Plenković predstavio nove ministre, donosimo njihove životopise. Premijer poručio: ‘Ako se pokaže da Milošević i Aladrović nisu krivi, opet su dobrodošli‘

Andrej PlenkovićVanesa Pandžić/Cropix

U Banskim dvorima održan je sastanak parlamentarne većine, a premijer Plenković predstavio je članovima koalicije nove članove Vlade.

Plenković je na press konferenciji nakon sastanka prvo izrazio zadovoljstvo što je postignut dogovor sa sindikatima o dizanju osnovice u javnim i državnim službama.

— Tako smo pokazali želju da plaće raste, koje su u našem mandatu porasle za 32 posto. Svi ciljevi, kada je riječ o politici plaća, su ostvareni, rekao je premijer, prenosi Jutarnji.hr.

Donosimo životopiose novih ministara.

Anja Šimpraga, potpredsjednica za društvene djelatnosti i ljudska prava, i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u Vladu dolaze iz saborskih klupa, a Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, iz zagrebačke Skupštine.

Oni će u Vladi na tim dužnostima zamijeniti Borisa Miloševića, Tomislava Ćorića i Josipa Aladrovića,.

Anja Šimpraga – magistrica agronomije, zapamćen govor u Saboru

Nova potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, magistrica je agronomije. U Banske dvore dolazi iz saborskih klupa kao zastupnica SDSS-a, a javnost je posebno zapazila njezin govor u kojem je opisala kako je kao dijete, prognanik, «s one strane», proživjela akciju «Oluja».

Šimpraga je u Saboru prije nešto manje od dvije godine pred zastupnicima i javnošću iznijela osobnu ispovijest o tome kako je kao dijete proživjela akciju «Oluja» pri čemu je poručila kako ima samo jednu želju — da gradimo društvo slobode i zajedničku budućnost.

U Sabor je Šimpraga ušla na listi SDSS-a, kao zamjena za Borisa Miloševića, kojega sada mijenja i u Vladi.

Na zagrebačkom Agronomskom fakultetu stekla je zvanje magistre inženjerke agronomije, udana je i živi u selu Radučić pored Knina, u kojem je rođena 1987. godine.

Bila je viša stručna suradnica za poljoprivredu i zaštitu okoliša u Kninu te koordinatorica projekta «Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava», zamjenica župana Šibensko-kninske županije, a potpredsjednica je Glavnog odbora SDSS-a.

Marin Piletić – profesor hrvatskog jezika i povijesti, gradonačelnik Novske

Novi ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić profesor je hrvatskog jezika i književnosti te povijesti, a u Banske dvore dolazi iz saborskih klupa kao zastupnik HDZ-a, a ujedno je i gradonačelnik Novske.

Rođen je 1983. godine u Novskoj, 2008. godine završio je studij kroatistike i povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te je radio kao nastavnik hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Novska.

Osnivač je Udruge mladih Novska u kojoj je obnašao dužnosti potpredsjednika i tajnika.

Bio je i predsjednik je Mjesnog odbora Novska te zamjenik gradonačelnika Novske, a za gradonačelnika je prvi put izabran na izborima 2017. godine da bi mandat potvrdio na izborima 2021. godine.

Član HDZ-a je od 1999. godine.

Davor Filipović – doktor poslovne ekonomije i izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu

Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović doktor je poslovne ekonomije i izvanredni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na Katedri za organizaciju i menadžment.

Rođen je 1984. godine u Sarajevu u BiH, a na mjesto ministra dolazi kao HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj skupštini, a bio je i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.

Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu obranio je doktorsku disertaciju «Modeliranje egzogenih i endogenih varijabli organizacije za uspješno preuzimanje poduzeća», a na FairleighDickinson University u New Jerseyju u SAD-u završio je i četiri semestra na smjeru business management.

Član je Nadzornog odbora Ine i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma.

Prije nego što je se zaposlio na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu radio je i u konzultantskom društvu Proventus strategije iz Zagreba na poslovima investicijskog analitičara te u revizorskom društvu Fimar iz Splita na poslovima asistenta ovlaštenog revizora.

Dobitnik je državne nagrade 2013. godine, za znanstvene novake u području društvenih znanosti za iznimno vrijedan doprinos ekonomskoj znanosti.

 

Source link: slobodnadalmacija.hr