OGLAS

Erdogan: Ulažemo napore da spriječimo nove tenzije na Balkanu Vijesti Autor:Anadolija18. apr. 202222:19

Erdogan: Ulažemo napore da spriječimo nove tenzije na Balkanu

Izvor: N1

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turkiye nastaviti poduzimati potrebne napore u cilju postizanja mira u Ukrajini.

“Uspostavljanje prvo primirja, a zatim i trajnog mira između naša dva susjeda bilo bi jedno od najboljih djela učinjenih za cijelo čovječanstvo”, kazao je Erdogan u obraćanju u Ankari, glavnom gradu Turkiye, nakon iftara sa grupom ambasadora u povodu ramazana, muslimanskog mjeseca posta.

Naglasio je značaj dijaloga kako bi se postiglo primirje u Ukrajini.

“Svim srcem vjerujem da se mirno rješenje može pronaći kroz dijalog na osnovama očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine”, rekao je Erdogan te dodao:

“Nastavit ćemo sa naporima kako bi postigli zadovoljavajući ishod pregovora iz Istanbula koji će biti odgovarajući za obje strane i međunarodnu zajednicu.”

Istakao je da su nedavne fotografije i snimci iz Buče i Irpina u Ukrajini bacili sjenu na napredak postignut tokom pregovora predstavnika Rusije i Ukrajine u Istanbulu prošlog mjeseca.

Erdogan je komentarisao i posljednja dešavanja u Al-Qudsu/Jerusalemu i džamiji Al-Aksa.

“Vidimo šta se desilo u Al-Aksi. Ovo nas je zaista duboka rastužilo. Nadam se da se ovo više neće dešavati u budućnosti”, istakao je Erdogan.

Dotakao se i odnosa Turkiye sa Armenijom kao i dešavanja na Balkanu.

“S iskrenom namjerom nastavljamo proces normalizacije sa Armenijom. Ulažemo, također, napore da se spriječe nove tenzije i očuva stabilnost na Balkanu”, kazao je Erdogan.

Podsjetio je i na borbu koju Turkiye godinama vodi protiv terorističkih organizacija.

“Želio bih kazati da očekujemo snažnu podršku svih naših prijatelja u pogledu prekida resursa kojima se finansiraju terorističke organizacije”, rekao je Erdogan.

Source link: ba.n1info.com