Ivan Vujačić: Srbiji ne ide u prilog ignorisanje sankcija Rusiji

foto FoNet Zoran Mrđa

„Mislim da se odugovlači sa uvođenjem sankcija Rusiji kako bi se našao pravi trenutak da se sa tom merom izađe pred javno mnenje“, kaže za RSE nekadašnji ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić.

On ocenjuje da Srbija zbog toga već plaća određenu cenu pred međunarodnim partnerima.

„Ignorisanje odluka ne ide u prilog Srbiji jer će se suočiti potencijalno sa negativnim stavom u vezi njenog ponašanja koje nije u skladu sa spoljnom politikom EU“, napominje sagovornik RSE.

Vujačić, koji je i predsednik foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, smatra da bi Zapad stvorio neki mehanizam kako bi se pomoglo saniranje eventualne materijale štete ukoliko dođe do nekakvih poteza sa ruske strane koji bi se ticali cene energenata.

Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa i jedina je evropska zemlja, uz Belorusiju, koja nije uvela sankcije Rusiji zbog njene invazije na susednu Ukrajinu, piše RSE.

Srbija je u Ujedinjenim nacijama podržala rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu, zatim rezoluciju kojom se od Rusije zahteva momentalni prekid rata u Ukrajini i na kraju i isključivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC).

Međutim, zvaničnici u Beogradu kažu da neće podržati odluke koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji zbog zaštite „vitalnih političkih i ekonomskih interesa“.

Vujačić je u razgovoru za RSE rekao da smatra da je Sjedinjenim Američkim Državama važno da Srbija uvede sankcije Rusiji.

„Mislim da je za Sjedinjene Države to važno zato što su počele da igraju mnogo veću ulogu u Evropi nego što je to bilo u periodu do ukrajinskog rata. Očigledno prave jedinstven front prema Rusiji u vezi ovog konflikta i u tom kompleksu jedinstva traži se jedinstveno postavljanje u vezi nekog tipa sankcija Ruskoj federaciji. Tako da jeste to Sjedinjenim Američkim Država važno“, kaže Vujačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs