Macron optužuje Morawieckog da se miješa u francusku političku kampanju

Macron uzvraća poljskom premijeru koji ga proziva zbog Putina: 'Skandalozna izjava, on podržava desničarku Le Pen'

FOTO: Profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je nazvao “neutemeljenim” i “skandaloznim” kritike poljskog premijera Mateusza Morawieckog na račun telefonskih razgovora francuskog šefa države s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, vezanih uz rat u Ukrajini.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Te izjave su istovremeno neutemeljene i skandalozne, ali me ne iznenađuju”, jer se Morawiecki, uz potporu stranke ekstremne desnice “miješa u francusku političku kampanju” nakon što je nekoliko puta primio Marine Le Pen koju podržava, rekao je Macron. U Francuskoj se u nedjelju održavaju predsjednički izbori na kojima, po anketama, Macron vodi, a na drugom je mjestu ekstremno desna kandidatkinja Marine Le Pen.

Morawiecki: ‘Što ste postigli?’

Poljska je u ponedjeljak prozvala Macrona zbog pregovora s Putinom kojega je nazvala Hitlerom zbog ubojstava civila u Ukrajini, istaknuvši da se s takvima ne pregovara. Morawiecki je na konferenciji za novinare u ponedjeljak uputio kritiku francuskom predsjedniku.

“Gospodine predsjedniče Macron, koliko ste puta pregovarali s Putinom, što ste postigli? Jeste li zaustavili barem neku od akcija koje su se dogodile?”, upitao je Morawiecki. “S kriminalcima ne treba pregovarati, protiv njih se treba boriti… Nitko nije pregovarao s Hitlerom. Biste li pregovarali s Hitlerom, Staljinom, Polom Potom?”, dodao je poljski premijer.

Macron: ‘Mislim da je to moja zadaća’

Macron je više puta razgovarao s ruskim predsjednikom od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače i kaže da je to činio i od početka svog mandata. “Nikad nisam bio naivan, za razliku od drugih, nikad nisam bio suučesnik, za razliku od drugih”, dodao je.

“Uvijek sam bio za razgovor s Rusijom” i “stalno sam razgovarao kako bi postigao prekid vatre, humanitarno primirje, kao što je uostalom učinio njemački kancelar (Olaf) Scholz ili drugi šefovi država i vlada u Europi. Mislim da je to moja zadaća”, rekao je Macron, inzistirajući istovremeno na sankcijama protiv Moskve.

Source link: www.telegram.hr