Očekuje se da će samohodne haubice Ukrajini bii dostavljene do kraja lipnja

Njemačka odlučila, šalje teško naoružanje Ukrajini

FOTO: AFP

Njemačka priprema slanje sedam samohodnih haubica 2000 (PzH) Ukrajini, javlja Die Welt. Njihovim slanjem će Njemačka odgovoriti na brojne molbe Ukrajinaca za pomoći u oružju. PzH 2000 jedan je od najmodernijih artiljerirjskih sustava koji može pogoditi mete na udaljenosti od 40 kilometara.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će samohodne haubice Ukrajini biti dostavljene do kraja lipnja. Bild pak piše da su ove haubice trenutno na popravku i da će zato biti spremne za slanje tek krajem lipnja.

Dodaju da je odluka o slanju ovog oružja Ukrajini politička odluka koja se kosi sa savjetima njemačke vojske. Iz vojske su, naime, poručili da trebaju samohodne haubice za svoje potrebe. Samo njih 40 od njih 110 koliko ih Bundeswehr ima u arsenalu trenutno je operativno, javio je Die Welt.

Scholz proplog vikenda obećao slanje pomoći Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz je na skupu povodom Međunarodnog praznika rada u Dusseldorfu obećao da će Njemačka nastavljati podržavati Ukrajinu novcem, pomoći i oružjem naglasivši kako je “pacifistički pristup ratu zastario”.

“Poštujem pacifizam, poštujem sve stavove, ali Ukrajincu se sigurno čini ciničnim kada mu se kaže da se protiv Putinove agresije brani bez oružja”, kazao je Scholz u neizravnoj kritici otvorenog pisma skupine intelektualaca, odvjetnika i umjetnika koji su osudili rusku invaziju, ali zatražili od Berlina i Scholzove vlade da ne šalje teško oružje Ukrajini.

Scholz se ranije u intervjuu branio protiv kritika da je oklijevao u svom pristupu po pitanju Rusije i rata u Ukrajini. Scholzovu vladu mnogi su kritizirali da presporo donosi odluke oko pomoći Ukrajine, pogotovo oko slanja teškog naoružanja, a prošlog tjedna je Berlin napravio zaokret i najavio da će poslati Kijevu tenkove i samohodne protuzračne sustave.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr