrvatska blokirati Švedsku i Finsku za ulazak u NATO savez. Kazao je što ga kolege pitaju.

“Interesiraju se. Pitaju misli li predsjednik to ozbiljno i je li to hrvatska vanjska politika. Pitaju me hoćemo li doista zaustaviti pristup Finske i Švedske u NATO”, ispričao je. Čuo se i s finskim ministrom i švedskom ministricom.

“Ona me nakon predsjednikovih izjava nazvala dosta zabrinuto i u čudu pitajući ‘Zar je to moguće?’. Hrvatska je predana NATO savezu. Bila je jako zabrinuta”, kazao je Radman i dodao da im je rekao kako Vlada podržava njihovo članstvo.

Tvrdi da se predsjednik ponaša kao da je u kampanji

Grlić Radman misli i da bi Milanović mogao dobiti nekakav poziv od Amerikanaca oko Finske i Švedske. “Sve je moguće. Idemo pričekati te sastanke sutra i prekosutra u Berlinu gdje ćemo razgovarati o tome. Prihvatio sam i poziv njemačke ministrice vanjskih poslova koja želi o tome razgovarati”, kazao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Upitan vrijeđa li ga što ga Milanović zove Jesenjinom sa Zrinjevca kazao je: “Ponaša se kao da je u kampanji. Nije narativ jednog predsjednika. On svojim razgovorom snižava razinu kulturnog dijaloga. I čini nam reputacijsku štetu koju mi nastojimo peglati.”

Source link: www.telegram.hr