Opozicija o konsultacijama sa Vučićem: Predstavnici kojih stranaka će pristati na razgovor?

Foto: Bojan Cvejić/ Danas

Dve, po broju glasova i poziciji na političkoj sceni, važne opozicione stranke Demokratska stranka Srbije Miloša Jovanovića i Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, sve do petka uveče, i najavljenog obraćanja predsednika Srbije i SNS narodu, nisu se oglasile povodom najave Aleksandra Vučića da bi početkom juna trebalo da se konsultuje s predstavnicima političkih partija o trenutnoj poziciji Srbije u svetlu krize u Ukrajini.

Iz odgovora ostalih predstavnika opozicije može se zaključiti da oni odbacuju mogućnost da učestvuju u eventualnom Vučićevom zaokretu u spoljnoj politici, te da smatraju da je to tema za skupštinsku govornicu, a ne za razgovore na Andrićevom vencu, u kabinetu predsednika Republike.

Podsetimo, Vučića kao reizabranog predsednika Srbije čekaju ustavne konsultacije sa parlamentarnim strankama o budućoj vladi, a mnogi smatraju da bi to mogla da bude vlada zaokreta ka Zapadu. Tačnije, vlada koja bi se postepeno uključivala u kaznene mere EU i SAD protiv Rusije zbog rata koji ona vodi protiv Ukrajine. U tom smislu, smatra se da će predsednik odgovornost za zaokret nastojati da podeli sa građanima i delom opozicije.

„Deset godina Aleksandar Vučić urušava institucije ove zemlje i uspostavlja autokratski režim u kome je on odlučivao o svemu u državi, umesto institucija i to mu se jako sviđalo. Danas kada takvo ponašanje dolazi na naplatu, on bi da deli odgovornost i traži pomoć od onih koji su godinama na to ukazivali, a on im se podsmevao, omalovažavao ih i vređao.“

Ovo za Danas kaže Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke. On kao i lideri proevropskih DS, NDB i PSG, najavljuje da NS neće učestvovati u takvim razgovorima, kao i da je to tema o kojoj treba da raspravlja Skupština. I proevropske i desne stranke smatraju da o spoljnopolitičkoj poziciji zemlje treba da se izjasni Skupština Srbije, čije se konstituisanje novog saziva još odugovlači, pošto i dalje nisu proglašeni zvanični rezultati izbora 3. aprila.

NDB: Ako nema rešenje, nek podnese ostavku

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd kaže da režim Aleksandra Vučića nije radio ništa da poboljša energetsku situaciju u Srbiji. Za deset godina nije ni pokušao da nađe rešenje za potpunu zavisnost od ruskog gasa, a pored snabdevanja, ruskim kompanijama smo prepustili i vlasništvo nad nalazištima, gasovodima, infrastrukturom i skladištima.

„Zato sada nema potrebe da nas Vučić zove na razgovore, nek snosi odgovornost svoje loše politike. Ako nema rešenje, nek podnese ostavku jer je svojim desetogodišnjim (ne)delovanjem doveo Srbiju u tu tešku situaciju zbog koje se toliko prenemaže i kukumavči“, kaže Lazović i podseća da je NDB u prethodnom periodu održao sastanke sa velikim brojem međunarodnih zvaničnika, Manuelom Saracinom, specijalnim predstavnikom nemačke vlade za Zapadni Balkan, Josipom Juratovićem, predsednikom odbora za Zapadni Balkan u nemačkom parlamentu, ambasadorima Francuske, Italije, Belgije, zatim sa velikom grupom prestavnika Bundestaga.

I svima su, kaže, izneli stav da bez obzira da li će Srbija uvesti restriktivne mere Putinovoj vlasti, Vučić ostaje glavna prepreka evropskim integracijama i demokratiji.

U Pokretu slobodnih građana tvrde da će se o Vučićevom pozivu opredeliti tek ukoliko ga zaista i dobiju.

Lider PSG Pavle Grbović kaže da su za sada na delu samo spekulacije vlasti i penal za dokazivanje opozicione „pravovernosti“ onih koji će taj eventualni poziv unapred odbiti.

„Ova tema svakako mora biti predmet ozbiljne diskusije, pre svega u Narodnoj skupštini i mora joj se pristupiti ozbiljno, jer to nije pitanje dnevne politike, već pitanje generacijske odgovornosti od kojeg će zavisiti perspektiva Srbije narednih decenija. Da je Aleksandar Vučić zaista želeo da razgovara i uvažava opoziciju, mogao bi to do sada da učini mnogo puta i sada naša pozicija ne bi bila toliko teška“, navodi Grbović.

On primećuje da poziciju Srbije ne komplikuje samo kriza u Ukrajini, već i decenijska spoljnopolitička akrobatika i sedenje na više stolica, koje su počele da se izmiču.

„Globalnu krizu nismo mogli da predvidimo, niti sprečimo, ali smo mogli i morali da jasnije definišemo svoje prioritete i da dosledno istrajavamo na evropskom putu“, ističe Grbović.

Rakić: A kako će se dogovoriti SNS i SPS

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, smatra da ukoliko zaista i dođe do nekakvih konsultacija oko uvođenja sankcija Rusiji, biće to jedino zato da bi Vučić podelio odgovornost za odluku koju je već doneo, mimo svojih ustavnih ovlašćenja.

Ona napominje da su sve odluke koje je Vučić donosio u prethodnih deset godina bile isključivo u funkciji njegovog ostanka na vlasti, a na štetu građana Srbije. Zato sumnja da će tako biti i sa odlukom oko uvođenja sankcija Rusiji.

„Demokratska stranka sa Vučićem može da razgovara jedino o njegovoj mirnoj predaji vlasti, zato nikakvi drugi razgovori i konsultacije sa njim ne dolaze u obzir“, kaže zamenica predsednika DS.

Navodi da je stav Demokratske stranke vezan za agresiju Rusije na Ukrajinu jasan od samog početka. Od prvog dana, kaže, DS je osudila rusku agresiju, solidarisala se sa ukrajinskim narodom i podržala uvođenje sankcija onima koji su odgovorni za agresiju.

Međutim, kako kaže, biće interesantno videti da li su SNS i SPS u međuvremenu promenili svoje mišljenje o Rusiji.

„Vladimir Đukanović (SNS) i Đorđe Milićevića (SPS) su se u emisiji ‘Reč na reč’ zaklinjali da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji. Čini se da su njih dvojica, a pre svega Vučić, pod pritiskom međunarodne zajednice, revidirali stavove i sada su u problemu kako to da saopšte svojim biračima koje tako vešto obmanjuju već godinama“, napominje zamenica predsednika DS.

Dveri i Zavetnici će razgovarati

Stranke desnice koje su protiv uvođenja sankcija Rusiji i koje su najavile zajednički blok – Dveri i Zavetnici – iako kritikuju, ipak kažu da će se odazvati pozivu za razgovore.

Boško Obradović, lider Dveri, primećuje da se Vučić sada našao u ćorsokaku svojih obećanja, pa zato traži podršku opozicije. Napominje da je Vučićevo konstantno ponašanje oličeno u „država – to sam ja“ i načinu vladavine prevršilo svaku meru.

„Posebno smešno deluje kada Vučić svoje obraćanje javnosti, poput ovog najnovijeg đurđevdanskog, naziva ‘razgovorom sa narodom’. A pritom Srbija u ovako složenim geopolitičkim okolnostima nema Narodnu skupštinu, ima v. d. tehničku vladu i praktično predsednik preuzima svu vlast, što je nedopustivo“, kaže lider Dveri i dodaje da Vučić ne samo da krši Ustav Srbije i stalno izlazi iz svojih ustavnih nadležnosti, već krši i diplomatske protokole.

Kao predsednik države ide na sastanke sa premijerima drugih država i sam pregovara o svemu iza scene bez ikakve skupštinske platforme i odluke.

„Za Srpski pokret Dveri ni do sada nije bilo sporno da se odazovemo na poziv vlasti za razgovore o najvažnijim nacionalnim i državnim pitanjima. Ali, to ne mogu biti privatni aranžmani kao u slučaju razgovora sa Đilasom, niti teške zloupotrebe dobre volje opozicije kao u slučaju sastanka sa predstavnicima vlasti i opozicije Republike Srpske. Tražimo hitno konstituisanje novog saziva Parlamenta kao jedinog pravog mesta za politički dijalog o svim aktuelnim pitanjima. Predsednik države ima i ustavnu obavezu da po završetku izbora sasluša mišljenje svih poslaničkih grupa o formiranju nove vlade i to je najbolja prilika za razgovor o svemu. Svakako nećemo dozvoliti da budemo deo bilo kakvog novog Vučićevog rijaliti programa“, zaključuje Obradović.

Dodaje da su Dveri protiv sankcija Rusiji i ako Vučić zove na razgovor da bi tražio podršku za uvođenje sankcija Rusiji, onda gubi vreme sa Dverima. Bolje da se obrati prozapadnoj opoziciji.

Ni Zavetnici, kako kažu u ovoj stranci, ne žele da daju Vučiću alibi za prihvatanje članstva Kosova u Savetu Evrope i uvođenje sankcija Rusiji. Poručuju ipak da će učestvovati u dijalogu, jer to ne može da šteti.

„Težak položaj Srbije nije ekskluzivitet Vučićevog vremena, već viševekovna konstanta još od propasti srpskog carstva, koja je i oblikovala kolektivni karakter naroda i učinila ga slobodarskim i odvažnim. Jadikovanje i očajavanje prosto nije u duhu naše državne i nacionalne tradicije“, kaže za Danas Milica Đurđević Stamenkovski, poslanica Zavetnika.

U tom smislu, kako kaže, ne vidi razloge za neko naročito dramatizovanje aktuelne situacije, a još manje za širenje straha i panike sa naslovnica tabloida, koji pišu da nas čekaju „pakao, strava, užas, crni dani, bolni rezovi“. Ocenjuje da kao da nije reč o dnevnoj štampi, već o sižeima za horor film.

„U takvoj atmosferi potpuno je jasno čime je motivisan poziv na sastanak svih političkih činilaca u zemlji“, kažu u Zavetnicima i dodaju da nema tih konsultacija koje mogu pružiti alibi za uvođenje sankcija Rusiji i prihvatanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope.

„To nisu opcije koje uopšte želimo da razmatramo. Svako popuštanje pred takvim zahtevima Berlina značilo bi obezvređivanje volje građana. Niko nema mandat da tako radikalno menja spoljnu politiku zemlje i uvlači Srbiju u potpunu energetsku i ekonomsku nestabilnost“, zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs