Pavol Salaj, koji je u organizaciji Reporteri bez granica zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan, u intervjuu za “Vijesti” komentariše posljednji izvještaj te organizacije, medijsku situaciju u Crnoj Gori i svijetu…

Između dva ekstrema

Pavol Salaj, Foto: RSF/Manon Levet

Smjena vlasti 2020. je značila bolju političku klimu za novinare, ali je Crna Gora i dalje u grupi problematičnih država i mnogi problemi su i dalje tu, kazao je za “Vijesti” Pavol Salaj, koji je u organizaciji Reporteri bez granica zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

Posljednji izvještaj Reportera bez granica pokazao je da je ocjena Crne Gore ostala maltene ista, ali je napredak na listi zemalja velik. Salaj objašnjava da je teško porediti prošlogodišnji i ovogodišnji indeks jer je promijenjena metodologija, a ukazuje da je problem i na nacionalnom i međunarodnom nivou — polarizacija medija.

Šta pokazuje posljednji izvještaj Reportera bez granica?

Ovo je dvadeseto izdanje Svjetskog indeksa slobode medija i ono pokazuje trend polarizacije. Ovo je sada dupla polarizacija. Sa jedne strane, mediji na nacionalnom nivou su polarizovani. Vidimo rast medija koji preferiraju da prezentuju mišljenja nauštrb činjenica i radikalizuju društvo, koje onda u tom zlokobnom krugu traži još ove vrste medija.

Source link: www.vijesti.me