Posebno teško bilo bi pronaći zamjenu za plin, stoji u redovnom mjesečnom izvješću Bundesbanka

Bundesbank: Zabrana uvoza ruskih energenata mogla bi Njemačku gurnuti u recesiju

Potpuna zabrana uvoza ruskih energenata mogla bi gurnuti njemačko gospodarstvo u recesiju, upozorila je tamošnja središnja banka, istaknuvši da bi posebno teško bilo naći zamjenu za ruski plin.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“U scenariju koji predviđa intenziviranje krize, realni bruto domaći proizvod pao bi nešto manje od dva posto u usporedbi s 2021.”, izvijestio je Bundesbank u redovnom mjesečnom izvješću.

Posebno teško bilo bi pronaći zamjenu za plin, što bi dovelo do prekida u opskrbi. Ruski plin čini više od polovine njemačkog uvoza tog energenta. Posljedice obustave uvoza pritisnule bi njemačko gospodarstvo i u iduće dvije godine, iako pad ne bi bio snažan kao 2020., na vrhuncu koronakrize, istaknula je banka.

‘Značajna razina neizvjesnosti’

U 2020. gospodarstvo je palo 4,6 posto, a u 2021. poraslo je za 2,9 posto. U prvom ovogodišnjem tromjesečju aktivnost je, po svemu sudeći stagnirala, procjenjuju u Bundesbanku.

“Svi rezultati uključuju značajnu razinu neizvjesnosti”, dodaju.

Među faktorima koji bi mogli naškoditi gospodarstvu izdvojili su i rast cijena sirovina, koji bi neizravno smanjio primanja kućanstava. Smanjila bi se i vanjska potražnja, a time i njemački izvoz, i to značajno, dodali su.

Source link: www.telegram.hr