Pratimo 69. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: Nakon evakuacije civila brutalni napad na čeličanu, EU priprema novi paket sankcija

FOTO: Profimedia

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Civili iz čeličane u Mariupolju stigli u Zaporižje
  • Nova evakuacija iz opkoljenog grada
  • SAD: Rusija planira anektirati Donjeck i Lugansk
  • Pentagon: Rusi ostvarili minimalan napredak u Donbasu
  • Britanija: ‘Ruska vojska je znatno slabija zbog invazije’
  • EU planira novi paket sankcija
  • Nakon evakuacije novi napad na čeličanu
  • Razgovarali Putin i Macron

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

EU planira novi paket sankcija

17:45 Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell upravo je na Twitteru objavio da će novi paket sankcija za Rusiju obuhvaćati isključenje još ruskih banaka iz SWIFT-a, sankcije za još neke osobe odgovorne za širenje lažnih vijesti i dezinformacija, te izvoz nafte. Zasad nema više detalja od toga. Novi paket trebao bi biti predstavljen sutra.

‘U tijeku je snažan napad na Azovstal’

17:25 Zamjenik zapovjednika Azova Svjatoslav Palamar oglasio se na Telegramu i kazao kako je u tijeku “snažan napad na teritorij tvornice Azovstal ” i to pomoću oklopnih vozila, tenkova te “velikog broja pješaštva”. Oko 17 sati po našem vremenu Sky News je objavio informacije da eksplozije odjekuju Azovstalom.

Crveni križ: ‘Velik broj civila ostao je u Azovstalu’

16:41 Nakon što je stotinu civila koji su bili zatočeni u mariupoljskoj čeličani Azovstal došlo u Zaporižje, Međunarodni crveni križ održao je konferenciju za medije, gdje su opisali “duge pregovore” koji su prethodili evakuaciji. Voditelj delegacije Pascal Hundt rekao je kako su mu “osjećaji podvojeni” nakon što je grupa civila stigla u relativno sigurno područja. “Učinili smo sve kako bismo pomogli ovim ljudima napustiti pravi pakao”, rekao je Hundt, pa dodao kako se u postrojenju nalaze još mnogi koji su u “groznoj situaciji”.

Kaže kako će Međunarodni crveni križ i dalje pomagati u organizaciji evakuacija. Hundt kaže i kako je čuo mnoge grozne priče preživjelih, koji su u bili zatočeni u kompleksu više od dva mjeseca. Zabrinjavaju ga današnje vijesti da su Rusi opet krenuli u napad na čeličanu. Na pitanje koliko je civila još preostalo u postrojenju, Hundt kaže da je nemoguće procijeniti prave brojke, jer nisu uspjeli ući u sve zgrade i prostore gdje bi se mogli nalaziti civili.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Putin: ‘Zapad može iskoristiti svoj utjecaj da prekine ‘strahote’ u Ukrajini’

16:32 Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u utorak telefonom o situaciji u Ukrajini s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom i pritom pozvao Zapad da izvrši pritisak na Kijev da prekine “strahote” koje se događaju u toj zemlji, prenijele su ruske novinske agencije. Putin je rekao Macronu da bi Zapad mogao pomoći da se prekine “ratne zločine i masovno granatiranje gradova i naselja u Donbasu”, pri čemu stradavaju civili.

Rusija niječe da njezine snage u Ukrajini čine ratne zločine i za pogibije civila okrivljuje ukrajinske nacionaliste i “neonaciste”, što Kijev i Zapad odbacuju. “Zapad bi mogao pomoći da se prekinu te strahote utječući na odgovarajući način na vlasti u Kijevu i prekidom slanja oružja Ukrajini”, rekao je, prenijela je agencija RIA. Putin je također francuskom kolegi rekao da je Moskva i dalje spremna na dijalog s Ukrajinom.

Grčka i Bugarska: Novi LNG terminal pomoći će smanjiti ovisnost o Rusiji

16:10 Grčka i Bugarska rekle su u utorak da će novo postrojenje za ukapljeni prirodni plin (LNG), koje će se graditi u sjevernoj grčkoj luci Aleksandropolisu, pomoći u stvaranju nove plinske rute za Europu i smanjiti ovisnost o ruskom plinu u ključnom trenutku. Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače potaknula je Sjedinjene Države i njihove saveznike da Rusiji nametnu najteže sankcije u modernoj povijesti.

Moskva je upozorila da će uzvratiti. Njezin izvoznik plina Gazprom prošli tjedan je prekinuo opskrbu Bugarskoj i Poljskoj jer nisu htjele plaćati u rubljima, a cijene plina su porasle iz straha da da bi još više država moglo biti time pogođeno. “Naše su zemlje zajednički spremne preuzeti novu ključnu ulogu u novoj energetskoj karti Europe”, rekao je grčki premijer Kiriakos Micotakis na događaju povodom početka implementacije plutajuće jedinice za skladištenje i ponovno rasplinjavanje (FSRU) u Aleksandropolisu. “Nedavne ucjene Moskve u vezi prirodnog plina čine ovu suradnju ne samo potrebnom nego i hitnom.”

Evakuacija iz čeličane u Mariupolju bila je uspješna

15:33 Koordinatorica Ujedinjenih naroda Osnat Lubrani na Twitteru je napisala da je evakuacija civila iz čeličane u Mariupolju bila uspješna, a AFP javlja kako je uspješno evakulirana 101 civilna osoba. “Zahvaljujući suradnji, 101 osoba, među kojima su žene, muškarci, djeca i stariji ljudi su konačno mogli napustiti bunkere ispod čeličane Azovstal i vidjeti dnevno svijetlo nakon više od dva mjeseca”, rekla je Lubrani.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Akciji UN-a i Međunarodnog crvenog križa, uz pomoć Ukrajine i Rusije, cilj je bio evakuirati žene i djecu iz mariupoljske čeličane Azovstal. Vjeruje se kako je u čeličani preostalo još 200 civila, koju su danas ponovno napali pripadnici ruske vojske.

Johnson: ‘Pogriješili smo kada nismo reagirali 2014. godine’

14:50 Britanski premijer Boris Johnson obratio se parlamentu, pa je ustvrdio kako je Zapad pogriješio 2014. godine kada nije pomogao Ukrajini. “Mi, koji smo vaši prijatelji, moramo biti ponizni zbog onog što se dogodilo 2014. godine, jer je Ukrajina bila napadnuta, kada je Ukrajini otet Krim i kad je počeo rat u Donbasu. Istina je da smo bili prespori da shvatimo što se stvarno događa i da smo kolektivno propustili tada uvesti sankcije koje smo trebali staviti Vladimiru Putinu. Ne možemo ponoviti istu grešku”, rekao je Johnson. Johnson je najavio i slanje dodatne pomoći Ukrajini u vrijednosti 300 milijuna britanskih funti.

Šef norveškog fonda: ‘Napetost između dvije supersile uzdrmat će i globalna tržišta’

14:29 Norveški mirovinski fond očekuje teške prilike na tržištima širom svijeta u vremenima koja dolaze zbog geopolitičkih događaja i inflacije, rekao je u utorak izvršni direktor Nicolai Tangen. Norveški fond ulaže prihode od prodaje nafte u mirovinu građana kojima je do kraja ožujka pribavio ukupno 11,657 bilijuna norveških kruna (1,217 bilijuna eura). U prva tri ovogodišnja mjeseca zabilježio je negativan prinos na ulaganja od 4,9 posto, što odgovara padu vrijednosti imovine 653 milijarde norveških kruna zbog geopolitičkih previranja koja su utjecala i na tržišta, rekao je krajem travnja zamjenik izvršnog direktora Trond Grande.

Izvršni direktor Nicolai Tangen ponovo je u utorak u norveškom parlamentu upozorio na ekonomske posljedice rata u Ukrajini. Inflacija je jačala i prije rata, a sada je rast cijena dodatno ubrzao, dok su kamatne stope i dalje vrlo niske, a cijene dionica visoke, objasnio je Tangen. “Geopolitičke posljedice rata teško je predvidjeti, ali vjerojatno smo sučeljeni s najvećim promjenama u posljednjih 30 godina”, rekao je šef mirovinskog fonda parlamentarnim zastupnicima.

Njemački kancelar Scholz zajamčio podršku Finskoj i Švedskoj u slučaju odluke o ulasku u NATO

14:12 Njemački kancelar Olaf Scholz zajamčio je u utorak Finskoj i Švedskoj njemačku podršku u slučaju da se ove zemlje odluče zatražiti pristup NATO-u. “Za nas je potpuno jasno: u slučaju da se Finska i Švedska odluče pristupiti NATO-u, mogu računati s našom podrškom”, rekao je Olaf Scholz tijekom sastanka vlade u dvorcu Meseberg pored Berlina na koji su pozvane i premijerke Finske i Švedske Sanna Marin i Magdalena Andersson. Scholz je dodao da odluku o tomu žele li pristupiti Atlantskom savezu Finska i Švedska “moraju donijeti same”.

Njemački kancelar je dodao da kako “neovisno o odluci o članstvu u NATO-u” Finska i Švedska mogu računati na punu podršku Njemačke. Marin i Andersson na poziv njemačke vlade sudjeluju na redovnom sastanku kabineta koji se povremeno održava u vladinoj rezidenciji dvorcu Meseberg sjeverno od Berlina. Finska i Švedska nakon napada Rusije na Ukrajinu pojačano razmatraju ulazak u NATO. “Napad na Ukrajinu je snažno promijenio naše sigurnosno okružje”, rekla je finska premijerka Marin u Mesebergu. Švedska premijerka Andersson je najavila da će njezina vlada 13. ovog mjeseca predstaviti sigurnosnu analizu na temelju koje će se voditi javna rasprava o eventualnom ulasku u NATO.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Njemački Eurofighteri iznad Baltika presreli ruski izviđački zrakoplov

14:09 Njemački borbeni zrakoplovi presreli su iznad Baltičkog mora jedan ruski izviđački zrakoplov te ga ispratili podalje od njemačkog teritorija, javljaju njemački mediji u utorak. “U blizini otoka Ruegena primijećen je jedan ruski izviđački vojni zrakoplov nakon čega su iz baze Laage pored Rostocka poletjela dva zrakoplova Eurofighter te ruski zrakoplov ispratila podalje od njemačkog teritorija”, potvrđeno je agenciji Dpa.

Nadalje je potvrđeno kako se zrakoplov “približavao njemačkom zračnom prostoru” ali da je promijenio smjer nakon polijetanja njemačkih zrakoplova. Čitav incident se dogodio još u subotu.
U međuvremenu je i danska vlada na obavijesni razgovor pozvala ruskog veleposlanika u toj zemlji zbog nedavnog ulaska jednog ruskog vojnog zrakoplova u danski zračni prostor iznad baltičkog otoka Bornholma. Tom prilikom ruski zrakoplov je povrijedio i švedski zračni prostor.

I Rusi potvrdili napad na Azovstal

13:59 Ruska vojska granatira i bombardira obrambene pozicije ukrajinske vojske u mariupoljskoj čeličani Azovstal, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane. Ruska novinska agencija RIA citirala je glasnogovornika Vadima Stafjeva, koji je rekao da su pripadnici ukrajinske vojske i “militanti” izašli iz svojih skrovišta u podrumu postrojenja tijekom prekida vatre kako bi se civilima omogućila evakuacija. Stafjev kaže da su ukrajinci tom prilikom zauzeli obrambene pozicije na terenu i u zgradama. Glasnogovornik kaže da su ruska vojska i “borci Donjecke Narodne Republike” artiljerijom i zračnim bombardiranjima napali te obrambene pozicije.

Zamjenik zapovjednika Azova potvrdio napad na Azovstal

13:49 Zamjenik zapovjednika Azova Svjatoslav Palamar, koji se nalazi u čeličani Azovstal, potvrdio je da je krenuo napad na čeličanu, piše na Twitteru ukrajinska novinarka Daria Kaleniuk. Prije napada, rusi su bombardirali postrojenje, kaže Palamar.

Bivša glasnogovornica Zelenskog: ‘Rusi napadaju Azovstal’

13:35 Julija Mendel, novinarka i bivša glasnogovornica ukrajinskog predsjednika Zelenskog na Twitteru je objavila kako su Rusi počeli s napadom na mariupoljsku čeličanu Azovstal, koji još uvijek brani ukrajinska vojska.

Broj mrtvih u jutrošnjim napadima na Doneck porastao na devet

13:04 Broj mrtvih u jutrošnjim napadima na Doneck porastao je s troje na devet. Devetero civila stradalo je u bombardiranju grada Avdivka i granatiranju grada Vuhledara. Guverner Donecka Pavlo Kirilenko kaže i kako ima mrtvih i u napadima na grad Liman. Regija Doneck je pod konstantnim napadima, rekao je guverner.

Putin uveo nove sankcije Zapadu

12:30 Ruski predsjednik Putin potpisao je dekret o ekonomskom odgovoru na sankcije i “neprijateljske akcije pojedinih stranih država i međunarodnih zajednica”. Prema dekretu, Rusija zabranjuje izvoz proizvoda i sirovina ljudima i entitetima kojima su proglašene sankcije.

U Sloveniju stigla siročad iz Ukrajine

12:13 U Sloveniju je u utorak konvojem vozila prispjela grupa djece bez roditelja iz Ukrajine, a riječ je o traumatiziranim mališanima iz pokrajine Luhansk koji su od 2014. bila premještana u Lavov, grad na krajnjem zapadu zemlje koji više nije siguran od napada raketa. Oni i njihova pratnja smješteni su u objekte u selu Slavina kod Postojne. Uz dvadesetoro djece u dobi od jedne do sedam godina tu su i tri liječnice, više medicinskih sestara i odgojiteljica sa svojom djecom. Prvotni je plan bio da se iz tog luhanskog doma dovede četrdesetak djece, no dobar ih dio nije bio u stanju za put, prenose slovenski mediji. Put konvoja od Lavova do Slovenije obavljen je u manje od 24 sata, što je bolje nego se očekivalo.

Kako je za medije izjavio zapovjednik lokalne organizacije Civilne zaštite Sandi Curk, djecu iz Ukrajine nakon svih trauma koje su preživjeli, nakon što se odmore, očekuje temeljit liječnički pregled koji će obaviti ekipa pedijatara iz Ljubljane, a nakon toga za njih i članove pratnje slijedi postupak sređivanja dokumentacije za dobivanje statusa izbjeglica. Kad to završi, oni će raditi u skladu s pedagoškim planovima, uz pomoć lokalne zajednice, a predviđeno je da u Sloveniji ostanu dok sve dok rat u Ukrajini bude trajao, poručile su lokalne vlasti u Postojni.

Putin i Macron će razgovarati telefonom

12:05 Ured francuskog predsjednika potvrdio je da će Emmanuel Macron razgovarati s ruskim predsjednikom Putinom oko podneva po francuskom vremenu. Macron i Putin nisu razgovarali od 29. ožujka, no do tada su bili u redovnom kontaktu. Macron je u međuvremenu osvojio još jedan mandat na čelu države, dok je njegova težnja za otvorenom komunikacijom s Putionm izazvala kritike, uključujući od premijera Poljske. “Moja je dužnost razgovarati s njim. Treba nam to i ja to neće prestati činiti”, rekao je Macron početkom travnja za francuske medije.

Rusija kaže da Izrael podržava neonaciste u Ukrajini

11:59 Rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je optužilo Izrael da podupire neonaciste u Ukrajini, čime se pojačava sukob koji je počeo kad je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da je Adolf Hitler židovskog podrijetla. Izrael je kritizirao Lavrova u ponedjeljak rekavši da je njegova tvrdnja – izrečena kad je govorio o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju koji je Židov – “neoprostiva” neistina koja umanjuje strahote nacističkog holokausta.

Predsjednici nekoliko zapadnih država kritizirali su Lavrovljeve komentare, a Zelenski je optužio Rusiju da je zaboravila lekcije iz Drugoga svjetskog rata. Rusko ministarstvo u priopćenju navodi da su komentari izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida “antipovijesni” i “u velikoj mjeri objašnjavaju zašto trenutna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu”. Moskva je ponovila Lavrovljevu tvrdnju da Zelenskijevo židovsko podrijetlo ne sprečava da Ukrajinom upravljaju neonacisti.

“Antisemitizam u svakodnevnom životu i politici ne prestaje, nego se naprotiv njeguje (u Ukrajini)”, stoji u priopćenju. Lavrov je tvrdnju o Hitlerovu židovskom podrijetlu iznio u nedjelju na talijanskoj televiziji kada su ga upitali zašto je Rusija rekla da treba “denacificirati” Ukrajinu ako je i sam predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski Židov. Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon ruske invazije u veljači.

Medvedev kaže da Kijev sprema odmazdu Milanoviću

11:51 Dmitrij Medvedev, bivši ruski premijer, a danas dopredsjednik Vijeća na svom Telegram kanalu upozorio je hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da mu prijeti odmazda iz Kijeva zbog njegovih stavova i izjava o Ukrajini i Rusiji. “Amerikanci se i dalje boje. Jasno je da uvijek ima premalo oružja, plaćenika i novca. Pohlepni europski čelnici ne žele izdvojiti pravu količinu. Sada se europski lideri dodaju na popise na web stranici Peacemaker. Tamo su dospjeli čelnici poput hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i mađarskog premijera Viktora Orbana. Kao što siročad ne shvaća svoju sreću, oni ne vole Ukrajinu punom snagom. Izvolite, sada ste naši neprijatelji! Patite!”, piše Medvedev.

Rusija sada i Švedsku prikazuje kao nacističku zemlju

11:35 Kako piše švedski portal Cornucopia, Kremlj je u Rusiji pokrenuo kampanju kojom je Švedska prikazana kao nacistička zemlja. Riječ je o istoj retorici koju su Rusi koristili protiv Ukrajine prije nego što su pokrenuli napad. Oglasi su se, kako piše portal, pojavili na autobusnim stanicama u Moskvi. Ingvar Kamprad, Ingemar Bergman i Astrid Lindgren prikazani su kao nacisti, s citatima poput “Glasovao sam za Hitlera” i “Bio sam nacist” o Kampradu.

Njemačka poslala Ukrajini oružje i opremu u vrijednosti od 190 milijuna eura

11:15 Njemačka je Ukrajini u prvih osam tjedana ruske invazije poslala oružje i opremu u vrijednosti većoj od 190 milijuna eura. Između 24. veljače i 19. travnja Njemačka je odobrila isporuku oružja Ukrajini u vrijednosti od 120,5 milijuna eura i ostale vojne opreme u vrijednosti od 71,4 milijuna eura, odgovorilo je ministarstvo gospodarstva na upit parlamenta. Dva dana nakon ruskog napada na Ukrajinu njemačka vlada je odlučila isporučiti oružje u ratnu zonu, uključujući protuzračne projektile, bazuke, strojnice i streljivo.

Prošli tjedan, Berlin je odobrio izvoz 50 protuzračnih tenkova Gepard te će Njemačka prvi puta direktno isporučiti teško naoružanje. Za usporedbu, SAD je do sada već isporučio ili obećao isporuku oružja Ukrajini u vrijednosti od 3,7 milijardi dolara. Estonija je Ukrajini isporučila vojnu pomoć u vrijednosti od 220 milijuna eura.

Evakuacijski konvoj iz Mariupolja se polako kreće

10:53 Vadim Bojčenko, gradonačelnik Mariupolja, izvijestio je da se evakuacijski konvoj počeo kretati iz grada Berdjanska, koji se nalazi oko 85 kilometara od Mariupolja, prema teritoriju pod ukrajinskom vlašću. Među ljudima koji putuju nalazi se i velik broj ljudi iz čeličane Azovstal. “Kolona se sada kreće prema Zaporižju. Ova evakuacija još traje pa dajemo vrlo ograničene informacije. Očekujemo da će uspjeti i da će naši građani, koji su se više od dva mjeseca skrivali u Azovstalu, stići do teritorija koji drži Ukrajina. Neki civili su ostali u Azovstalu. Nažalost, čeličana trpi daljnje i topništva i zračnih snaga neprijatelja”, rekao je Bojčenko za ukrajinsku televiziju.

Ukrajina objavila nove procjene u ruskim gubicima

10:41 Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je nove procjene o ruskim gubicima u ratu. Tvrde da su rusi od početka invazije 24. veljače do danas ostali bez oko 24.200 vojnika (oko 400 u posljednja 24 sata). Ostali su i bez 1062 tenka, 2567 oklopnih vozila, 194 zrakoplova i 155 helikoptera.

Rusija tvrdi da je napala zračnu luku u okolici Odese

10:35 Rusija tvrdi da je s visoko-preciznim raketama napala zračnu luku u blizini Odese. U taj lučki grad stiže donirano oružje i oprema sa Zapada, tvrdi se iz ministarstva. “Uništeni su hangari u kojima se nalaze dronovi Bayraktar TB2, rakete i streljivo koje su stigli iz SAD-a i Europe”, napisali su iz ministarstva.

Slovačka će tražiti izuzimanje iz embarga na rusku naftu

09:57 Slovačka će od EU tražiti izuzimanje iz bilo kakvog embarga na rusku naftu koji se dogovori među zemljama članicama. “Ako dođe do odobrenog embarga na rusku naftu u sklopu daljnjih sankcija protiv Rusije, onda će Slovačka tražiti izuzimanje”, rečeno je iz slovačkog ministarstva gospodarstva za Reuters. Ranije je sličnu izjavu dao i mađarski predsjednik Orban, koji je rekao da su sankcije na naftu i plin iz Rusije “crvena linija za njegovu zemlju”.

Orban je rekao papi da Putin želi završiti rat do Dana pobjede

09:33 Papa Franjo je izjavio da mu je mađarski predsjednik Viktor Orban rekao da ruski predsjednik Putin želi okončati rat u Ukrajini do ruskog Dana pobjede, 9. svibnja. Orban je to papi rekao kada su se sastali krajem travnja. “Orban, kada smo se sreli, mi je rekao da Rusi imaju plan da će sve biti gotovo do 9. svibnja. To bi objasnilo i eskalaciju u brzini napada posljednjih dana. Sada više nije riječ samo o Donbasu, već i o Krimu i Odesi. Pokušava oteti Ukrajincima crnomorsku luku”, rekao je papa za Corriere della Sera.

Troje mrtvih u istočnom dijelu Ukrajine

09:28 Najmanje troje civila ubijeno je u granatiranju u gradu Vuhledaru na istoku Ukrajine. Vijest o granatiranju grada u regiji Donjeck potvrđena je iz ureda ukrajinskog predsjednika. Dodali su kako je regija pod “konstantnim napadima”, te da će se danas pokušati evakuirati civili s fronti.

Moskva: Iz Ukrajine u Rusiju odvedeno 200.000 djece

09:15 Gotovo 1,1 milijun ljudi, od kojih je 200. 000 djece, odvedeno je u Rusiju iz ratom pogođenih područja Ukrajine od početka invazije Moskve u veljači. Među odvedenima u Rusiju je oko 200.000 djece, rekao je zapovjednik ruske vojske Mihail Mizincev, a prenosi agencija Interfax. Samo u ponedjeljak iz Ukrajine je u Rusiju dovezeno 11.500 ljudi, uključujući 1850 djece, rekao je. Rusija to opisuje kao operaciju evakuacije kako bi se ljudi sklonili na sigurno od borbi na terenu i navodnog nasilja ukrajinskog vodstva u Kijevu.

Ukrajina to doživljava kao prisilnu deportaciju svojih građana s ruskih okupiranih teritorija na istoku i jugu. Prema Kijevu, ruska vojska ne dopušta ljudima da bježe s teritorija pod kontrolom Ukrajine. Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu optužilo je Rusiju da otima ukrajinsku djecu i koristi ih u propagandne svrhe. Moskva je dovela, kako kaže, izbjeglice iz separatističkih regija Donecka i Luganska u istočnoj Ukrajini čak i prije ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Gradonačelnik Mariupolja: ‘U Azovstalu je još 200 civila’

09:11 Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko jutros je izjavio kako je u čeličani Azovstal još uvijek zatočeno više od 200 civila. Bojčenko je time potvrdio jučerašnje navode ukrajinskog dužnosnika, koji je za Washington Post izvijestio o istoj brojci, uz napomenu da je među njima 20 djece. Određeni civili napustili su čeličanu, gdje se vjeruje da se nalaze posljednji branitelji grada. Bojčenko je dodao kako je u opkoljenom gradu ostalo oko 100.000 civila.

Papa Franjo: ‘Ponudio sam Putinu da se sastanemo. Moskva nije odgovorila’

9:01 Papa Franjo je u intervjuu za talijanske novine Corriere della Sera kazao da ne planira posjetiti Kijev, ali da je ponudio sastati se s Vladimirom Putinom. “Prvi dan rata nazvao sam ukrajinskog predsjednika Zelenskog. Putina nisam nazvao. Htio sam napraviti jasnu gestu za cijeli svijet. Nakon 20 dana zatražio sam od kardinala Parolina (op. vatikanski državni tajnik) da Putinu pošalje poruku da sam spreman doći u Moskvu. Još nismo dobili odgovor”, kazao je papa i dodao:

“Bojim se da Putin ne može i ne želi da se sada sastanemo. Ali kako ne možeš zaustaviti takvu brutalnost? Prije 25 godina vidjeli smo slične stvari u Ruandi.” Papa Franjo je kazao kako je u Kijev poslao dvojicu svojih kardinala. “Osjećam da nema potrebe da sada idem u Kijev. Prvo moram otići u Moskvu i sastati se s Putinom. Ali, ja sam svećenik. Što ja mogu učiniti? Napravit ću ono što je u mojoj moći, ako Putin odškrine vrata.”

Kritzirao je čelnika ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila, koji čvrsto podržava rat u Ukrajini. “Razgovarali smo preko Zooma 40 minuta. Prvih dvadeset minuta imao je bilješke u ruci iz kojih mi je čitao sva opravdanjaza rat. Saslušao sam ga i rekao da ništa nisam razumio. ‘Brate mi nismo državni svećenici, ne možemo koristiti politčki jezik, nego Isusov’”, ispričao je papa.

Guverner Luganska tvrdi da su ukrajinske snage odbile 12 ruskih napada i uništile dosta vojne opreme

8:42 Guverner Luganska Sergij Hajdaj je ustvrdio da su ukrajinske snage odbile 12 ruskih napada na prvoj linij bojišnice u Lugansku i Donjecku. “Šest tenkova, pet artiljerijskih sustava, 22 oklopna pješadijska vozila i osam drugih vozila je uništeno”, kazao je Hajdaj na aplikaciji Telegram. Dodao je i da je protuzračna obrana srušila pet dronova.

Njegove tvrdnje za sada nisu potvrdili nezavisni izvori.

Ukrajina: Najmanje tri civila ubijena u granatiranju grada u Donjecku

8:11 Najmanje tri civila je ubijeno u ruskom granatiranju grada Vuhledara u Donjecku, izvijestio je ured ukrajinskog predsjednika, a prenosi Reuters.

Britanija: ‘Ruska vojska je zbog invazije na Ukrajinu znatno slabija’

8:06 Ruska vojska znatno je slabija zbog invazije na Ukrajine, ustvrdilo je britansko ministarstvo obrane u najnovijem izvješću. Navode kako se ruski obrambeni proračun udvostručio između 2005. i 2018. te da je Moskva ulagala u razvijanje “vrhunskih zračnih, kopnenih i morskih kapaciteta”.

“Međutim, modernizacije fizičke opreme nije omogućila Rusiji da izdominira Ukrajinu. Neuspjesi, kako u strateškom planiranju tako i u provedbi operacije, ostavile su je nesposobnom da brojčanu nadmoćnost pretvori u odlučujuću prednost”, navode Britanci i zaključuju:

“Ruska vojska je sada znatno slabija, i materijalno i idejno, kao rezultat njezine invazije na Ukrajinu. Njezin oporavak će otežati sankcije. Ovo će imati trajan utjecaj na sposobnost Rusije da rasporedi konvencionalnu vojnu snagu.”

Borrell uvjeren da će doći do embarga na rusku naftu

7:57 Glavni diplomat EU-a Josep Borrell smatra da će embargo na rusku naftu biti potvrđen na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a. Očekuje se da će Europska komisija ovog tjedna predstaviti šesti paket sankcija protiv Rusije, koji će uključivati zabranu uvoza ruske nafte. Borrell je uvjeren da će se članice EU-a složiti oko prijedloga embarga iako, priznaje, trenutno nisu sve usuglašene.

Njemačka je jučer kazala kako je spremna podržati uvođenje embarga na naftu koji će odmah stupiti na snagu, a ne samo postepenu implementaciju zabrane uvoza. “Došli smo u situaciju u kojoj Njemačka može podnijeti embargo na naftu”, kazao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, čija je zemlja jedan od najvećih uvoznika ruskih energenata.

Johnson će se obratiti ukrajinskom parlamentu i najaviti slanje dodatne vojne pomoći

7:45 Britanski premijer Boris Johnson obratit će se danas ukrajinskom parlamentu. Bit će prvi svjetski čelnik koji će to učiniti od početka ruske invazije. Johnson će Ukrajini obećati dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti od oko 355 milijuna eura, koja će, između ostalog, uključivati opremu za elektroničko ratovanje te radarski sustav.

Britanija je do sada poslala oko 240 milijuna eura vojne pomoći. Poslali su im više od 5000 protutenkovskih raketa i pet sustava protuzračne obrane te streljiva i eksploziva.

Zelenski o Lavrovu: ‘Nemam riječi. Rusija je zaboravila sve lekcije iz Drugog svjetskog rata’

7:37 U sinoćnjem obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je nedjeljne izjave ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova, koje su razljutile Izrael. Lavrov je u razgovoru za talijanske medije, između ostalog, kazao da je Adolf Hitler imao “židovske krvi” opravdavajući ruske tvrdnje da su ukrajinske vlasti “nacisti” iako je Zelenski židov.

“Ruski ministar vanjskih poslova je otvoreno i bez oklijevanja kazao da su najveći antisemiti sami židovi i da je Hitler navodno imao židovsku krv. Kako to može reći uoči obljetnice pobjede protiv nacisma. Te riječi znače da glavni ruski diplomat krivi židove za nacističke zločine. Nemam riječi za to. Naravno da je zbog toga izbio skandal u Izraelu, ali iz Moskve se ne čuju izgovori ili opravdanja. Postoji samo tišina i to znači da se slažu s onim što je Lavrov rekao”, kazao je Zelenski.

“Rusija je zaboravila sve lekcije iz Drugog svjetskog rata”, zaključio je Zelenski. Lavrovove izjave osudili su brojni svjetski čelnici.

SAD: ‘Rusija planira službeno anektirati Donjeck i Lugansk’

7:25 SAD je sinoć upozorio da Rusija planira službeno anektirati istočne ukrajinske regije Donjeck i Lugansk. Američki veleposlanik u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) Michael Carpenter je kazao kako prema obavještajnim izvještajima Moskva sredinom svibnja planira organizirati referendum u separatističkim samoproglašenim republikama, te da slično planiraju za grad Herson.

“Smatramo da su ti izvještaji vjerodostojni. Nažalost više smo bili u pravu, nego u krivu kada smo govorili oko onoga što bi se moglo dogoditi. Takvi lažni referendumi nećemo smatrati legitimnima, kao ni pokušaje da se anektira dodatni ukrajinski teritorij. Ali moramo djelovati s osjećajem hitnosti”, kazao je Carpenter i dodao kako SAD vjeruje da će Rusija pokušati i u drugim gradovima postaviti “marionetske vlasti” te da su to planirali i za Kijev.

Pentagon: Rusi ostvaruju minimalan napredak u Donbasu

7:12 Ruske snage ostvaruju minimalan napredak u Donbasu, jer imaju lošu strukturu za zapovijedanje i kontrolu, niski moral i nedovoljno dobru logističku potporu, kazao je sinoć visoki dužnosnik Pentagona. Naveo je kako su Rusi ostvarili male dobitke istočno od Izjuma i Popasne, ali da je njihov napredak bio “anemičan”. “Rusi uđu u naselje proglase pobjedu i onda se povuku, pa naselje ponovno zauzmu Ukrajinci. Bilo je puno takvih prevrtanja”, kazao je američki dužnosnik.

Naveo je kako je Donbas prošlog tjedna posjetio glavni ruski general Valerij Gerasimov, ali da SAD ne može potvrditi izvješća da je Gerasimov ozlijeđen u ukrajinskom napadu, kao što se govorilo. “Možemo potvrditi da je bio u Donbasu nekoliko dana prošlog tjedna. Ne vjerujemo da je još uvijek tamo, mislimo da se vratio u Rusiju. Ne možemo potvrditi da je ozlijeđen”, kazao je dužnosnik Pentagona.

Za danas dogovorena evakuacija civila iz Mariupolja

7:01 Danas će se nastaviti evakuacija civila zarobljenih u Mariupolju, kazalo je tamošnje gradsko vijeće na Facebooku. Navode da će evakuacija početi u 7 sati po lokalnom vremenu. “Službeno je. Evakuacija. Uz pomoć UN-a i Crvenog križa dogovorena je evakuacija civila”, najavili su.

Rusija preusmjerila internet u Hersonu kroz svoju infrastrukturu

6:55 Rusija je u okupiranoj ukrajinskoj regiji Herson preusmjerila internet kroz rusku infrastrukturu, navela je jučer stranica za praćenje poremećaja internetskih usluga NetBlocks. Kazali su da su pratili gotovo potpuni prekid interneta u Hersonu od subote, koji je utjecao na više ukrajinskih pružatelja usluga, navodi Reuters. Usluge su ponovno uspostavljenje nakon nekoliko sati, ali su podaci ukazivali da internetski promet sada teče kroz Rusiju.

NetBlock ističe da kako je time pristup i korištenje interneta u Hersonu podložan ruskim pravilima, praćenju korisnika i cenzuri.

Britansko ministarstvo obrane jučer je naglasilo da Rusija u toj regiji najvjerojatnije želi izvršiti snažan politički i ekonomski utjecaj na duže vrijeme. U Hersonu je od jučer uvedena rublja kao valuta, a Rusi planiraju da kroz četiri mjeseca rubalj postane službena i jedina valuta u gradu.

Civili evakuirani iz Azovstala stigli u Zaporižje

6:42 Više od sto civila koji su u nedjelju evakuirani iz čeličane Azovstal u opkoljenom Mariupolju jučer su stigli u ukrajinski grad Zaporižje, poručila je ukrajinska vojna policija, javlja Reuters. Evakuirane su uglavnom žene, djeca i stariji i bit će im pružena hrana te zdravstvena i psihološka pomoć, navela je policija.

Zamjenik zapovjednika bojne Azov Svjatoslav Palamar kazao je za AFP da je sinoć još 20 ljudi evakuirano iz čeličane, ali tek nakon petosatnog zastoja, jer je rusko granatiranja industrijskog kompleksa uzrokovalo novo razaranje i ruševine. U čeličani, posljednjem uporištu mariupoljskih branitelja koji se odbijaju predati Rusima, je bilo stotine civila, a deseci njih su postrojenje napustili u nedjelju nakon što je UN uz Međunarodni Crveni križ uspio organizirati evakuaciju.

U Azovstalu je ostalo još oko 200 civila, među njima 20 djece, kazao je ukrajinski dužnosnik Washington Postu sinoć. Pokušaji evakuacije civila iz drugih dijelova Mariupolja su zastali.

Source link: www.telegram.hr