Ministar obrazovanja kaže da se još usuglašavaju s HZJZ-om

Fuchs: 'Radimo na tome da djeca već idući tjedan prestanu nositi maske u školi'

FOTO: AFP

Učenici bi uskoro u školama mogli biti bez maski, kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Napominje da je samotestiranje učenika, uvedeno prošlog tjedna, dalo vrlo dobar rezultat, prenosi HRT.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Odmah na početku je bilo identificirano oko 2000 asimptomatskih slučajeva kod djece, broj zaraženih učenika izrazito pada, prošli tjedan smo imali svega 20-ak pozitivnih, a potvrđenih PCR testom”, istaknuo je Fuchs naglasivši da se broj pozitivnih učenika ranije kretao od 1500 do 2000.

“Sada imamo praznike i razgovaramo i dogovaramo varijantu da skinemo i maske djeci u učionicama, to ćemo naravno, do kraja morati usuglasiti s HZJZ-om”, najavio je ministar.

Završni razgovori s epidemiolozima

Fuchs smatra da će kroz pregovore s HZJZ-om doći do ukidanja maski u obrazovnim institucijama. “Nadam se da ćemo već od sljedećeg tjedna moći funkcionirati na način da djeca u školama neće trebati imati maske, ali dozvolite da obavimo završne razgovore s epidemiolozima, ali idemo apsolutno u tom smjeru”, poručio je.

Samotestiranje učenika u školama počelo je prošlog ponedjeljka. Od tada se djeca sama i uz pomoć roditelja testiraju na koronavirus prije polaska na nastavu brzim antigenskim testovima koje su dobili besplatno. Prema preporukama Ministarstva, učenici se trebaju testirati ponedjeljkom prije nastave ili u nedjelju prije spavanja, odnosno neki drugi dan u tjednu koji odredi njihova škola.

Roditelji koji ne žele testirati svoju djecu morali su potpisati izjavu da pristaju na odlazak njihovog djeteta u samoizolaciju u slučaju kontakta sa zaraženom osobom.

Source link: www.telegram.hr