OGLAS

Bivši tužilac u slučaju Memić pozivao se na naredbe Burzić, okrivio i MUP KS Vijesti Autor:Sunčica Šehić07. apr. 202214:24

Bivši tužilac u slučaju Memić pozivao se na naredbe Burzić, okrivio i MUP KS

Izvor: N1

Meris Ćato, bivši tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo (danas advokat) koji je postupao u predmetu stradanja Dženana Memića, svjedočio je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine. Ćato je kazao kako se «ne sjeća važnih detalja istrage», a za sve nelogičnosti u postupanju poziva se na naredbe glavne tužiteljice u to vrijeme Dalide Burzić.

Sutkinju Džemilu Begović interesiralo je kako tužilac koji nije ispitivao svjedoke i ne sjeća se mjesta izvršenja koje ujedno nije ni utvrđeno može pisati rješenje o lišenju slobode za Ljubu Seferovića. Ćato je odgovorio da mu se u toku cijele istrage činilo kako “policajci iz Odjela za krvne delikte MUP-a KS i saobraćajne jedinice rade više na tome kako bi prikrili nepravilnosti rukovođenja istragom njihovih nadređenih nego na otkrivanju stvarnih počinilaca”.

Bivši tužilac Ćato rekao je da je imao otežanu saradnju s MUP-om KS i da su policijski službenici/istražitelji MUP-a KS postupali bez prethodne naredbe Tužilaštva KS.

Dodao je kako su to pravdali na način da je riječ o “operativnim policijskim radnjama”. Ostalo je nejasno po kojem zakonu su izuzeti snimci s dva objekta i zašto nije oduzeta majica Alise Mutap, mehanički oštećena sa tragovima krvi.

Rekao je i to da se često dešavalo da, kada ide na ročište u predmetu Dženan Memić, neposredno prije početka ročišta, dođe neko od njegovih kolega tužilaca i kaže mu da “mora tu prisustvovati, ali da ne postavlja pitanja jer će sve voditi tužilac kojeg delegira Dalida Burzić”.

U svom svjedočenju Ćato je davao iskaz kao da je riječ o saobraćajnoj nesreći, iako je presudom Vrhovnog suda FBiH utvrđeno da saobraćajne nesreće nije bilo.

Zanimljivo je i to da rekonstrukciju tzv. saobraćajne nesreće nije radila Jedinica za saobraćaj već Odjel za krven delikte MUP-a KS. Također, Ćato nije bio postupajući tužilac u rekonstrukciji već je bio Sead Kreštalica, ali je Ćato potpisao izvještaj rekonstrukcije.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget dao je opširnu izjavu u kojoj pobrojao sve propuste u ovom predmetu kada je u pitanju Tužilaštvo KS. Istakao je kako je “Ćato potvrdio da je dovođen pred svršen čin od MUP-a KS”. Opširnije u videu.

Source link: ba.n1info.com