Gubici u poslovanju, urušene grobnice i stranački pritisci

Užice/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Branko Bogićević, direktor JP Veliki park, i Oliver Ristanović, direktor JKP Bioktoš, obojica članovi SNS, biće smenjeni, najverovatnije, na sednici užičke skupštine 20.aprila.

Među onima koji su, iz ličnih razloga, podneli ostavke su Marija Đuričić (PUPS), direktorka Biznis inkubator centra, ranije je to učinila dr Vlatka Stefanović (SNS), direktorka Zavoda za javno zdravlje, a neki od direktora škola, nezvanično se saznaje, najavljuju da će to tek učiniti.

Zvanično, Branku Bogićeviću se zamera to što je, umesto planiranog prihoda od 150.000 dinara, preduzeće Veliki park poslovao u prošloj godini sa gubitkom od četiri miliona dinara. Oliver Ristanović je, navodno, podneo ostavku zbog zdravstvenih problema, a kao nezvanični razlog se pominje urušavanje tek izgrađenih i prodatih grobnica na groblju Sarića Osoje, kojim upravlja Bioktoš.

Kako Danas saznaje, predstavnici gradske vlasti koju čini koalicija oko naprednjaka, „sugerisali“ su obojici da podnesu ostavke, što je Ristanović prihvatio, ali ne i Bogićević.

Gubici u poslovanju, urušene grobnice i stranački pritisci

Branko Bogicević/Foto: Nenad Kovačević/Danas

 

U obrazloženju za Bogićevićevu smenu, navedeno je da je Grad, kao osnivač JP Veliki park, „svestan poteškoća sa kojima se to preduzeće susretalo tokom epidemije kovida“, ali da „direktor nije preduzeo sve potrebne mere da smanji troškove poslovanja, odnosno da poveća prihode“.

I pored toga što su, kako se dodaje u pripremljenoj odluci o smeni, Velikom parku, iz prošlogodišnjeg budžeta, isplaćene subvencije od 91 milion dinara, to preduzeće je u gubitku 4.123.214 dinara, zbog čega je Gradsko veće, 8.aprila, odlučilo da smeni direktora.

Bogićević, koji je direktor od 2013. godine, nije želeo da govori za Danas, ali da ne pristaje na smenu dokazuje dopis koji je uputio Gradskom veću. U njemu predlaže da se preispita odluka o njegovoj smeni jer, kako navodi, on „nema subjektivne odgovornosti, odnosno nema njegovog namernog činjenja i nepažnje koji su uticali na poslovni gubitak“.

Gradskoj vladi on objašnjava da to preduzeće, zatvoreni bazen i sportska dvorana, kao i poslovni prostori koji su dati u zakup, nije radilo mesecima zbog protivepidemijskih mera i da nije moglo da ostvari planirani prihod, te da je sve vreme isplaćivalo zarade zaposlenima i plaćalo komunalne i druge troškove.

„Od lokalne samouprave preduzeće je tražilo 4,5 miliona dinara da pokrije gubitak, a dobilo je milion dinara“, naveo je u dopisu Bogićević, koga bi trebao da nasledi Vesna Petrić Tomašević, ekonomistkinja u užičkom Fondu zdravstvene zaštite.

Danasov izvor navodi da „Bogićević nije poslušni vojnik stranke i da ne pristaje na ultimatume“, te da je „namera naprednjaka, kojima upravljau stranački kadrovici iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši, da na njegovo mesto i druge funkcije u gradu uhlebe podobne i poslušne“.

„Kako su došli na funkcije po odluci stranke, tako će sa njih i otići“, kaže Danasov izvor.

Lični razlog, zvanično je obrazloženje za smenu Olivera Ristanovića, direktora Bioktoša, ali Danas saznaje da je i njemu „sugerisano“ da podnese ostavku.

„Pritiskali su ga zbog novoizgrađenih grobnica na Sarića Osoju koje su se, u februaru, urušile, zbog čega su građani bili ogorčeni na Bioktoš. Tada je objašnjeno da je to „uobičajeno za zimski period, zbog topljenja snega, povećane vlažnosti i uleganja zemlje“, ali grobnice nije gradio Bioktoš, nego firma Uragan, koja se dovodi u vezu sa gradski većnikom Vladimirom Sinđelićem“.

Gubici u poslovanju, urušene grobnice i stranački pritisci

Oliver Ristanović/Foto: Nenad Kovačević/Danas

„Verovatno, radnici te firme nisu stavili dovoljno cementa u betonsku smesu, pa je nastao problem“, kaže Danasov izvor i dodaje da je „Biokotoš poslao te uzorke na analizu u Beogradski Institut za beton kako bi se saznalo šta se dogodilo.

„Mislio sam da se povučem i ranije, zbog zdravstvenih problema“, rekao je kratko za Danas Ristanović, koga će naslediti Nataša Milović Stefanović (SNS) iz gradske Uprave za infrastrukturu i razvoj.

Marija Đuričić, direktorka Biznis inkubator centra, članica PUPS koji je koalicioni partner naprednjaka, takođe je podnela ostavku iz zdravstvenih razloga.

„Direktorka sam šest i po godina i nikada nisam bila izložena pritiscima vlasti, pa ni sada, ali morala sam da se povučem zbog posledica infekcije virusa korona“, kazala je za Danas Đuričić, koji bi trebalo da zameni Dragana Marković iz tog preduzeća.

Čelnici užičke vlasti demantuju da,  umesto direktora viđenih za smene, žele da postave „poslušne“ stranačke kadrove, kao i to da su pritisima od njih zahtevali da podnesu ostavke.

Gubici u poslovanju, urušene grobnice i stranački pritisci

Dragoljub Stojadinović/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

„Nije bilo nikakvih pritisaka. Kao što razgovaramo sa svima, tako razgovaramo i sa direktorima u cilju boljeg rada i poslovanja. Nema pritisaka i sve radimo u dogovoru“, tvrdi za Danas Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika.

Na pitanje Danasa zašto naprednjaci ne smene direkrore regionalne deponije Duboko, koja je prošle godine bila u gubitku većem od 19 miliona dinara, i Dečjeg odmarališta, koje je godinu ranije takođe poslovalo sa gubtikom i kome je lokalna vlast iz budžeta isplaćivala pomoć u nekoliko navrata, a zaposlene je, da ne bi ostali bez posla, uputila na rad u druga gradska javna preduzeća i ustanove, on je rekao:

„Direktor Dubokog nije reizabran, već je u statusu vršioca dužnosti. To preduzeće je u svom planu predvidelo gubitak koji se godinama prenosi, ali taj iznos je manji nego prethodne godine. Gubitak Dečjeg odmarališta je posledica kovid krize i lokalna samouprava je pomagala tu ustanovu“.

Na podsećanje da je kovid uslovio gubitke i u Velikom parku, on je dodao da Dečje odmaralište „obavlja specifinu delatnost i da će kapaciteti te ustanove, ako ne bude epidemije virusa korona, biti puni do aprila naredne godine, jer su“, dodaje, „već rasprodati“.

Na pitanje da li li će biti još kadrovskih promena u javnom sektoru grada, on je uzvratio da se „svakodnevno preispituje rad direktora i svih gradskih funkcionera“.

Seča kadrova ili…

Na utisak o „seči“ sopstvenih kadrova, Stojadinović je kazao da Boban Perišić nije smenjen sa funkcije načelnika Zlatiborskog okruga, već da mu je istekao mandat, o smeni načelnika PU Užice Saši Misailoviću je rekao da „ lokalna samouprava s tim nema nikave veze, već je to u nadležnosti MUP“, a da je dr Vlatka Stefanović, direktroka Zavoda za zaštitu zdravlja, „ostavku podnela iz ličnih razloga“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Još vesti iz ovog grada

Gubici u poslovanju, urušene grobnice i stranački pritisci

Košarkaši „Zlatibora“ osvojili ABA2 ligu

Gubici u poslovanju, urušene grobnice i stranački pritisci

Nastavak pobedničke serije

Gubici u poslovanju, urušene grobnice i stranački pritisci

Koliko košta zakup pijačnih tezgi u Nišu, Šapcu, Novom Sadu, Jagodini, Zaječaru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Vranju i Užicu

Gubici u poslovanju, urušene grobnice i stranački pritisci

RIK odbio prigovor liste „Moramo“

Source link: www.danas.rs