OGLAS

Žbanić podržala Puhala: Gdje je spisak ubijene djece Sarajeva? Vijesti Autor:N1 BiH12. maj. 202208:43 > 08:44

Žbanić podržala Puhala: Gdje je spisak ubijene djece Sarajeva?

Izvor: Jasmili Žbanić (N1)

Proslavljena bh. rediteljica Jasmila Žbanić na svom je Facebook profilu postavila pitanje koje se tiče broja ubijene djece Sarajeva i dokumentacije o ubijenim mališanima, te podržala analitičara Srđana Puhala koji je nedavno «ponudio nagradu» za onoga ko mu dostavi spisak ubijene djece.

“Ja neću nuditi pare kao Srdjan Puhalo jer smatram da (kroz poreze) sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica ( za to svaki mjesec dobijaju platu i do sada su imali priliku objaviti svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mjesto gdje je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala) Napravljena je knjiga mrtvih koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje djece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima. Za mene je i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo – previše! Ne razumijem u čemu je problem da dobijemo spiskove na uvid? Izvrstan tekst Edin Ramulica ! Srđane, odlično postavljeno pitanje! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti. Hvala ti.” napisala je Žbanić.

Priču o broju ubijene djece tokom opsade Sarajeva pokrenuo je politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo koji je na svom Twitter profilu prozvao nadležne da “dokažu da je u  Sarajevu ubijeno 1.601 dijete ili da prestanu koristiti taj broj”.

Ovaj stauts Srđana Puhala izazvao je brojne reakcije, a analitičaru su čak stizale i prijetnje smrću koje je udruženje BH novinari žestoko osudilo.

Žbanić je takođe na svoj post dobila dosta negativnih komentara.

Objava proslavljene rediteljice ukaz je na nerad institucija u BiH, koje su masno plaćene, a ne rade puno po pitanju dokumentovanja zločina i publikovanju dokumenata koje će o zločinima u BiH posvjedočiti i narednim generacijama, pa i sudovima.

Tokom opsade Sarajeva prema dokumentima udruženja ubijeno je 1.601 dijete, a mnogo više ih je osakaćeno i ranjeno.

Source link: ba.n1info.com