Pratimo 23. dan ruske invazije na Ukrajine, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: Rusi grade zemljane nasipe kod Kijeva, stanje dramatično u Mariupolju, Putin šalje vojsku iz Armenije

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Eksplozije u Lavovu, uništeno postrojenje za održavanje zrakoplova
  • Tri osobe ubijene u granatiranju istočnih gradova
  • Britanski regulator zabranio RT
  • Zelenski: ‘Još držimo ključna područja koje Rusija želi zauzeti’
  • Razgovarali Biden i Xi
  • Pentagon: Rusija sve više napada civilne objekte
  • Danas bi moglo biti otvoreno devet koridora za evakuaciju
  • Britanija: ‘Rusi su imali minimalan napredak ovaj tjedan’
  • Putin održao govor na stadionu Lužnjiki
  • Raketirana ukrajinska vojna baza u Mikolajivu, novinari javljaju da ima mrtvih vojnika

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Lavrov nije zadovoljan medijskim praćenjem rata u Ukrajini

23:00 Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov u intervjuu na državnoj televiziji komentirao je medijsko praćenje rata u Ukrajini. “Upoznati smo s trikovima koje zapadne zemlje koriste za manipuliranje medijima. Kada pogledate SAD, jedino se Fox News trudi predstaviti alternativno gledište”, ustvrdio je. Inače, Fox News je dugo bio poznat kao omiljena televizija Donalda Trumpa.

Ukrajina: Bit će potrebne godine za razminiranje

22:45 “Trebat će godine da bismo razminirali sve eksplozivne naprave koje će ostati na teritoriju Ukrajine nakon ruske invazije, rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova za Telegraph. Granatiranje Ukrajine traje već 23. dan.

Ukrajina: Rusija će rasporediti vojnike iz Armenije

22:30 Ukrajinske oružane snage tvrde da Rusija planira u Ukrajini rasporediti trupe iz 102. ruske vojne baze u Armeniji, javlja Kyiv Independent.

Humanitarna pomoć dopremljena u grad Sumi

22:20 Prvi konvoj humanitarne pomoći uspio je ući u grad Sumi na sjeveroistoku zemlje, objavio je UN. Radi se o osnovnim potrepštinama, poput lijekova, vode, gotovih i konzerviranih jela za oko 35.ooo ljudi. Konvoj je donio i opremu za popravak vodovodnih sustava koje koristi 50.000 ljudi.

“Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova omogućio je dijalog za siguran prolazak humanitarnog konvoja”, rekao je koordinator UN-a Amin Awad.

EU razmatra osnivanje fonda solidarnosti za Ukrajinu

22:10 Europska unija razmatra osnivanje fonda solidarnosti za Ukrajinu, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. “Taj bi fond osigurao likvidnost za kontinuiranu podršku vlastima i dugoročno bi služio kao temelj za obnovu slobodne i demokratske Ukrajine, jednom kada agresija prestane”, poručio je. “EU će i dalje stajati uz vas nasuprot agresiji Kremlja”, dodao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Janša smatra da Ukrajina treba konkretan datum za članstvo u EU-u

21:51 Slovenski premiijer Janez Janša izjavio je u petak da Ukrajina treba “konkretan datum” kad će po ubrzanoj proceduri biti primljena u Europsku uniju, jer to vidi kao institucionalnu “sigurnosnu garanciju” nakon što se završi ruska agresija.

“Ukrajina vidi EU kao institucionalnu garanciju, Ukrajinci vjeruju da je to članstvo u Uniji”, rekao je Janša za televiziju “Nova24TV”. Dodao je da Ukrajini ne trebaju obećanja nego “konkretan datum”.

“U suprotnom, ako za tako nešto ne budemo sposobni, onda EU niti ne zaslužuje da se tako zove”, rekao je slovenski premijer koji je ovog tjedna posjetio Kijev zajedno s kolegama iz Poljske i Češke.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Rusi se ukopavaju oko Kijeva

21:44 Prema analizi i satelitskim snimkama tvrtke Maxar Technologies, ruska vojska doslovno se ukopava, gradeći zemljane nasipe oko svoje vojne opreme sjeverozapadno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva.

Nove satelitske snimke prikazuju zaštitne nasipe oko ruske vojne opreme u blizini Ozera i zračne baze Antonov. Dodatna ruska vojna oprema i zemljane konstrukcije također se mogu vidjeti u selima Zdviživka i Berestjanka, dalje na sjeverozapadu.

Bijela kuća: Pozorno ćemo pratiti postupke Kine

21:10 Bijela kuća je obavila brifing nakon razgovora američkog predsjednika Joea Bidena s kineskim kolegom Xi Jinpingom. Iz Bijele kuće nisu izašli s previše detalja, ali su naglasili cijenu koju bi Kina platila za naoružavanje Rusije.

Visoki dužnosnik administracije rekao je da će biti posljedica “ne samo za odnos Kine sa Sjedinjenim Državama, već i za cijeli svijet”, ali nije želio otkriti je li Biden išao u pojedinosti o mogućim sankcijama.

“Predsjednik je doista s puno detalja iznio jedinstveni odgovor ne samo vlada diljem svijeta, već i privatnog sektora na brutalnu agresiju Rusije u Ukrajini”, rekao je dužnosnik. “Predsjednik je jasno dao do znanja da će vjerojatno biti posljedica za one koji će u ovom trenutku podržati Rusiju.”

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnik je rekao da Biden nije uputio bilo kakve izravne zahtjeve Xiju oko Rusije. “Predsjednik doista nije postavljao posebne zahtjeve Kini. Iznosio je svoju procjenu situacije i implikacije određenih radnji. Naše je mišljenje da će Kina sama donositi odluke.”

Rusi dosad ispalili preko tisuću projektila

20:45 Ruske snage lansirale su “više od 1080 projektila” od početka svoje invazije na Ukrajinu, rekao je u petak visoki američki obrambeni dužnosnik. Čini se da su izvješća o raketnim napadima u zapadnom dijelu Ukrajine “u blizini međunarodne zračne luke Lavov točna”, rekao je dužnosnik.

Biden idući četvrtak na NATO-ovom summitu u Bruxellesu

20:40 Glavna CNN-ova dopisnica iz Bijele kuće, Kaitlan Collins, javlja da će američki predsjednik Joe Biden idući četvrtak sudjelovati na NATO-ovom summitu u Bruxellesu, zatim ide na sastanak u Europsko vijeće, a na kraju će sudjelovati na summitu G7 koji je sazvala Njemačka.

Američki ministar obrane: Rusi nisu imali inteligentnu taktiku

20:25 Američki ministar obrane Lloyd Austin u intervjuu za CNN ustvrdio je da je Rusija tijekom svoje invazije na Ukrajinu napravila “niz pogrešnih koraka”.

Lloyd je rekao da ruske trupe “nisu napredovale onoliko brzo koliko bi željele”, dodajući da su se ruske snage “mučile s logistikom”. Austin je za CNN rekao da Rusi nisu imali inteligentnu taktiku kao niti integraciju zračnih sposobnosti s kopnenim manevrom. “Postoji niz stvari za koje bismo očekivali da ćemo vidjeli na bojištu, a jednostavno ih nismo vidjeli”, rekao je Austin.

“Mnoge njihove pretpostavke nisu se pokazale istinitima”. Dodao je: “Mislim da je [Rusija] zamišljala da će se brzo kretati i vrlo brzo zauzeti glavni grad, a to nisu mogli učiniti”, rekao je šef Pentagona.

SAD na crnu listu stavio stotinjak ruskih aviona, pa i Abramovičev

20:18 Američko ministarstvo trgovine stavilo je na crnu listu stotinjak ruskih zrakoplova, među kojima i zrakoplov ruskog poduzetnika Romana Abramoviča te Aeroflotove Boeinge, koji su nedavno prekršili američke sankcije uvedene Rusiji. Sjedinjene Države su zrakoplovima proizvedenim u SAD-u i onima koji imaju najmanje 25 posto dijelova američke proizvodnje, zabranili ulazak u Rusiju bez posebnog odobrenja.

Novo granatiranje Kijeva

20:00 Novinari na Twitteru javljaju da Kijevom ponovno odjekuju eksplozije. Oglašene su i sirene za zračnu opasnost.

Macron Putinu izrazio zabrinutost zbog Mariupolja

19:40 Elizejska palača objavila je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao s Vladimirom Putinom te da je Macron izrazio zabrinutost zbog kritičnog stanja u opkoljenom Mariupolju. Na pitanje je li Putinov stav oko toga da je Ukrajina kriva za ratni zločin ostao isti, Elizejska palača poručila je da je Putin ponovno “odgovornost za sukob prebacio na Ukrajinu”. Razgovor Macrona i Putina trajao je otprilike sat vremena.

Ukrajina: Naša pregovaračka pozicija je nepromijenjena

19:15 Nakon što je član ruskog pregovaračkog tima ranije rekao da su Moskva i Kijev “na pola puta” po pitanju dogovora o demilitarizaciji Ukrajine, oglasio se ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak. On kaže da Rusija “pokušava isprovocirati napetost u medijima” te da se stav Ukrajine nije promijenio.

Civili iz opkoljenog Mariupolja bježe i pješice

19:10 Stanovnici opkoljenog Mariupolja, koji je danima pod teškim napadima i na rubu humanitarne katastrofe, iz grada su počeli bježati pješice. Civili su na to primorani, budući da su službeni putevi za evakuaciju, zbog granatiranja, uglavnom zakazali, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko. Govoreći za nacionalnu televiziju, rekao je da je grad u posljednjih nekoliko dana napustilo 35.000 ljudi, a neki od njih to su učinili na noge. Kaže i kako su neki automobili morali stajati jer nisu imali dovoljno goriva do idućeg najbližeg grada.

David Cameron vozi pomoć za izbjeglice u Poljsku

19:05 Bivši britanski premijer David Cameron vozi kamion napunjen zalihama prema Poljskoj, gdje će potrepštine za ukrajinske izbjeglice donirati Crvenom križu. Cameron je fotografiju sebe u kamionu objavio na Twitteru.

Rast broj Ukrajinaca u skloništima, više od 6 milijuna raseljenih unutar zemlje

18:55 Unutar Ukrajine do sada je 6,5 milijuna ljudi moralo napustiti svoje domove, prema podacima UN-a. Gotovo duplo više njih uspjelo je pobjeći iz zemlje. Sve je veći broj građana koji bježe u kolektivna skloništa, poput škola, crkvi i koncertnih dvorana, priopćili su iz Međunarodnog centra za praćenje raseljavanja.

Sada i britanski ministar Putina naziva ratnim zločincem

18:25 Nakon što je američki predsjednik Joe Biden nazvao Vladimira Putina ratnim zločincem, sada je to učinio i britanski ministar zdravstva Sajid Javid. “On je prijetnja slobodnim ljudima i bit će pozvan na odgovornost”, ustvrdio je, javlja BBC.

Britanski premijer Boris Johnson poručio je, pak, danas da je “više nego ikad uvjeren da će Putin u Ukrajini doživjeti poraz”. Ponovio je kako je ruski predsjednik podcijenio Ukrajinu, kao i jedinstvo Zapada. Dodao je da će Ukrajini biti osigurano još obrambenog oružja, kako bi im se pomoglo “u borbi protiv bezobzirnog granatiranja”.

Tenkovi stigli u centar Mariupolja

18:10 Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je da su bitke stigle do samog centra grada, što potvrđuje ranije ruske izvještaje, piše BBC. “Da, danas su zbilja aktivni. Borba tenkovima i strojnicama se nastavlja. Svi se skrivaju u bunkerima”, rekao je.

Dodao je da je više od 80 posto stambenih zgrada uništeno ili sravnjeno sa zemljom, a oko 30 posto njih se ne može ni obnoviti. “Centar grada više ne postoji. Ne postoji više ni komadić prostora u gradu na kojem se ne vidi rat”, istaknuo je. Također, nastavlja se izvlačenje ljudi iz podruma bombardiranog kazališta, no broj žrtava i preživjelih još nije poznat.

Moskva i Kijev ‘na pola puta’

17:55 Moskva i Kijev nalaze se “na pola puta” po pitanju demilitarizacije Ukrajine, rekao je član ruskog pregovaračkog tima Vladimir Medinski. Dodao je da dvije strane raspravljaju o nijansama kada je riječ o “sigurnosnoj garanciji”, odnosno odustajanju Ukrajine od pridruživanja NATO-u, prenosi Interfax. Medinski je odbio otkriti druge detalje razgovora.

Njemački gigant Bosch smanjuje poslovanje u Rusiji

17:47 Njemački proizvođač automobilskih dijelova Bosch objavio je u petak da zbog ruskog napada na Ukrajinu smanjuje poslovanje u Rusiji. Smanjene su isporuke u Rusiju i proizvodnja u ruskim pogonima i obustavljena je trgovina rezervnim dijelovima, objavila je kompanija.

Bosch ruskim kupcima više ne isporučuje dijelove za kamione zbog naznaka da se koriste „u necivilne svrhe”, suprotno, kako kaže, uvjetima koje je postavio. Početkom tjedna kompanija je odbacila optužbe ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe da je isporučio dijelove za ruske oklopne transportere. Te dijelove proizvođačima nije isporučio Bosch, čak i ako su iz njegovih proizvodnih linija, istaknuli su u priopćenju.

Grčka ponudila obnovu rodilišta u Mariupolju

17:23 Grčki premijer Kiriakos Micotakis rekao je u petak da je njegova zemlja spremna obnoviti rodilište u Mariupolju, opkoljenom gradu na jugu Ukrajine, koje je prije nekoliko dana bombardirano. “Grčka je spremna obnoviti rodilište u Mariupolju, središtu grčke manjine u Ukrajini, gradu koji nam je drag, a postao je simbol ratnog barbarstva”, napisao je premijer na Twitteru.

Rodilište i dječja bolnica, smješteni u istoj zgradi u Mariupolju, bombardirani su prošlog tjedna, pri čemu je poginulo troje ljudi, među njima dijete.

Prvi civili iz Mariupolja stigli u Lavov na zapadu zemlje

17:15 Nakon što su se danima pokušavale evakuirati, prve izbjeglice stigle su iz Mariupolja do Lavova na zapadu Ukrajine. Tamo su novinarima BBC-ja opisale potresne scene iz Mariupolja koji je pod konstantnim granatiranjem otkako je počela invazija Rusije na Ukrajinu. “Grad biva izbrisan s lica Zemlje”, rekla je za BBC 28-godišnja Julija Jašenko. Više pročitajte ovdje.

Britanska obavještajna služba: ruska strategija se promijenila

17:10 “Rusija nije ispunila svoje originalne ciljeve i zato sada neselektivno koristi vatreno oružje”, rekao je šef britanske vojne obavještajne službe Jim Hockenhull. Takvo nesmotreno i neselektivno korištenje oružja neizbježno će dovesti do većeg broja civilnih žrtava, upozorio je. “Ruska vojna strategija se promijenila”, ustvrdio je, prenosi Sky News.

Ruski pregovarač: Usklađeni smo oko pitanja neutralnosti

16:56 Predstavnik ruskih pregovarača s Ukrajinom rekao je da je pitanje neutralnosti Ukrajine ono u čemu su dvije zemlje uglavnom usklađene u mirovnim pregovorima. On je danas poslijepodne rekao da su rasprave u tijeku, uključujući i nijanse sigurnosnih jamstava ako Ukrajina odbije pristupiti NATO-u.

Za pitanje demilitarizacije u Ukrajini, pregovarač je rekao da su “na pola puta”. Citira ga TASS, državna novinska agencija u Rusiji.

U Sumi gori skladište boja i lakova

16:50 Pojavile su se snimke na Twiteru požara u Sumi. Navodi se kako gori skladište boja i lakova koje se zapalilo nakon granatiranja.

Još jedan novinar javlja o napadima u Mikolajivu

16:35 Nakon što je novinar Niclas Hammarström objavio kako su Rusi pogodili vojnu bazu u Mikolajivu pri čemu je poginulo najmanje 45 vojnika, informacije o granatiranju potvrdio je i dopisnik BBC-a Andrew Harding. On je za BBC kazao su najmanje dvije rakete pogodile vojarne u sjevernom predgrađu grada. Harding kaže da se vojarna koristila za obuku lokalnih vojnika u gradu koji je sputavao veliku rusku ofenzivu duž obale Crnog mora. Informacije o poginulima službeno još nisu potvrđene.

Kremlj: Putinov govor je prekinut zbog tehničkog kvara

16:25 Tijekom današnjeg Putinovog govora na stadionu Lužnjiki došlo je do naglog prekida govora na TV prijenosu što su brojni primijetili. No, glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov ubrzo je pojasnio kako je Putinov govor na TV-u prekinut jer je došlo do tehničkog kvara.

UN: U Ukrajini ubijeno više od 800 civila

16:10 Od početka rata u Ukrajini ubijeno je najmanje 816 civila, prema najnovijim podacima UN-a. Ranjeno ih je još 1333, a većina žrtava stradala je od eksplozivnog oružja.

Bijela kuća: Gotov razgovor Bidena i Xi Jinpinga

16:05 Završio je razgovor američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog mu kolege Xi Jinpinga, objavio je dužnosnik Bijele kuće, prenosi CNN. Čelnici dviju država su razgovarali putem videoveze, a ranije su kineski mediji prenijeli kako je Jinping rekao da “sukob i konfrontacija nisu nikome u interesu”.

Bivši ruski premijer: Putin nije ozbiljan oko pregovora

15:51 Bivši premijer Rusije Mihail Kasjanov, koji je na poziciji bio između 2000. i 2004., ne vjeruje da je predsjednik Vladimir Putin “ozbiljan” u pogledu mirovnih pregovora te smatra da je malo vjerojatno da će ponuditi bilo kakvo rješenje sukoba “koje će biti ugodno za ukrajinski narod”.

Osim obećanja neutralnosti – što znači da se Ukrajina neće prijaviti za članstvo u NATO-u ili EU – Kasjanov vjeruje da će Putin inzistirati na “službenom priznanju” Krima kao dijela Rusije. “To je apsolutno ključno, gospodin Putin je lud za Krimom”, rekao je za BBC World News.
Kasjanov je izrazio sumnju u bilo kakav dogovor između Ukrajine i Rusije sugerirajući da se Rusima samo daje “vrijeme da se pregrupiraju”. “Mislim da će nastaviti tlačiti i povećavati invaziju”, rekao je Kasjanov.

Cure detalji razgovora Bidena i Xija

15:28 Sukob i konfrontacija nisu nikome u interesu, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping američkom predsjedniku Joeu Bidenu u videopozivu u petak ujutro, prenose kineski državni mediji. “Odnosi između država ne mogu ići u fazu vojnog sukoba. Sukob i konfrontacija nikome nisu u interesu. Mir i sigurnost najcjenjenije su blago međunarodne zajednice”, rekao je Xi u pozivu, a prenosi CCTV.

Razgovor dvojice svjetskih čelnika prva je njihova rasprava nakon nekoliko mjeseci, priopćila je Bijela kuća u četvrtak. Dolazi nekoliko dana nakon što je američka diplomatska depeša sugerirala da je Kina izrazila određenu otvorenost pružanju pomoći Rusiji vezanoj uz vojsku i financije. Još uvijek nije jasno namjerava li Kina Rusiji pružiti tu pomoć, rekli su za CNN ranije ovog tjedna američki dužnosnici upoznati s obavještajnim podacima.

Zelenski: Granatiranje sprječava uspostavu koridora

15:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da su u tijeku spasilački radovi na mjestu bombardiranog kazališta u Mariupolju odakle je do sada živo izašlo 130 ljudi. U online obraćanju, Zelenski je također rekao da granatiranje ruskih snaga i dalje sprječava vlasti da uspostave učinkovite humanitarne koridore do opkoljenog lučkog grada na jugu Ukrajine.

Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je ranije da je 1300 ljudi još uvijek u podrumu Regionalnog dramskog kazališta u Mariupolju.

Počeo razgovor između Bidena i Xi Jinpinga

15:00 Počeo je razgovor između američkog predsjednika Joea Bidena i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga.

U napadima na Mikolajev deseci mrtvih vojnika

14:45 Deseci ukrajinskih vojnika poginuli su jutros tijekom raketnog napada na vojnu bazu u Mikolaivu, izvješća su koja prenosi novinar Niclas Hammarström na Twitteru. Novinar iznosi brojku od najmanje 45 mrtvih. Te informacije zasad nisu potvrđene.

Rusija platila kuponske kamate na državne obveznice

14:43 Rusija je platila kuponske kamate na dvije državne obveznice, unatoč strogim sankcijama koje su joj uvele Sjedinjene Države, EU, Velika Britanija i druge zemlje, isključivši je zbog invazije na Ukrajinu iz globalnog financijskog sustava. Rusko ministarstvo financija objavilo je u petak da je u cijelosti podmirilo obaveze, isplativši 117,2 milijuna kuponskih kamata na dvije euroobveznice.

Rok za uplatu bio je 16. ožujka, uz razdoblje počeka od 30 dana. Izvori uključeni u postupak uplata potvrdili su da je novac upućen kreditorima. Nekoliko vlasnika obveznica u Europi reklo je da su primili novac, a dva kreditora na Tajvanu izjavila su da je pokrenut postupak doznačivanja novca. “Provedena je uplata po oba kupona”, rekao je izvor upućen u situaciju s plaćanjem.

Putin: ‘Nad Donbasom je počinjen genocid, moramo se riješiti toga’

14:31 Ruski predsjednik obratio se naciji na stadionu Lužnjiki. U svom govoru je, između ostalog kazao kako su stanovnici Krima “učinili pravu stvar postavljajući barijeru na putu neonacistima”.

“Genocid je počinjen nad Donbasom. Svrha vojne operacije je riješiti se toga”, kazao je Putin. “Rusija je učinila puno za podizanje Krima i Sevastopolja”, rekao je i istaknuo kako se regija mora podići iz “ponižavajućeg stanja” u kojem je trenutno kao dio Ukrajine. Također je kazao kako su ruski vojnici u Ukrajini heroji te da dugo nije bilo takvog jedinstva, prenosi Ria Novosti.

Ruska državna televizija potvrdila smrt zapovjednika regionalnih zračnih snaga u Ukrajini

14:17 Najmanje pet ruskih vojnika, uključujući zapovjednika kostromskih zračnih snaga, poginulo je u bitci u Ukrajini, izvijestila je u četvrtak ruska regionalna državna TV mreža GTRK Kostroma.

Tijekom specijalne operacije u Ukrajini, prema Regionalnom vojnom komesarijatu, kako ga citira GTRK Kostroma, vojnici 331. gardijske zračno-desantne pukovnije “dali su svoje živote za sigurnost Rusije”. Među poginulima je i zapovjednik postrojbe pukovnik Sergej Suharev, prenosi CNN.

Dječja kolica usred Lavova u sjećanje za poginulu djecu

13:57 U središtu Lavova danas su postavljena broja dječja kolica koja predstavljaju broj poginule djece od kakao je počeo napad na Ukrajinu. Od 24. veljače kada je počela invazija do danas u Ukrajini je, prema Uredu glavnog tužitelja, život izgubilo 109 djece. Još 130 je ranjeno u napadima.

Ukrajinu napustilo 3,27 milijuna ljudi

13:50 Broj izbjeglica koje bježe od rata u Ukrajini usporio je posljednjih dana, ali bi mogao ponovno porasti ako se borbe prošire na zapad zemlje, rekao je u petak dužnosnik agencije UN-a za izbjeglice. “Vidjeli smo usporavanje, opće usporavanje”, rekao je Matthew Saltmarsh putem videolinka iz Poljske.

Dnevni ulasci u Poljsku, zemlju u koju je ušlo najviše ukrajinskih izbjeglica, upola su manji nego na vrhuncu kad ih je dolazilo oko 100.000, rekao je. Agencije UN-a navode da je 3,27 milijuna ljudi pobjeglo iz Ukrajine od početka ruske invazije 24. veljače i da je u Ukrajini raseljeno još dva milijuna ljudi.

Još nekoliko zemalja protjeruje ruske diplomate

13:41 Latvijski ministar vanjskih poslova objavio je na Twitteru da i njegova zemlja protjeruje troje zaposlenika ruskog veleposlanstva jer su se bavili aktivnostima koje su suprotne njihovom diplomatskom statusu. “#Latvija protjeruje tri zaposlenika ruskog veleposlanstva u vezi s aktivnostima koje su suprotne njihovom diplomatskom statusu i uzimajući u obzir tekuću rusku agresiju u #Ukrajini. Odluka je koordinirana s #Litvom i #Estonijom”, napisao je Edgars Rinkevičs. I druge dvije zemlje navodno protjeruju po tri diplomata.

Slijedi novi paket sankcija za EU?

13:30 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izvijestio je da je razgovarao sa šefom Europskog parlamenta Josepom Borellom i da se dogovara peti paket EU sankciji Rusiji. “Pritisak će rasti sve dok bude potrebno kako bi se zaustavilo rusko barbarstvo”, napisao je Kuleba te dodao da su razgovarali i o pomoći ljudima koji bježe od rata u Ukrajini.

Proratni skup na moskovskom stadionu

13:20 Na godišnjicu ruske aneksije Krima na moskovskom stadionu Lužnjiki, koji je bio domaćin, Svjetskog prvenstva 2018. održava se proratni skup. Prema navodima novinara Financial Timesa Maxa Seddona, ljudi su na skup dovedeni autobusima. Ondje bi se naciji obratiti trebao i Vladimir Putin.

Zelenski: Mišljenje o ulasku u EU bit će pripremljeno za nekoliko mjeseci

13:09 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izvijestio je na Twitteru da se telefonski čuo s predsjednicom EK Ursulom Von der Layen. “Mišljenje EK o zahtjevu Ukrajine za članstvo u #EU bit će pripremljeno u roku od nekoliko mjeseci. Naloženo je Vladi i EK. Zajedno idemo prema našem strateškom cilju”, naveo je.

UN: I vlasti u Odesi su zatražile pomoć

13:02 Humanitarne potrebe u Ukrajini “eksponencijalno rastu”, upozorila je agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice. Matthew Saltmarsh, iz agencije, kaže da će se situacija nastaviti pogoršavati ako ne bude kraja borbi. Situacija je, ističe, posebno teška u gradovima na jugu Ukrajine koje opsjedaju ruske trupe, a iz tih područja dolaze “užasavajuća” izvješća.

“Humanitarna situacija u gradovima kao što su Mariupolj i Sumi je izuzetno teška, a stanovnici se suočavaju s kritičnom i potencijalno fatalnom nestašicom hrane, vode i lijekova”, kaže. Saltmarsh kaže da UN pomno prati pregovore o sigurnom prolazu i da je spreman poslati kritične zalihe u Sumi “čim to dopuste uvjeti”. Dodaje da su vlasti u Odesi zatražile hranu i lijekove za oko 450.000 ljudi koji ostaju u gradu.

Papa: Čovječanstvu ponovno prijete perverzna zloporaba ovlasti i osobni interesi

12:54 Papa Franjo rekao je u petak da je rat u Ukrajini “perverzna zloporaba ovlasti” iz osobnih interesa koji su osudili bespomoćne ljude na nasilje. Papa nije izravno imenovao Rusiju, ali je upotrijebio izraze kao što je “neprihvatljiva oružana agresija” kako bi naglasio svoje stajalište.

“Radna tragedija koja se događa u srcu Europe ostavila nas je bez riječi”, rekao je, dodajući da su rijetki mogli i zamisliti da će se ponoviti scene koje su se dogodile u dva svjetska rata. Papa je to rekao u poruci katoličkoj konferenciji u Bratislavi. “Čovječanstvu ponovno prijete perverzna zloporaba ovlasti i osobni interesi koji osuđuju bespomoćne ljude da pate od svake vrste okrutnog nasilja”, rekao je.

Bugarska izbacila ruske diplomate

12:49 AFP je objavio da je Bugarska protjerala deset ruskih diplomata iz zemlje. Imaju 72 sata da napuste zemlju jer su se bavili aktivnostima koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim statusom.

U Kijevu dosad poginulo 222 ljudi

12:44 U Kijevu su od početka rata ubijene 222 osobe, kažu lokalni dužnosnici. To uključuje 60 civila i četvero djece. Glavni grad je i danas pogođen u ranim jutarnjim satima, pri čemu je jedna osoba poginula, a zgrade su oštećene.

Ukrajinski parlament upozorava na prevare

12:35 Ukrajinski parlament upozorio je građane na prevare. “Narodna banka Ukrajine zabilježila je još jedno slanje elektroničkih lažnih pisama, u kojima se od Ukrajinaca navodno traži da prebace sredstva za pomoć Oružanim snagama u ime Narodne banke Ukrajine”, stoji u upozorenju u kojem se navodi da je riječ o laži.

Zaharova: ‘Gledamo lažne snimke koje je montirao NATO’

12:29 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova održala je konferenciju za medije na kojoj je uvjeravala da Rusija ne cilja civile kao i da nije bombardirala kazalište u Mariupolju. Tvrdila je da su te optužbe lažne.

“Ruske oružane snage ne bombardiraju gradove”, rekla je Zaharova a prenio Reuters. Sada se pojavila kratka snimka tog njezinog govora. Podijelila ju je novinarka VOA-e koja piše da je Zaharova rekla da će “unatoč svim lažnim snimkama i fotografijama NATO saveza svi saznati istinu”.

Roskomnadzor optužio Google da širi prijetnje

12:19 Rusko regulatorno tijelo za komunikacije zatražilo je od Googlea da prestane širiti “prijetnje” ruskim građanima na YouTubeu.

Iz Roskomnadzora su u petak poručili da platforma za razmjenu videa prijeti životu i zdravlju građana zemlje i da je njihovo širenje dokaz antiruskog stava američkog tehnološkog diva. Google nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom.

Ukrajinska zastupnica: Putin želi izgraditi neviđeno carstvo

12:11 Ukrajinska zastupnica Lesja Vasilenko tvrdi da se ruski predsjednik Vladimir Putin neće zaustaviti na Ukrajini i da će nastaviti invaziju na druge europske zemlje, prenosi Sky News. “Putinov cilj je izgraditi rusko carstvo veće od svega što je svijet vidio dosad”, kazala je.

I dalje u tijeku akcija spšavanja u Mariupolju

12:05 Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko kazao je kako je još uvijek u tijeku akcija spašavanja iz razrušenog kazališta u tom gradu. “Treba nam više vremena kako bismo dali procjene oko žrtava i preživjelih. Grad je još uvijek pod napadima i to nam otežava operaciju spašavanja”, rekao je .

U televizijskom obraćanju pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova potvrdila je, pak, ranije podatke da se u skloništu ispod kazališta u Mariupolju još uvijek nalazi 1300 ljudi.

Lanac opskrbe hranom ‘se raspada’

11:31 Svjetski program za hranu (WFP) ocijenio je kako se lanac opskrbe hranom u Ukrajini raspada. Ističu kako su brojne trgovine uništene, a da su skladišta prazna.

Jakob Kern, koordinator za hitne slučajeve WFP-a za ukrajinsku krizu, također je izrazio zabrinutost zbog situacije u “okruženim gradovima” poput Mariupolja, rekavši da zalihe ponestaju i da njegovi konvoji još nisu mogli ući u grad.

Kremlj: Bidenove opaske Putinu su osobne uvrede

11:25 Kremlj kaže da svakodnevne opaske američkog predsjednika Joea Bidena o Vladimiru Putinu predstavljaju osobne uvrede te dodaje da su Bidenove izjave potaknute “razdraženošću, umorom i zaboravom”, prenosi Sky Takve izjave dolaze nakon što je američki predsjednik opisao je ruskog predsjednika kao “ratnog zločinca”.

Kremlj je također nazvao “ludilom” odluku Velike Britanije da oduzme licencu Russia Today.

Dvije osobe poginule u Kramatorsku

11:14 Dvije osobe su ubijene u granatiranju grada Kramatorska na istoku Ukrajine. Regionalni guverner Pavlo KIrilenko na Facebooku je objavio prizore grada te je napisao kako je šest osoba također ranjeno u napadu na stambeni blok i upravnu zgradu.

U Harkivu jedna osoba poginula, 11 ranjeno

10:57 Jedna osoba je poginula, a 11 je ranjeno nakon granatiranja visokoškolske ustanove i stambenih zgrada u Harkivu, priopćila je hitna služba. U napadu je teško oštećena šesterokatnica “obrazovna zgrada”, kao i dva susjedna stambena bloka, kažu iz službi.

Radnici Hitne pomoći uspjeli su ugasiti požar, te rade kroz ruševine kako bi oslobodili jednu osobu koja je još uvijek zarobljena unutra.

Peskov: Kijev ne želi ubrzati pregovore

10:50 Ruska delegacija pokazuje spremnost da se pregovori ubrzaju, ali Kijev nije spreman na ubrzavanje, izjavio je danas glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov, a prenijele su Ria Novosti. Slične izjave stoje i u priopćenju Kremlja vezanom uz razgovor Putina i njemačkog kancelara.

Naime, Putin je, prema priopćenju, Olafu Scholzu tijekom telefonskog razgovora u petak rekao da Kijev “pokušava odugovlačiti mirovne pregovore” s Rusijom, ali da Moskva i dalje želi nastaviti pregovore. “Primijećeno je da režim u Kijevu na sve moguće načine pokušava odgoditi pregovarački proces, iznoseći sve više i više nerealnih prijedloga”, navodi Kremlj u čitanju poziva. “Unatoč tome, ruska strana spremna je nastaviti tražiti rješenje u skladu sa svojim dobro poznatim principijelnim pristupima.”

Više od dva milijuna izbjeglica ušlo u Poljsku

10:40 Više od dva milijuna izbjeglica iz Ukrajine ušlo je u Poljsku, podaci su koje je jutros oko 8 sati objavila tamošnja granična policija. Većinom je riječ o ženama i djeci, dodali su. Institut za migracije u Varšavi objavio je, pak, kako je već pola milijuna tih ljudi napustilo zemlju. Sada smo već dosegli fazu kada se gradonačelnici Varšave i Krakova žale jer nemaju dovoljno smještajnih kapaciteta, kazao je profesor Maciej Duszczyk.

Granatiranje u Lugansku sprječava evakuacije

10:29 Guverner istočne ukrajinske regije Lugansk rekao je da učestalo i rašireno granatiranje ruskih snaga sprječava sigurnu evakuaciju civila iz gradova i sela na prvoj crti bojišnice. Serhij Gaidai je rekao da je 59 civila ubijeno u regiji od početka rata, te da su neka stambena naselja potpuno uništena. Također je kazao kako nema mjesta koje nije bilo “pod vatrom”. Kazao je i kako se nadaju da se za subotu može dogovoriti privremeni prekid vatre kako bi se kamionima omogućilo distribucija hrane, lijekova i druge pomoći najpotrebnijima.

Kličko: U granatiranju Kijeva ubijena 1 osoba, 19 je ozlijeđeno, među njima 4 djece

10:15 Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko je ustvrdio da je u jutrošnjem granatiranju stambene četvrti u Kijevu jedna osoba ubijena, 19 ljudi je ozlijeđeno, među njima četvero djece. Kličko je na Twitteru objavio video granatirane četvrti dodavši da je pogođeno šest objekata, među njima vrtić i škola. rekao je kako su na terenu spasioci i hitne službe. “Neprijatelj nastavlja napadati naš glavni grad”, konstatirao je Kličko.

U Poljsku je od početka rata ušlo 2 milijuna ljudi iz Ukrajine

10:10 Dva milijuna ljudi je stiglo u Poljsku iz Ukrajine otkako je počeo rat, navodi poljska granična straža. “To su uglavnom žene i djeca”, naveli su. Većina ih se smjestila u velike gradove poput Varšave i Krakova, čiji dužnosnici upozoravaju da su im kapaciteti za prihvat izbjeglica gotovo popunjeni.

Više od pola milijuna ljudi napustilo je Poljsku.

Kina: ‘Ukrajini treba hrana, ne oružje’

10:05 Uoči razgovora Joea Bidena i Xi Jinpinga, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je kazao da Kina poštuje “suverenost i teritorijalni integritet svih zemalja”. Dodao je kako poštuju principe UN-a s naglaskom na “legitimne sigurnosne zabrinutosti svih zemalja”. “Podržavamo sve napore koji idu prema mirnom rješenju krizu. Zagovaramo mirovne pregovore i ublažavanje humanitarne krize”, kazao je Zhao.

Na navode da je Moskva od Pekinga zatražila pomoć, zbog čega je Washington izdao upozorenje Kini, Zhao je kazao da “neki ljudi u SAD-u šire dezinformacije kako bi blatili i pritiskali Kinu. To je iznimno neodgovorno i neće pomoći rješavanju krize. Kina se tome čvrsto protivi i nikada to neće prihvatiti”, rekao je.

“SAD treba dobro razmisliti o svojoj ulozi u ukrajinskoj krizi, preuzeti odgovornost i poduzeti konkretne radnje da se smiri situcija i postigne rješenje, umjesto da bacaju ulje na vatru i prebacuju sukob na druge”, ustvrdio je kineski glasnogovornik i dodao da Ukrajina treba hranu ne oružje te da američke pošiljke vojne opreme neće dovesti do mira.

Lavrov: ‘SAD želi da svijet izgleda kao američki saloon’

9:59 Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov je poručio da SAD želi da svijet izgleda kao “američki saloon”, u kojem “Amerikanci donose odluke”. “Postoji puno zemalja koje ne žele primati naredbe od ‘ujaka Sama’”, ustvrdio je Lavrov.

Dodao je da sankcije Rusiju samo čine snažnijom. “Izgubili smo svaku iluziju da se ikada možemo osloniti na Zapad”, poručio je.

RT: ‘Britanski regulator je alat vlade’

9:48 Nakon što je britanski regulator Ofcom zabranio emitiranje RT-u na teritoriju UK-a, iz te državne ruske televizije su taj potez nazvali nepoštenim i poručili da je Ofcom “alat britanske vlade”. “Ofcom je pokazao britanskoj javnosti i međunarodnoj regulatornoj zajednici da, unatoč dobro izgrađenoj fasadi neovisnosti, nije ništa više nego alat vlade, i podilazi njihovoj potiskivanju medija”, ustvrdila je za Reuters Anna Belkina, zamjenica glavnog urednika RT-a.

Belkina tvrdi kako je Ofcom ignorirao “čisti način poslovanja” RT-a u posljednje četiri godine zbog “političkih razloga vezanih uz situaciju u Ukrajini” i navodi kako je to potpuno nepovezano s poslovanjem, strukturom, upravljanjem ili uredništvom RT-a. “Ofcom je lažno procijenio da RT nije ‘sposoban i prikladan’ i time su opljačkali britansku javnost od pristupa informacijama”, konstatirala je.

Ukrajina: Tri osobe ubijene u granatiranju istočnih gradova

9:44 Višekatna stambena zgrada je jutros granatirana u Harkivu. Ubijena je jedna osoba, 11 ih je ozlijeđeno, a jedna je zarobljena ispod ruševina, navode ukrajinske hitne službe.

U granatiranju istočnog grada Kramatorska ubijene su dvije osobe, a ranjeno šest, kazao je tamošnji guverner Pavlo Kirilenko.

Bivši vojni zapovjednik NATO-a: ‘Europa mora biti spremna za mogući nuklearni napad’

9:37 “Europa treba biti spremna na moguće nuklearne napade”, tvrdi bivši glavni vojni zapovjednik NATO-a general Richard Shirreff. Za Sky News je kazao kako su ruske snage pokazale “izuzetnu nesposobnost i neprofesionalnost”. “Amateri govore o taktikama, a profesionalci o logistici”, konstatirao je i dodao kako je moral iznimno nizak među ruskim vojnicima.

“Putin ne može prihvatiti poraz i stoga bi u čistom stilu KGB-a, ako ima probleme na jednoj strani, mogao izazvati još veće probleme na drugoj”, ocijenio je Shirreff. “Trebali bi biti na oprezu zbog kemijskog napada, a moguće i zbog nuklearnog”, rekao je general.

Dodao je kako se “ništa ne može uzeti zdravo za gotovo”, jer bi i povećanje prisustnosti vojnih snaga moglo dovesti do općeg rata, koji bi lako mogao prerasti u nuklearni.

Gradonačelnik Kijeva očekuje napad na prijestolnicu

9:28 U jutrošnjem granatiranju Kijeva oštećeno je šest zgrada, među njima i vrtić, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko novinarima. Ustvrdio je kako su ruske snage napale stambene četvrti u kojima nema vojnih baza.

Kazao je da u Kijevu očekuje sličnu ofenzivu kao one u Mariupolju i Harkivu. Ta dva grada su ruske snage okružile i gotovo neprestano ih granatiraju.

Biden se ponovno obrušio na Putina: ‘On je ubojiti diktator i čisti nasilnik’

9:20 Nakon što je Vladimira Putina nazvao ratnim zločincem Joe Biden se ponovno obrušio na ruskog predsjednika. U obraćanju povodom Dana svetog Patrika u Washingtonu Biden je Putina nazvao “krvoločnim diktatorom” i “čistim nasilnikom”. “Države su ujedinjene protiv ubojitog diktatora, čistog nasilnika koji vodi nemoralni rat protiv ukrajinskog naroda”, poručio je Biden i dodao kako Putin “plaća veliku cijenu za svoju agresiju”.

“Mislim da se nalazimo na povijesnoj prekretnici. Smatram da smo usred istinske borbe između autokracije i demokracije te mogu li se demokracije održati ili ne”, kazao je još Biden dodavši da će o tome danas razgovarati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, koji, smatra američki predsjednik, ne vjeruje da se demokracije mogu održati.

Francuska: ‘Sankcije su počele utjecati na Rusiji’

9:14 Zapadne sankcije protiv Rusije su počele imati “stvarni utjecaj” na Moskvu, rekao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal za televiziju BFM. “Nadamo se da će ove sankcije prisiliti Putin da promijeni svoje planove”, kazao je.

Britanija ukinula dozvolu za emitiranje RT-u

9:12 Ruska državna televizija RT više ne može emitirati u Ujedinjenom Kraljevstvu. Britanski medijski regulator Ofcom je povukao dozvolu ruskom mediju. “Smatramo da RT nije sposoban i prikladan za posjedovanje britanske licence i smatramo da ne može biti odgovorni medij”, napisali su na Twitteru.

Navodno pogođeno skladište oružja na jugu Ukrajine

9:06 U granatiranju grada Voznesenka u regiji Mikolajiv na jugu Ukrajine pogođeno je skladište oružja, navodi televizija Ukrajina 24, pozivajući se na tamošnjeg gradonačelnika. Dodaju kako se za sada ne zna ima li žrtava.

Ukrajinska vojska: ‘Rusi su lansirali šest raketa na Lavov, dvije je zaustavio PZO’

8:55 Rusija je jutros lansirala šest raketa na Lavov, tvrde ukrajinske oružane snage. Vjeruju da se rakete ispaljene i borbenih zrakoplova iznad Crnog mora. Protuzračni sustavi su zaustavili dvije rakete, navodi ukrajinska vojska.

Ostatak ruske rakete pao na zgradu u Kijevu, poginula jedna osoba

8:53 Jedna osoba je ubijeno, a četiri ih je ozlijeđeno nakon što su jutros ostaci ruske rakete, koju su srušili ukrajinski protuzračni sustavi, pali na stambenu zgradu na sjeveru Kijeva, izvijestile su ukrajinske hitne službe. Iz pogođene petokatnice su spasili 12 ljudi, a 98 ih je evakuirano, dodali su.

Ukrajina: Danas bi trebali evakuirati civile kroz devet koridora

8:42 Ukrajina se nada danas evakuirati civile iz gradova i naselja na fronti, kroz devet humanitarnih koridora, rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk.

Rusija: Vode se sukobi u centru Mariupolja

8:39 U centru Mariupolja su izbili sukobi, navodi rusko ministarstvo obrane, a javlja AFP. Rusko ministarstvo tvrdi i da separatisti iz istočne Ukrajine, uz pomoć ruskih snaga, “stežu omču” oko Mariupolja, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Britanski ministar: ‘Rusi su počeli postavljati pitanja oko službene retorike Kremlja’

8:32 Rusi su počeli propitkivati službenu retoriku Moskve oko rata u Ukrajini koristeći platforme za pretraživanje, tvrdi britanski ministar oružanih snaga James Heappey. Za Sky News je rekao kako ima informacije da se Rusi pitaju ponašaju li se ruske snage u Ukrajini onako kako im državni mediji predstavljaju.

U Rusiji je donesen zakon prema kojem ljudima prijeti i do 15 godina zatvora ako šire “lažne vijesti” o ruskoj vojsci i “specijalnoj vojnoj operaciji”, kako službeno Moskva zove invaziju na Ukrajinu. Ruske vlasti su blokirale i većinu društvenih mreža te ugasili nezavisne i liberalne medije, a počeli su zabranjivati i strane medije koji rade u Rusiji. Istovremeno državni ruski mediji ponavljaju retoriku Kremlja.

Ukrajina: Granatirana regija Podil oko Kijeva

8:14 Jutros je granatirana stambena četvrt u regiji Podil u kijevskoj oblasti, sjeverno od ukrajinske prijestolnice, izvijestile su lokalne vlasti. Nema informacija o žrtvama ili razmjeru šteta.

Macron: ‘Rusija je invazijom dala elektrošok NATO-u’

8:05 Francuski predsjendik Emmanuel Macron jučer je rekao da stoji iza svoje kontroverzne izjave iz 2019. u kojoj je proglasio “moždanu smrt” (brain death) NATO-a, ali je naglasio kako je Rusija invazijom na Ukrajinu Sjevernoatlantskom savezu dala “elektrošok” i “probudila ga”. Smatra da će rat pomoći Savezu s “strateškim razjašnjenjem” njegove uloge, prenosi Politico.

Ukrajina: U granatiranom kazalištu u Mariupolju možda je bilo i više ljudi nego što se mislilo

7:57 Postoje naznake da je u bombardiranom kazalištu u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju možda bilo i više ljudi nego što se mislilo. Ukrajinski član parlamenta Serhij Taruta napisao je na Facebooku jutros da je najmanje 1300 ljudi možda bilo u zgradi kada je bombardirana u srijedu. Taruta je rekao da se tvrdnja temelji na pričama ljudi koji su bili u zgradi, a koji su od tada napustili Mariupolj. Gradske vlasti do sada su pretpostavljale da se ondje sklonilo oko 1000 ljudi.

Prema riječima ukrajinske zastupnice Olge Stefanišine, jučer je iz kazališta spašeno oko 130 civila. Točan broj poginulih i ozlijeđenih i dalje se ne zna, napisala je na Facebooku. Prema ukrajinskim izvorima, zgrada je u srijedu uništena ciljanim ruskim bombardiranjem. Rusija je za tešku eksploziju okrivila ukrajinsku nacionalističku postrojbu Azov.

Zelenski građanima okruženih gradova: ‘Bit ćete slobodni’

7:55 Ukrajina još drži ključna područja zemlje koja Rusija pokušava zauzeti, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. “Ukrajinski vojnici odgovorili su na svaki napad ruskih postrojbi”, kazao je još u videoporuci objavljenoj na društvenim mrežama.

Zelenski je rekao da stanovnici gradova pod opsadom ruskih snaga poput Mariupolja na jugu, Harkiva na istoku i Černihiva na sjeveru, neće ostati napušteni. Od vojske do crkve, svi čine sve što mogu za ukrajinski narod, rekao je predsjednik i obećao: “Bit ćete slobodni”.

Japan uvodi nove sankcije protiv Rusije

7:49 Japan će uvesti nove sankcije protiv 15 pojedinaca i devet organizacija iz Rusije. Na udaru japanskih sankcija naći će se ruski obrambeni dužnosnici, državna agencija za izvoz oružja Rosoboronexport te glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Japan je već, između ostalog, prekinuo normalne trgovinske odnose s Rusijom te zamrznuo imovina oligarsima povezanim s Vladimirom Putinom.

Britanija: ‘Rusija je ostvarila minimalan napredak ovaj tjedan’

7:45 Britansko ministarstvo obrane navodi da su ruske snage ostvarile minimalan napredak ovaj tjedan. “Ukrajinske snage oko Kijeva i Mikolajiva nastavljaju onemogućavati ruske pokušaje da okruže te gradove. Harkiv, Černihiv, Sumi i Mariupolj i dalje su okruženi i na udaru teškog ruskog granatiranja”, navodi britansko ministarstvo.

Dodali su da je UN ustvrdio kako je broj izbjeglica iz Ukrajine veći od 3,2 milijuna. “Taj broj će i dalje rasti zbog nastavljene ruske agresije”, zaključilo je britansko ministarstvo obrane.

Gradonačelnik Lavova: U granatiranju uništeno postrojenje za održavanje zrakoplova

7:40 Gradonačelnik Lavova Sadovi je kazao da je u jutrošnjem raketiranju uništeno postrojenje za održavanje zrakoplova. Nekoliko raketa je pogodilo objekt i uništilo zgradu, kazao je Sadovi na aplikaciji Telegram.

Koliko je poznato nema žrtava u granatiranju postrojenja, jer u trenutku napada nisu radili.

Rusija uvela zonu neletenja iznad Donbasa

7:34 Rusija je uspostavila zonu zabrane letenja iznad ukrajinske regije Donbas, navodi separatistički dužnosnik iz samoprovzane Donjecke narodne republike, javlja agencija Interfax. Istovremeno ruska agencija TASS navodi da je na jugu Rusije produženo trajanje zone neletenja do 26. ožujka.

Ukrajina: Ruske snage dijele hranu civilima u okupiranom teritoriju da se prikažu u pozitivnom svjetlu

7:30 Ukrajinska vojska navodi da su jučer uništili 7 ruskih zrakoplova, jedan helikopter tri drona i tri navođene rakete. “U određenim trenutno okupiranim teritorijima ruske snage pokušavaju se predstaviti u pozitivnom svjetlu dijeljenjem hrane civilima”, rekli su iz ukrajinskog ministarstva obrane.

Tvrde i kako je zbog niskog morala među ruskim vojnicima sve više dezertera i odbijanja sudjelovanja u ratu protiv Ukrajine. Ranije su ukrajinski dužnosnici kazali da Rusija planira gubitak vojnika nadomjestiti strancima te da se spremaju za napad na Kijev.

Danas bi mogli biti otvoreni koridori za evakuaciju iz Sumija

7:22 Humanitarni koridori za evakuaciju civila danas bi mogli biti otvoreni na sjeveroistoku Ukrajine u području grada Sumija, rekao je tamošnji lokalni čelnik. Navodno će autobusi i kombiji biti poslani u gradiće u regiji kako bi prevezli civile. Trebalo bi biti šest ruta za evakuaciju.

Sumi, grad blizu granice s Rusijom, je bio teško granatiran posljednjih tjedana i često je ostajao bez struje i vode.

Preko noći su se nastavile evakuacije iz kijevske oblasti i ukrajinske hitne službe su navede da je oko 1000 Ukrajinaca evakuirano autobusima i osobnim automobilima.

Vlasnik Burger Kinga: ‘Upravitelj naših restorana u Rusiji je odbio ih zatvoriti’

7:15 Vlasnik Burger Kinga, David Shear, je rekao da je upravitelj više od 800 njihovih restorana u Rusiji, Aleksander Kolobov, odbio zatvoriti lokacije nakon što se kompanija pokušala povući iz Rusije. Shear je kazao da Burger Kinge povlači svojih 15 posto udjela u ruskim poslovnicama.

“Suspendirali smo svu korporacijsku podršku za rusko tržište, uključujući operativnu, marketingšku i dostavnu. Također odbijamo dati suglasnost za nova ulaganja i proširenja”, naveo je Shear.

Brojne zapadne kompanije su se povukle iz Rusije, a Burger King je jedna od tvrtki kojoj je otežano napustiti rusko tržište zbog ugovora s lokalnim upraviteljima.

Vatrogasac poginuo u granatiranju dok je gasio požar

7:09 Ukrajinske hitne službe pokušavaju ugasiti požar koji je izbio u jednom od najvećih trgovačkih centara u Harkivu nakon granatiranja, javljaju ukrajinski dužnosnici. Navodno su dijelom oštećene i dvije stambene zgrade.

Dvoje vatrogasaca je ozlijeđeno u granatiranju dok su gasili požar, a kasnije je jedan od njih preminuo, navode ukrajinske hitne službe.

Eksplozije u Lavovu

7:05 Eksplozije jutros odjekuju u Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine, a iako se prema prvim informacijama govorilo da je pogođena zračna luka, gradonačelnik Andrij Sadovi je kazao da je granatirano područje blizu, ali ne i sama zračna luka.

Svjedoci javljaju da su se čule barem tri eksplozije prije 6 sati ujutro po lokalnom vremenu, kao i sirene za uzbune. Sadovi je kazao da se još utvrđuju činjenice.

Biden danas razgovara s Xijem

6:59 Američki predsjednik Joe Biden danas će telefonski razgovarati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, a očekuje se da će to biti napet razgovor u kojemu će ga upozoriti da će Peking morati platiti cijenu ukoliko podrži ruske vojne operacije u Ukrajini. Telefonski razgovor Bidena i Xija zakazan je za 9 sati ujutro po istočnoameričkom vremenu (14 sati po srednjoeuropskom), a Washington je već nižim dužnosnicima kineske vlade i privatno i javno zaprijetio da veća podrška Rusiji znači rizik od izolacije Pekinga.

Biden će “jasno dati do znanja da će Kina snositi odgovornost za sve akcije koje poduzme kako bi podržala rusku agresiju, a mi nećemo oklijevati s nametanjem troškova”, rekao je jučer američki državni tajnik Antony Blinken.

SAD je zabrinut da Kina razmišlja o izravnoj pomoći Rusiji s vojnom opremom za korištenje u Ukrajini, što Kina opovrgava. Washington je također zabrinut da bi Kina mogla pomoći Rusiji u zaobilaženju ekonomskih sankcija koje su joj zbog invazije na Ukrajinu uvele zapadne zemlje.

Pentagon: Ruska vojska sve više napada civilne objekte u Ukrajini

6:55 Ruska vojska sve više napada civilne objekte u Ukrajini, dok istodobno pada moral ruskih vojnika, rekao je jučer visoki američki dužnosnik ministarstva obrane. “Primijetili smo porast napada na civilnu infrastrukturu, civilne ciljeve”, rekao je neimenovani dužnosnik. U isto vrijeme, dodao je, moral među ruskim vojnicima na nekim dijelovima ratišta je opao. “Nemamo uvid u svaku postrojbu i svaku lokaciju. Ali sasvim je sigurno da smo detektirali neke indicije da moral u nekim postrojbama nije visok”, rekao je dužnosnik Pentagona.

Dodao je da ruska vojska razmišlja o dovođenju dodatnih zaliha u Ukrajinu. Zasad nije sigurno da se to događa, ali sama činjenica da je to postao problem znak je za zabrinutost s ruske strane, napomenuo je. “Dakle, nakon tri tjedna, još uvijek su u stanju održati svoje snage na terenu, ali ne bez poteškoća. Nakon tri tjedna, vidimo kako počinju razmišljati o opskrbi s drugih područja, uključujući podršku u ljudstvu. A nakon dva tjedna već smo vidjeli kako pozivaju strane borce, što je također bio zanimljiv razvoj događaja”, kazali su iz američkog ministarstva obrane.

Oko lučkog grada Odese na jugozapadu Ukrajine primjećuje se stalna ruska pomorska aktivnost, kazao je. No zasad, po njegovim riječima, nije bilo “neposrednih znakova” napada s mora. “Nismo sigurni što planiraju učiniti, što se spremaju učiniti.”

Scholz: ‘Ne smije se izjednačavati ruski narod s Putinom’

6:52 Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je u sinoć da se ne smije izjednačavati Rusija i ruski narod s predsjednikom Vladimirom Putinom. “Nije ruski narod donio kobnu odluku da napadne Ukrajinu. Ovaj rat je Putinov rat”, rekao je Scholz. “Ovo razlikovanje je važno. Važno je kako se ne bi ugrozilo pomirenje između Nijemaca i Rusa nakon Drugog svjetskog rata”, naglasio je Scholz. Također je važno za zajednički život s Rusima i Ukrajincima u Njemačkoj.

“I važno je pokazati jednu stvar hrabrim Rusima i Ruskinjama koji izlaze na ulice uz velike osobne rizike prosvjedujući protiv Putinovog agresivnog rata: Niste sami. Mi smo uz vas”, rekao je. Dodao je da je “ta druga Rusija temelj njemačko-ruskih odnosa u budućnosti”.

WHO: Potvrđena 43 napada na zdravstvene ustanove u kojima je ubijeno 12 ljudi

06:45 Agencija UN-a za ljudska prava zabilježila je 726 ubijenih u Ukrajini, među njima 52 djece, i 1174 ozlijeđene osobe, uključujući 63 djece, od početka ruske invazije prije tri tjedna, ali je “stvarni broj vjerojatno mnogo veći”, izjavila je podtajnica UN-a za politička pitanja Rosemary DiCarlo jučer na Vijeću sigurnosti UN-a. Kazala je da je većinu žrtava prouzročila upotreba eksplozivnog oružja sa širokim područjem utjecaja u naseljenim područjima. Nije precizirala tko je kriv.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je 43 napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini u kojima je ubijeno 12 ljudi i ozlijeđeno više desetaka, uključujući zdravstvene radnike, rekao je Vijeću sigurnosti šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. “U svakom sukobu napadi na zdravstvene ustanove redstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, istaknuo je Tedros.

Vijeće sigurnosti trebalo je danas glasati o nacrtu rezolucije koja poziva na pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini, koji je izradila Rusija, ali diplomati su rekli da će ta mjera propasti jer ne potiče prekid borbi ili povlačenje ruskih trupa. U međuvremenu se oglasila i Rusija koja je rekla kako je odlučila da ipak neće staviti u petak na glasanje taj nacrt rezolucije, no, navode da nacrt ne povlače..

Source link: www.telegram.hr