Potencijalna opasnost je da region ostane poligon sukoba dva različita modela vladanja — zapadnog liberalno-demokratskog i ruskog, posljedice takvog sukoba bile bi ekonomske, bezbjednosne, energetske i političke

Balkanu ne prijeti ukrajinski scenario

Neophodno osuditi agresiju i rat: Kmezić, Foto: EWB B

Predavač u Centru za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu i član savjetodavne grupe za javnu politiku “Balkan u Evropi”, Marko Kmezić, ocijenio je da Crna Gora, pa i druge zemlje koje “nisu svrstane” uz Zapad ili uz Rusiju rizikuju da postanu prostor međusobnog sukoba najmanje dvije geopolitičke sile, i biće izložene pritiscima sa obje strane.

”U tom smislu, bilo bi korisno biti principijelan, a neophodno osuditi agresiju i rat. Pogotovo u smislu poređenja sa Srbijom, Crna Gora se za sada i dalje drži kao kredibilan partner Zapada po pitanju osude ruske agresije u Ukrajini, i naročito pomalo zakašnjelom implementacijom sankcija Rusiji”, kazao je Kmezić u intervjuu za “Vijesti”.

Vlada Crne Gore je, nakon više odlaganja, u petak formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu.

Kmezić je kazao da scenario sličan onom u Ukrajini ne prijeti Balkanu. On je istakao da ne vidi čime bi potencijalna vojna dejstva u osiromašenim zemljama regiona bila finansirana, a ni ko bi nakon skorašnjeg iskustva iz devedesetih bio voljan za takve akcije.

Source link: www.vijesti.me