Kosovo: Situacija u Ukrajini „povećava apetite“ Srbije za nastavak „hibridnog rata“

Foto: Shutterstock

Situacija u Ukrajini „povećava apetite“ Srbije za „izazivanje nestabilnosti“ na Kosovu, smatraju kosovski stručnjaci za bezbednost. Ekspert Fadilj Kajtazi ocenio je za RTV Dukađini da najavljena poseta Srbiji sekretara Ruskog nacionalnog saveta Nikola Petruševa znači „nastavak hibridnog rata na Balkanu“.

„Ako bi Rusi planirali vojnu destabilizaciju Balkana, poslali bi načelnika svoje vojske u Srbiju. Činjenica da dolazi šef obaveštajnih službi pokazuje da oni imaju plan da nastave hibridni rat stvaranjem političkog haosa“, kazao je Kajtazi.

Stručnjak za bezbednost Abit Hodža izjavio je da Srbija namerava da destabilizuje Balkan: „Nije više pitanje da li Srbija želi da destabilizuje Balkan. Pitanje je kada i kako će se to dogoditi. Poznato je da Srbija cilja destabilizuje dve zemlje, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.“

On ne isključuje „vojne provokacije“ u „okolini Kosova“, ali ne i uvođenje vojske na kosovsku teritoriju.

„Manifestacija srpskih pretnji će biti u nekoliko oblika, kao što su narušavanje vazdušnog prostora Kosova, letovi dronova i neke druge provokacije. Ali mislim da Srbija neće napraviti klasičnu provokaciju uvodjenjem vojske na teritoriju Kosova zbog prisustva NATO-a na Kosovu“, dodao je Hodža.

Bivši ambasador Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Avni Spahiu rekao je da Kosovo na neki način pripada zapadnoj bezbednosnoj mreži i nema razloga za zabrinutost zbog situacije u Ukrajini, ali da bi ipak trebalo da je izrazi.

On je za TV KTV rekao da Kosovo treba da iskoristi ovu situaciju tako što će imati više kontakata sa strukturama NATO-a, da bude sigurnije od „eventualne avanture“ koju predsednik Rusije Vladimir Putin može da preduzme u ovom delu Evrope.

„Moramo da imamo što više kontakta sa NATO strukturama, sa međunarodnom zajednicom i da jasno izrazimo zabrinutost šta bi moglo da se desi u regionu i ko će nas štititi i biti što bliže tim strukturama“, kazao je Spahiu.

Spahiu je dalje rekao da se Rusija vraća u vreme bivših komunističkih diktatura, ali da sada u novom stilu, preteći Zapadu, izaziva ne samo pretnju miru, već i dosadašnjim dostignućima.

Rekavši da će se videti kakve će sankcije biti uvedene Rusiji zbog njenog delovanja, Spahiu je istakao da je jedna od najstrožih mera Zapada da Rusija nema pristup finansijskim institucijama.

Zgrada Vlade Kosova večeras u bojama zastave Ukrajine

Zgrada Vlade Kosova u Prištini večeras je osvetljena u bojama zastave Ukrajine u znak solidarnosti nakon što je Rusija priznala nezavisnost dveju samoproglašenih republika na istoku te zemlje.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da „istorija favorizuje pravednike“bez obzira koliko su mračna vremena ili koliko je težak rat.

„U ovom kritičnom trenutku za ukrajinski narod, osvetlili smo zgradu vlade kako bismo pokazali solidarnost naroda Kosova sa narodom Ukrajine“, naveo je Kurti u objavi na svom nalogu na Tviteru.

Vlada Kosova ranije danas osudila je odluke Moskve da prizna nezavisnost dveju republika i da tamo uputi vojsku.Ukrajina ne priznaje nezavisnost Kosova.

Source link: www.danas.rs