OGLAS

SDA: Ne smiju proći nekažnjeno drske prijetnje smrću Visokom predstavniku Vijesti Autor:N1 BiH20. apr. 202222:00

SDA: Ne smiju proći nekažnjeno drske prijetnje smrću Visokom predstavniku

Izvor: SDA

«Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine moraju hitno reagovati na prijetnje smrću koje su Visokom predstavniku Christianu Schmidtu upućene na skupu kojeg je u Banjoj Luci organizirao SNSD», navode u saopćenju iz SDA nakon današnjeg događaja u Banjaluci.

“Skandalozne i nedopustive prijetnje smrću izrečene u prisustvu i uz odobravanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović jasno su upozorenje da politika SNSD-a predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini. Od Visokog predstavnika tražimo da poduzme sve neophodne korake i iskoristi mehanizme koji mu stoje na raspolaganju kako bi spriječio ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da zaštiti lični integritet”, naveli su iz SDA.

“Pozivamo članice Vijeća za implementaciju mira, posebno Evropsku uniju, SAD i Veliku Britaniju da na drske prijetnje smrću Visokom predstavniku u BiH odgovore na adekvatan način, potpuno izolirajući predvodnike politike koja ugrožava mir i stabilnost”, dodali su u saopćenju.

Podsjetimo, u Banjaluci je danas održan skup “Sloboda” koji je formalno organizirala Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini RS. Skup su podržali predstavnici vlasti ovog entiteta.

Na skupu su upućene prijetnje smrću visokom predstavniku, na šta ni prisutni predstavnici vlasti nisu reagovali.

Skupina harmonikaša, kako se može vidjeti na videu N1, pjevala je: “O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubiće te lole među nama”. Tokom sknadalozne pjesme Dodik i entitetska predsjednica Željka Cvijanović su se smiješili.

Source link: ba.n1info.com