Srbija vlasnik nove zgrade u Vašingtonu za potrebe ambasade u SAD

Foto: Ambasada Srbije u SAD

Srbija je od danas vlasnik nove zgrade u centru Vašingtona u kojoj će biti ambasada, koja sve do sada u vlasništvu nije imala svoje zvanične prostorije i od raspada bivše Jugoslavije dugi niz godina radila u iznajmljenim i nereprezentativnim privremenim poslovnim prostorima, saopšeno je iz ambasade.

„Danas smo u Vašingtonu ispisali jednu malu, ali značajnu crticu iz diplomatske istorije Srbije“, rekao je prilikom svečanog uručenja ključeva ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, preneo je RTS.

Srbija je, kaže, danas postala vlasnik nove, „prelepe palate ambasade Srbije u centru Vašingtona, na samo nekoliko stotina metara od Bele kuće“.

„Ovo neorenesansno, istorijsko vašingtonsko zdanje bilo je u vlasništvu nekadašnjeg državnog sekretara SAD Elihjua Ruta, a sada je postalo nova zgrada srpske ambasade“, izjavio je Đurić.

On je izrazio zadovoljstvo što Srbija konačno ima novi dom posle više decenija boravka u iznajmljenim, neuslovnim prostorima gde ni srpska zastava nije mogla da se vijori i gde nije bilo adekvatnog ni pristojnog načina da se zemlja reprezentuje.

Đurić je dodao da će nova zgrada biti i značajan centar okupljanja srpske dijaspore i srpske zajednice, i to ne samo u Vašingtonu i okolini, nego i u celoj Americi.

Novi dom najvišeg srpskog diplomatskog predstavništva u SAD plod je vrednog rada u Vašingtonu prethodnih meseci, ali i suštinskog razumevanja i podrške u Beogradu, rekao je Đurić i dodao da je zahvalan i američkim domaćinima iz Stejt departmenta i grada Vašingtona koji su pomogli oko svih neophodnih administrativnih procedura.

Source link: www.danas.rs