OGLAS

Sir Peach: Velika Britanija neće dozvoliti da ponovo izbije sukob u BiH Vijesti Autor:N1 Slovenija08. apr. 202221:38 > 21:40

Sir Peach: Velika Britanija neće dozvoliti da ponovo izbije sukob u BiH

Izvor: Stuart Peach (Denis Sadiković / N1)

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan sir Stuart Peach posjetio je Sloveniju. Sa premijerom ove zemlje Janezom Janšom, predsjednikom Borutom Pahorom, ministrom vanjskih poslova Anzetom Logarom i ministrom odbrane Matejem Toninom razgovarao je o situaciji na Zapadnom Balkanu i uticaju oružanog sukoba u Ukrajini na region.

General Ratnog vazduhoplovstva Stuart Peach, koji je prošlog decembra imenovan za specijalnog izaslanika britanskog premijera za Zapadni Balkan, za N1 Slovenija je rekao kako London shvata političke tenzije u nekim zemljama Zapadnog Balkana i bezbjednosnu situaciju u regionu.

Kako UK ocjenjuje sigurnosnu sliku u regionu Zapadnog Balkana?

Ruski napad na Ukrajinu nije bio isprovociran, planiran je i predstavlja napad na suverenu demokratiju. U tom kontekstu, pozdravljamo rezoluciju Ujedinjenih naroda o teritorijalnom integritetu Ukrajine. Vidimo rizike pogrešnih proračuna, eksploatacije uticaja u regionu Zapadnog Balkana. Vidimo i obrazac ponašanja Rusije koji ugrožava međunarodni poredak zasnovan na pravilima. Kako smo otkrili, postaje posebno zabrinjavajuće prijetnje iz Rusije koje su i dalje vidljive. Radit ćemo sa svim partnerima, uključujući Sloveniju, koja je naš saveznik u NATO-u i prijateljska zemlja kojoj vjerujemo, kako bismo se odbranili od svakoga ko podriva našu kolektivnu sigurnost. Nastavit ćemo da o tome obaviještavamo Rusiju, gdje je to potrebno.

Što se Zapadnog Balkana tiče, nastavit ćemo nuditi nedvosmislenu i punu podršku visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini i međunarodnim snagama: snagama Evropske unije u BiH i snagama predvođenim NATO-om u BiH. Dodao bih da sam posebno zabrinut zbog rizika od destabilizacije u BiH. Osuđujemo prijetnje secesijom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika . Kao dobar prijatelj naroda BiH, Ujedinjeno Kraljevstvo neće dozvoliti da se sukob ponovo razbukta.

Prema Ujedinjenom Kraljevstvu, da li je Dejtonski mir ugrožen?

Podržavamo Dayton, koji predstavlja okvir za BiH. Nastavljamo podržavati teritorijalni integritet, stabilnost i suverenitet BiH. Mora postojati posljedice za destabilizirajuće ponašanje. Zajedno sa saveznicima radit ćemo na tome da se svi odgovorni za upravljanje BiH vrate u državne institucije.

Vjerujemo da u BiH ima mogućnosti za dobre ljude. Jedna od tih mogućnosti su oktobarski izbori, koje smatramo važnim. Također ćemo nastaviti podržavati reformu pravosuđa i pružati snažnu podršku Oružanim snagama BiH. Pozivamo političke lidere da pred naredne izbore učestvuju u reformi postojećeg diskriminatornog izbornog sistema i da pokažu spremnost na kompromis kako bi izbori bili održani u dogovoreno vrijeme.

Koja je uloga Ujedinjenog Kraljevstva u reformi izbornog zakonodavstva?

Uloga Ujedinjenog Kraljevstva je da kroz uspostavljeno prijateljstvo ponudi pomoć, partnerstvo (zajedno sa drugim međunarodnim akterima) i, ako je potrebno, tehničku pomoć.

Tehničku pomoć?

Savjetovanje.

U Srbiji su u nedjelju održani izbori. Posmatrači Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) spomenuli su nedostatke u preliminarnim zaključcima, kao što je neuravnotežen pristup medijima, ali su primijetili da je izborni dan generalno protekao glatko i mirno. Poznate su kritike da je demokratija u Srbiji na udaru. Kako London gleda na ono što se dešava u ovoj zemlji i da li ono što se dešava u Srbiji predstavlja prijetnju za region?

Čestitam predsjedniku (Aleksandru) Vučiću na ponovnom izboru. Pred Srbijom je još dug put – na putu ka članstvu u EU, kao i na putu vladavine prava i medijskih sloboda. Ali to je u domenu Vlade Srbije. Zadovoljni smo što su izbori protekli uglavnom glatko, pozdravljamo zajedničku izjavu o preliminarnim zaključcima (posmatrača) i napominjemo da je nekoliko prethodnih preporuka uzeto u obzir. Generalno, radujemo se saradnji sa predsjednikom i njegovom budućom vladom.

Kakva je uloga Ujedinjenog Kraljevstva i njenih saveznika u regionu Zapadnog Balkana? Koja su vaša interesovanja i mogući planovi za budućnost?

Kao izaslanik podnosim izvještaj britanskom premijeru, au svom radu blisko sarađujem sa drugim izaslanicima – Miroslavom Lajčakom (Evropska unija), Gabrielom Escobarom iz SAD-a i Manuelom Sarrazinom iz Njemačke. Strateška nagrada ostaje evroatlantski put, ulazak u Evropsku uniju. Ima onih koji kažu: ‘Kako to možete reći nakon što ste napustili Evropsku uniju?’ Kao odgovor, kažem im da nismo napustili Evropu da bismo podržali sjevernoatlantski put čiji smo dio.

Ujedinjeno Kraljevstvo je članica NATO-a, koji je nedavno odlučio da ojača istočno krilo Alijanse. Na koji način je ovo jačanje važno i za Zapadni Balkan?

Glavni zadatak NATO-a je odvraćanje agresije. Vidimo agresiju s druge strane granice NATO-a. Rusija vodi ilegalni rat protiv Ukrajine. NATO je pokazao izuzetno jedinstvo, agilnost i brzinu u svom odgovoru. Jačanje (istočnog) regiona je odbrana, NATO je odbrambeni savez, ali pokazuje kulturu spremnosti koju smo pomogli da se stvori u NATO-u.

Ujedinjeno Kraljevstvo doprinosi i nastavit će davati svoje snage, budući da je jedna od zemalja koje najviše doprinose. Nastavit ćemo da radimo sa partnerima kao što je Slovenija na nekoliko projekata i nastavit ćemo da podržavamo Ukrajinu vojnom opremom. Pozdravljamo najavu nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u četvrtak, što pokazuje jedinstvo (ministri vanjskih poslova složili su se o potrebi jačanja vojne pomoći Ukrajini, op. a.).

Poruka je jednostavna: NATO kao odbrambeni savez pojačava svoje aktivnosti na održavanju sigurnosti ljudi u Evropi, uključujući Sloveniju, putem odvraćanja. Ovo uključuje i Zapadni Balkan. Budućnost, bilo u NATO-u ili ne, zajednička je državama koje su dio evropske porodice zbog vrijednosti koje dijelimo. Ove vrijednosti koje zastupamo sada su ugrožene ilegalnim ratom.

Source link: ba.n1info.com