Izbori planirani za oktobar ove godine u Bosni i Hercegovini mogu i trebaju biti održani, poručili su iz delegacije nizozemskog parlamenta, čiji su članovi tokom višednevne posjete Bosni i Hercegovini zaključene u četvrtak održali sastanke s predstavnicima vlasti, političkih stranka i organizacija civilnog društva. Osim izbora, na dnevnom redu se još istaknuo europski put BiH te usklađivanje stavova sa vanjskom politikom EU, posebno u pogledu ruske invazije u Ukrajini.

Kazali su kako je posjeta isplanirana u kontekstu “ozbiljne zabrinutosti trenutnom političkom situacijom”, a povodom koraka koje su napravili vodstvo i Narodna skupština Republike Srpske, neuspjehom razgovora o ustavnoj i izbornoj reofrmi, kao i pojačanom etnonacionalnom retorikom.

“Delegacija je poslala poruku kako ovo nije u interesu građana Bosne i Hercegovine, niti zemlju približava EU. Štaviše, u razgovorima je naglašeno kako se izbori planirani za oktobar 2022 mogu i trebaju održati”, istaknuto je.

Kako se navodi u saopštenju kojeg potpisuju članovi odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma nizozemskog parlamenta, delegacija je u razgovoru sa bosanskohercegovačkim sugovornicima naglasila važnost “jedinstvene, ujedinjene i suverene Bosne i Hrecegovine; principa nediskriminacije, koji će se sprovesti kroz izbornu reformu i u skladu sa presudama Europskog suda za ljudska prava; slobodnih i poštenih izbora na jesen 2022.”.

A delegation of the foreign affairs committee of the Dutch Parliament visited #Bosnia–#Herzegovina.

We have serious concerns about the current political situation and recent events.

Here is our common statement👇 pic.twitter.com/RcsZPDxT2I

— Ruben Brekelmans (@rubenbrekelmans) March 28, 2022

Također, istakli su potrbu poduzimanja značajnih koraka u borbi protiv korupcije i sprovedbi reformi u skladu sa 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije iz 2029. godine, te usklađivanje sa vanjskom politikom EU, posebno u smislu ruske invazije na Ukrajinu.

“Delegacija smatra ove tačke veoma važnim za stabilnost i sigusnost Bosne i Hercegovine, kao i za njezin put ka EU članstvu”, anvodi se u saopštenju.

Predstavnici nizozemskog parlamenta također su tokom posjete BiH odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Source link: ba.n1info.com